Przepis na pierniczki nadziewane krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica, wałek, pędzelek, rondelek

Do miski wsyp mąkę, kakao, przyprawy, sodę i ksylitol. Wymieszaj.

W rondelku roztop masło z miodem.

Żółtka utrzyj łyżką lub mikserem.

Do miski z sypkimi składnikami dodaj roztopiony miód z masłem, jogurt i połącz wszystkie składniki.

Na koniec dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.

Zagnieć ciasto rękami, wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm.

Wycinaj dowolne kształty pierniczków.

Połowę pierniczków posmaruj marmoladą śliwkową i przykrywaj pozostałymi pierniczkami.

Dociśnij po bokach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmaruj białkiem jaj. Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

pierniczki nadziewane
pierniczki nadziewane
Koszt przygotowania dania
12.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Pierniczki nadziewane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniczkach nadziewanych

Świąteczne pierniczki to ciasteczka, bez których ciężko wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Ich intensywny, korzenny smak i zapach kojarzy się w szczególności właśnie z tym czasem, kiedy cała rodzina i wszyscy najbliżsi gromadzą się przy wigilijnym stole. Pierniczki można przygotować na wiele różnych sposobów, między innymi w polewie czekoladowej, z kawałkami czekolady i orzechów, w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Jedną z opcji na przygotowanie pierniczków są miękkie, pyszne pierniczki nadziewane z marmoladą. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierniczki nadziewane, aby były dobre i posmakowały całej rodzinie, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, na pewno się nie zawiedziesz. Ich przygotowanie nie różni się znacząco od przygotowania tradycyjnych pierniczków. Jedynym dodatkowym składnikiem, który będzie Ci potrzebny, jest marmolada, dżem lub powidła. Możesz wykorzystać te z dowolnych owoców, my polecamy w szczególności powidła śliwkowe, których winny, lekko kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkim, korzennym smakiem pierniczków. Postaraj się wybierać te bez dodatku cukru lub z jak najmniejszą jego ilością, dzięki temu ciasteczka będą mniej kaloryczne i będą miały mniejszy indeks glikemiczny. Pierniczki nadziewane, tak jak te tradycyjne, możesz przygotować w wielu przeróżnych kształtach świątecznych, na przykład choinkach, bałwankach, gwiazdkach, czy reniferach. Dzięki temu nie tylko fantastycznie smakują, ale też pięknie prezentują się na stole i stanowią świetny element dekoracyjny. Jako przyprawy możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika lub przygotować ją samodzielnie. W tym celu najlepiej wykorzystać cynamon, goździki, imbir, miód, gałkę muszkatołową. Dzięki temu przepyszny, aromatyczny, korzenny zapach będzie unosił się w całym domu. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na pierniczki nadziewane.

Wartości odżywcze pierniczków nadziewanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
315.44 kcal
110.40 kcal
Białko
6.23 g
2.18 g

Węglowodany w pierniczkach nadziewanych

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
53.54 g
18.74 g
Węglowodany przyswajalne
52.26 g
18.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.28 g
0.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
10.55 g
3.69 g
Tłuszcze nasycone
6.64 g
2.33 g
Tłuszcze nienasycone
3.90 g
1.37 g
Tłuszcze jednonasycone
3.07 g
1.08 g
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
0.29 g
Cholesterol
75.83 mg
26.54 mg

Witaminy w przepisie na pierniczki nadziewane

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A
94.34 µg (mcg)
33.02 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.84 mg
0.29 mg
Retinol
92.99 µg (mcg)
32.54 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten
16.81 µg (mcg)
5.88 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierniczki nadziewane

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
77.94 mg
27.28 mg
Wapń
22.67 mg
7.94 mg
Żelazo
1.90 mg
0.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierniczków nadziewanych 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniczkach nadziewanych

Lista alergenów dla pierniczków nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierniczków nadziewanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Soda oczyszczona
7 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 7 g
Miód
50 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Jogurt naturalny
20 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Powidła śliwkowe
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
63.30
Jak oceniasz przepis na pierniczki nadziewane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób