Przepis na pierniczki nadziewane krok po kroku
- Mąka pszenna typ 750 250 g 2 szklanki
- Kakao 16% (proszek) 10 g 1 łyżka
- Soda oczyszczona 7 g 1 łyżeczka
- Miód 50 g 3 łyżki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 40 g 4 łyżki
- Masło 80 g
- Jogurt naturalny 20 ml 2 łyżki
- Jajko 2 szt.
- Powidła śliwkowe 200 g
Do miski wsyp mąkę, kakao, przyprawy, sodę i ksylitol. Wymieszaj.
W rondelku roztop masło z miodem.
Żółtka utrzyj łyżką lub mikserem.
Do miski z sypkimi składnikami dodaj roztopiony miód z masłem, jogurt i połącz wszystkie składniki.
Na koniec dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
Zagnieć ciasto rękami, wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Wycinaj dowolne kształty pierniczków.
Połowę pierniczków posmaruj marmoladą śliwkową i przykrywaj pozostałymi pierniczkami.
Dociśnij po bokach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmaruj białkiem jaj. Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Ciasteczka korzenne
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Lukier na pierniki
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki

(liczba kalorii)
Pierniczki nadziewane - cechy przepisu
Więcej o pierniczkach nadziewanych
Świąteczne pierniczki to ciasteczka, bez których ciężko wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Ich intensywny, korzenny smak i zapach kojarzy się w szczególności właśnie z tym czasem, kiedy cała rodzina i wszyscy najbliżsi gromadzą się przy wigilijnym stole. Pierniczki można przygotować na wiele różnych sposobów, między innymi w polewie czekoladowej, z kawałkami czekolady i orzechów, w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Jedną z opcji na przygotowanie pierniczków są miękkie, pyszne pierniczki nadziewane z marmoladą. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierniczki nadziewane, aby były dobre i posmakowały całej rodzinie, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, na pewno się nie zawiedziesz. Ich przygotowanie nie różni się znacząco od przygotowania tradycyjnych pierniczków. Jedynym dodatkowym składnikiem, który będzie Ci potrzebny, jest marmolada, dżem lub powidła. Możesz wykorzystać te z dowolnych owoców, my polecamy w szczególności powidła śliwkowe, których winny, lekko kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkim, korzennym smakiem pierniczków. Postaraj się wybierać te bez dodatku cukru lub z jak najmniejszą jego ilością, dzięki temu ciasteczka będą mniej kaloryczne i będą miały mniejszy indeks glikemiczny. Pierniczki nadziewane, tak jak te tradycyjne, możesz przygotować w wielu przeróżnych kształtach świątecznych, na przykład choinkach, bałwankach, gwiazdkach, czy reniferach. Dzięki temu nie tylko fantastycznie smakują, ale też pięknie prezentują się na stole i stanowią świetny element dekoracyjny. Jako przyprawy możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika lub przygotować ją samodzielnie. W tym celu najlepiej wykorzystać cynamon, goździki, imbir, miód, gałkę muszkatołową. Dzięki temu przepyszny, aromatyczny, korzenny zapach będzie unosił się w całym domu. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na pierniczki nadziewane.
Wartości odżywcze pierniczków nadziewanych
Energia i białka
(35g)
Węglowodany w pierniczkach nadziewanych
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy w przepisie na pierniczki nadziewane
(35g)
Składniki mineralne w przepisie na pierniczki nadziewane
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierniczkach nadziewanych
Lista alergenów dla pierniczków nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko