Piernik z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (130 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Olej z pestek winogron (150 ml)
- Jabłko (700 g)
- Skórka z cytryny (20 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
- Masło (30 g)
Przepis na piernik z jabłkami krok po kroku
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na osiem części.
W misce ubij jajka, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, zmiksuj, dodaj olej i miksuj jeszcze 1 minutę.
Do przygotowanej masy dodaj jabłka i wymieszaj łyżką.
Piecz w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez 40 minut.
Upieczony piernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Gotowy piernik polej rozpuszczoną czekoladą i z odrobiną masła.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik wegański
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika z jabłkami
Piernik z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny domowy piernik wzbogacony dodatkiem owoców. Świąteczny wypiek możesz też przygotować na co dzień idealnie komponuje się z kawą lub herbatą. Prosty placek możesz też wykorzystać jako słodką przekąskę do pracy. Przepis na piernik z jabłkami jest łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne produkty spożywcze takie jak: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, przyprawa do piernika, olej z pestek winogron oraz jabłka najlepiej kwaśne odmiany, np. szara reneta. Piernik możesz wykonać również z jabłkami i cynamonem.
Jak zrobić piernik z jabłkami? Na początek obierz jabłka ze skórki. Pokrój je na 8 części. W dużej misce umieść jajka i cukier. Ubij na puszystą pianę. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i zmiksuj. Do powstałej masy dodaj jabłka i skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę , wierzch wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50 minut. Gotowy i wystudzony piernik polej rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną masła.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszny piernik z jabłkami nie może się nie udać. Prosty piernik sprawdzi się idealnie jako szybkie ciasto, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub wpadną niezapowiedziani goście. Jabłka oraz przyprawy korzenne wykorzystane do przygotowania ciasta mają silne działanie bakteriobójcze, wzmacniają odporność i rozgrzewają. Ciasto wspaniale nada się na przekąskę do herbaty w zimne jesienne dni.
Alergeny w pierniku z jabłkami
Lista alergenów dla piernika z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze piernika z jabłkami
Piernik z jabłkami domowej roboty zawiera mniej konserwantów. Dodając do niego dobrej jakości tłuszcz masz pewność, że nie spożywasz ukrytych w gotowych wyrobach tłuszczów trans.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.