Piernik przekładany
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - pół szklanki (150 g)
- Miód (200 g)
- Masło - pół kostki (125 g)
- Jajko (3 szt.)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki (7 g)
- Kakao niesłodzone - 1,5 łyżki (12 g)
- Powidła śliwkowe - słoik (400 g)
- Galaretka - opakowanie (70 g)
- Czekolada gorzka - tabliczka (100 g)
- Masło - 2 łyżki (50 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 3 łyzki (30 ml)
- Orzechy włoskie - garść (30 g)
Przepis na piernik przekładany krok po kroku
Miękkie masło utrzyj z cukrem.
Dodaj po jednym żółtku i ucieraj. Dodawaj porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę.
Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z ciastem.
Całość włóż do formy (głęboka keksówka o długości 32 cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piecz w temperaturze 165 st. C przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Powidła zagrzej, do momentu zagotowania. Ściągnij z ognia. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Ostudź lekko.
Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 3 płaty i posmaruj masą dżemową.
W celu zrobienia polewy rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając.
Polej gotowy piernik. Można ozdobić ciasto orzechami i dodatkowymi ulubionymi dodatkami.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik wegański
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piekarnika przekładanego
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten prosty przepis na piernik przekładany z pewnością Cię zaskoczy swoim pysznym smakiem. Łączy w sobie najlepsze składniki, takie jak miód, przyprawy korzenne, mąkę i jajka. Wierzch ciasta przekładamy z powidłami, co nadaje mu unikalnego smaku i aromatu.
Jak zrobić piernik przekładany? Przygotowanie piernika przekładanego nie jest skomplikowane, a efekt na pewno Cię zadowoli. To idealne ciasto na święta, czy inne okoliczności, gdy chcesz zaserwować coś wyjątkowego. Warto wykorzystać ten przepis i zachwycić się smakiem i aromatem prawdziwego, domowego piernika przekładanego!
Przepis na piernik przekładany to doskonały wybór dla miłośników dobrego i smacznego ciasta. Ta tradycyjna i bardzo popularna w Polsce słodka przekąska to połączenie aromatycznych przypraw korzennych z miękkim ciastem na bazie miodu, mąki i jajek. Wierzch ciasta ozdobiony jest warstwą powideł, co dodaje mu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Przygotowanie piernika przekładanego wcale nie jest trudne, a efekt z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Możesz eksperymentować z dodatkami i dodać do ciasta orzechy, rodzynki lub posypać go cukrem pudrem. Piernik przekładany to idealne ciasto na każdą okazję, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich bliskich i znajomych.
Ciekawostką na temat piernika przekładanego jest to, że jego historia sięga średniowiecza, a jego pierwotna nazwa to "miód piernikowy". W czasach starożytnych miód był bardzo cennym składnikiem, a w połączeniu z przyprawami korzennymi i mąką tworzył słodkie i aromatyczne ciasto, które z czasem zyskało popularność w Europie. W Polsce piernik przekładany pojawił się już w XV wieku, a jego popularność przetrwała do dzisiaj. W niektórych regionach Polski przygotowuje się go na specjalne okazje, takie jak święta Bożego Narodzenia czy wesela. Dodatkowo piernik przekładany stał się również popularnym pamiątkowym upominkiem dla turystów odwiedzających Polskę, a jego smak i zapach kojarzą się z polską tradycją i kulturą.
Alergeny w pierniku przekładany
Lista alergenów dla piekarnika przekładanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na piernik przekładany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód, soda oczyszczona
Wartości odżywcze piekarnika przekładanego
Piernik przekładany to przepis na ciasto o intensywnym smaku i aromacie przypraw korzennych, które z pewnością przypadnie do gustu wielu łasuchom. Niestety, ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu, powinno się go spożywać z umiarem i traktować jako wypiek okazjonalny, np. na święta. Dobrym rozwiązaniem jest również modyfikacja przepisu, np. poprzez zastąpienie białej mąki pełnoziarnistą lub zwiększenie ilości dodatków bogatych w błonnik, jak orzechy czy suszone owoce.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.