Piernik dojrzewający
- Miód (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Masło (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
- Jajko (3 szt.)
- Soda oczyszczona - 3 łyżeczki (15 g)
- Mleko 3,2% (125 ml)
- Powidła śliwkowe (800 g)
- Czekolada gorzka - 3 opakowania (600 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Przepis na piernik dojrzewający krok po kroku
W rondelku podgrzej miód z cukrem i masłem. Doprowadź do wrzenia. Wymieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie dodaj mąkę, jajka, pół łyżeczki soli, 80g przyprawy korzennej oraz sodę wymieszaną z mlekiem.
Dokładnie wyrabiaj, po czym przełóż do dużego naczynia i przykryj ściereczką.
Tak przygotowane ciasto schowaj w zimnym miejscu (np. w lodówce) na około 4-6 tygodni.
Na tydzień przed świętami wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 3 równe części.
Każdą z części rozwałkuj na około 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj boki, tak by każdy piernikowy blat miał podobny kształt.
Piecz w 170 stopniach przez 15-20 minut.
Gdy blaty wystygną przełóż je marmoladą (blat-marmolada-blat-marmolada-blat). Przykryj papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na nim coś ciężkiego.
Odstaw na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Następnie w rondelku podgrzej śmietanę, ściągnij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.
Poczekaj chwilę aż zgęstnieje i polej gotowy piernik.
Jeśli chcesz, do dekoracji możesz użyć pokruszone orzechy.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik wegański
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika dojrzewającego
Prezentujemy przepis na piernik dojrzewający. To tradycyjny, świąteczny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 tygodni przed świętami. Aby wykonać ten pyszny placek potrzebne są składniki ogólnie dostępne w sklepach. Masło, olej, miód, cukier, jajka, mąka i przyprawy. Tylko tyle wystarczy, żeby powstało idealne ciasto na święta.
Na dobry smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.
Staropolski, leżakujący piernik w dawnych czasach wymagał dużo dłuższego czasu odpoczywania. Dawniej zagniatano ciasto w dniu chrztu świętego córki, a spożywano go dopiero podczas jej zabawy weselnej. To miało zapewnić dobrobyt młodemu małżeństwu.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić piernik dojrzewający i zastanawiacie się ile czasu potrzeba na jego leżakowanie, to wystarczy wykorzystać nasz przepis na przełomie listopada i grudnia. To pozwoli ciastu odpowiednio długo leżakować i zapewni mu idealną konsystencje i smak.
Alergeny w pierniku dojrzewający
Lista alergenów dla piernika dojrzewającego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze piernika dojrzewającego
W dawnych czasach wykorzystywano pierniki do leczenia przeziębień. Nie jest to przypadkowe, ponieważ przyprawy korzenne wykorzystane do ich przygotowania mą m.in. działanie bakteriobójcze.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.