Piernik staropolski

Opublikowano: 31.05.2021 r., 13:24 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik staropolski z dekoracjami świątecznymi
Piernik staropolski
Piernik staropolski to korzenne, dojrzewające ciasto, przekładane powidłami i polane polewą czekoladową. Najczęściej przyrządzany jest z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
485 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
  • Miód (500 g)
  • Masło (250 g)
  • Cukier (300 g)
  • Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki (12 g)
  • Mleko 2% - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Czekolada gorzka - możesz też użyć mlecznej czekolady, jeżeli wolisz słodką polewę (100 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, rondelek

Przepis na piernik staropolski krok po kroku

Masło rozpuść z miodem i cukrem, aż masło oraz cukier będą rozpuszczone.

W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia, jaja, mleko, przyprawę do piernika (60 g - 1,5 opakowania) i przestudzone masło.

Przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-8 tygodni.

Gdy ciasto dojrzeje podziel je na 3 części i rozwałkuj na prostokąty, wielkości blachy do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Włóż ciasto do blach wyłożonych papierem do pieczenia (ja zrobiłam dwa wąskie pierniki, ale możesz też zrobić jeden szeroki) i piecz około 15-20 minut w 180 C.

Upieczone ciasto wystudź.

Pierwszy blat posmaruj połową dżemu, przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę dżemu i przykryj ostatnim blatem.

Ciasto przykryj ściereczką i przyciśnij czymś ciężkim. Zostaw ściśnięte ciasto na noc w lodówce.

Śmietankę zagotuj i dodaj do niej połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto polej polewą i opcjonalnie udekoruj bakaliami.

Jak oceniasz przepis na piernik staropolski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat piernika staropolskiego

Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. Jedni mówią, że jest to ułatwienie, bo można przygotować ciasto znacznie wcześniej, a dla innych to utrudnienie, bo trzeba pamiętać, aby przygotować ciasto znacznie wcześniej niż resztę wypieków.

Przepis na piernik staropolski składa się z mąki, masła, cukru, miodu, mleka, jajek, proszku do pieczenia lub sody i przyprawy do piernika. Zaczynamy od rozpuszczenia masła z dodatkiem miodu, przyprawy do piernika i cukru. Po rozpuszczeniu się masła i cukru zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy do wystudzenia. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia/sodą oczyszczoną. Do mąki dodajemy mleko, jajka i przestudzone masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto na piernik staropolski odstawiamy, przykryte folią spożywczą, do lodówki na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy na prostokąty wielkości blachy do pieczenia. Staraj się, aby wszystkie 3 blachy, w których pieczesz ciasto były podobnej wielkości. To jak długo piec uzależnione jest od wielkości blachy do pieczenia i co za tym idzie grubości ciasta. Im większa blacha, tym cieńszy będzie placek, a co za tym idzie szybciej się upiecze. Średnio pieczemy ciasto około 15-20 minut. Upieczone ciasto studzimy. Na pierwszy blat wykładamy połowę powideł, przykrywamy drugim ciastem, znowu smarujemy powidłami i przykrywamy ostatnim, trzecim kawałkiem ciasta. Tak złożone ciasto przykryj ściereczką i dociśnij czymś ciężkim. Najlepiej zostawić tak ściśnięte ciasto na 24 godziny. Po tym czasie można odkryć ciasto i polać polewą. Moja polewa składa się z gorzkiej czekolady i śmietanki 30% tłuszczu. Opcjonalnie możesz ją trochę dosłodzić cukrem lub część gorzkiej czekolady zamienić na mleczną czekoladę. Wystarczy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Polewą polewamy piernik i opcjonalnie ozdabiamy bakaliami, na przykład pokruszonymi orzechami. Piernik najlepiej smakuje co najmniej po 24 godzinach, gdy przejdzie smakiem powideł i polewy.

Alergeny w pierniku staropolskim

Lista alergenów dla piernika staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze piernika staropolskiego

na 100g gotowej potrawy

Piernik staropolski jest ciastem o wysokim indeksie glikemicznym, który możesz obniżyć używając mąki pełnoziarnistej zamiast białej i słodzika zamiast cukru i miodu. Wersje bezglutenowa możesz zrobić na mące ryżowej, z dodatkiem bezglutenowego proszku do pieczenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
334.78
485.43
Białko (g)
6.09
8.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
56.17
81.44
Węglowodany przyswajalne (g)
55.65
80.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
10.40
15.08
Tłuszcze nasycone (g)
7.39
10.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.01
4.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
3.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.32
80.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
13.02
18.88
Potas (mg)
136.77
198.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.76
54.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
97.82
141.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.47
29.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.30
3.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika staropolskiego 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika staropolskiego

Koszt składników
70.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Miód
500 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 500 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Proszek do pieczenia
12 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Mleko 2%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
100 g
możesz też użyć mlecznej czekolady, jeżeli wolisz słodką polewę
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
400 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
5.71
Za 400 g
Koszt składników
70.60