Pierniczki miękkie i pulchniutkie

Opublikowano: 02.12.2022 r., 15:06 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczne miękkie pierniczki domowe
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
Poznaj przepis na przepyszne, miękkie i pulchne pierniczki, idealne na okres świąteczny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 15 min
340 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - niecała szklanka (100 g)
  • Miód (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - ok. 1/2 kostki (120 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, stolnica, foremki do ciastek, blacha

Przepis na pierniczki miękkie i pulchniutkie krok po kroku

Do rondelka dodaj masło i miód. Lekko podgrzewaj, aż się rozpuszczą.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier. Wymieszaj.

Do lekko ostudzonego miodu z masłem dodaj jajka, śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.

Mokre składniki dodaj do suchych, wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.

Wyłóż na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkuj.

Wycinaj pierniczki w dowolnych kształtach.

Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piecz ok. 15 minut.

Jak oceniasz przepis na pierniczki miękkie i pulchniutkie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat pierniczków miękkich i pulchniutkich

Pierniczki to korzenne ciasteczka, bez których wiele osób nie może wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Ich intensywny, korzenny, cynamonowy smak i zapach kojarzy się z tym wyjątkowym czasem, kiedy cała rodzina i wszyscy najbliżsi gromadzą się przy wigilijnym stole. Pierniczki można przygotować na wiele różnych sposobów. Niektórzy podają je w polewie czekoladowej lub z kawałkami czekolady i orzechów, inną opcją są na przykład pierniczki nadziewanie powidłami śliwkowymi. Niektórzy lubią, kiedy pierniczki są cienkie i kruche, z kolei inni preferują pierniczki miękkie i pulchniutkie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierniczki miękkie i pulchniutkie, aby były naprawdę najlepsze i posmakowały całej rodzinie, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis. Na pewno się nie zawiedziesz i będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Niezbędne składniki to mąka, cukier, miód, jajka, kwaśna śmietana, masło oraz proszek do pieczenia. Pierniczki miękkie i pulchniutkie, tak jak te tradycyjne, możesz przygotować w wielu przeróżnych kształtach świątecznych, na przykład choinkach, bałwankach, gwiazdkach, czy reniferach. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też pięknie prezentują się na stole i stanowią dobry, ciekawy element dekoracyjny. Jako przyprawy do pierniczków możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika. Dobre rozwiązanie to również jej samodzielne przygotowanie. W tym celu najlepiej wykorzystać cynamon, goździki, imbir, miód, gałkę muszkatołową – to dobre, wartościowe, aromatyczne przyprawy, dzięki którym pierniczki będą miały swój charakterystyczny, korzenny smak. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na przepis na pierniczki miękkie i pulchniutkie, obowiązkowe na okres świąteczny. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

Alergeny w pierniczkach miękkich i pulchniutkich

Lista alergenów dla pierniczków miękkich i pulchniutkich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze pierniczków miękkich i pulchniutkich

na 100g gotowej potrawy

Cukier warto zastąpić ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
340.46
340.46
Białko (g)
8.36
8.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
51.54
51.54
Węglowodany przyswajalne (g)
51.48
51.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.03
12.03
Tłuszcze nasycone (g)
8.11
8.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.92
3.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Tiamina (mg)
0.44
0.44
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Niacyna (mg)
3.01
3.01
Foliany (µg (mcg))
74.67
74.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
30.17
30.17
Potas (mg)
291.60
291.60
Wapń (mg)
115.48
115.48
Fosfor (mg)
213.72
213.72
Magnez (mg)
21.04
21.04
Żelazo (mg)
2.90
2.90
Cynk (mg)
0.72
0.72
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny pierniczków miękkich i pulchniutkich 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierniczków miękkich i pulchniutkich

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
100 g
niecała szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
120 g
ok. 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 łyżki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
34.30