Pierekaczewnik
- Mąka pszenna typ 500 (600 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
- Podudzie indyka bez skóry - samo mięso, bez kości (500 g)
- Cebula (150 g)
- Masło (200 g)
Przepis na pierekaczewnik krok po kroku
Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, pół łyżeczki soli, łyżkę oleju i 250 ml letniej wody. Całość zagnieć na ciasto. Ciasto przykryj ściereczką.
W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Mięso z indyka pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w kostkę. Wymieszaj razem mięso i cebulę. Dodaj również po łyżeczce soli i czarnego, mielonego pieprzu. Wymieszaj.
Ciasto podziel na 6 części.
Każdą część rozwałkuj na grubość 1 mm. Następnie delikatnie każdy płat rozciągnij, by stał się przezroczysty, ale by nie powstały dziurki. W czasie przygotowania pozostałych części ciasta przykryj płaty ściereczką, by nie wyschły.
Na posypanej mąką stolnicy połóż pierwszy blat ciasta. Obficie posmaruj masłem. Nałóż na to następny płat ciasta i znów posmaruj masłem. Postępuj tak samo z czterema pozostałymi blatami.
Ostatni blat ciasta posmaruj masłem i wyłóż mięso z cebulą i przyprawami. Całość zawiń w rulon i zlep brzegi, by farsz nie wyszedł poza ciasto.
Tak przygotowany rulon zwiń w kształt ślimaka.
Tortownicę wysmaruj masłem. Włóż do niej przygotowanego ślimaka z ciasta. Wierzch dokładnie posmaruj masłem.
Piecz przez godzinę w 190 stopniach.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat pierekaczewnika
Nasz przepis na pierekaczewnik wykorzystuje farsz wytrawny przygotowany z indyka i cebulki. Podstawę tego dania stanowi jednak ciasto. Przygotowuje się je podobnie jak ciasto na makaron. Potrzebna będzie mąka pszenna, żółtka, olej, sól i woda. Całe ciasto należy zagnieść, a następnie podzielić na 6 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj, a następnie delikatnie rozciągnij, tak by ciasto zrobiło się przezroczyste. Warto pilnować by ciasto się nie rozerwało. Teraz układaj płat jeden na drugim, każdą warstwę smarując obficie masłem. Na wierzch wyłóż farsz i zwiń w rulon. Następnie rulon zwiń w kształt ślimaka. Całość przełóż do wysmarowanej masłem formy i piecz przez godzinę.
Pierekaczewnik to danie wywodzące się z kuchni tatarskiej. Pojawia się również w kuchni białoruskiej, tureckiej i litewskiej. Przepis na zapiekankę z ciasta makaronowego ma swój początek w wieku XVIII. Podaje się go najczęściej na ciepło podczas świąt. Jednak może być również smaczną przekąską na zimno. Farsz może być słodki lub wytrawny. Z nadzieniem na słodko, np. z jabłkami będzie stanowił dobry pomysł na pyszny deser. Jako słodki farsz można wykorzystać również twaróg z rodzynkami lub suszone śliwki. Nadzienie wytrawne może być przygotowane z mięsa indyczego, baraniny, wołowiny lub gęsiny. Istotne jest by całość zwinąć w rulon, a następnie w ślimaka. To zapewni odpowiedni wygląd i strukturę.
Indyk to mięso niskokaloryczne, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza za to dużą ilość cennego białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie syntetyzuje, a potrzebuje, w odpowiednich ilościach i w prawidłowym wzajemnym stosunku. Jako mięso z niewielką ilością tłuszczu jest odpowiednie dla osób, które powinny stosować dietę łatwostrawną lub tych, którzy chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Szczególnie polecane jest dla małych dzieci, ponieważ rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego może być podawane jako pierwsze mięso już po 6. miesiącu życia.
Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierekaczewnik. To nieco pracochłonne danie to smaczny pomysł na obiad.
Alergeny w pierekaczewniku
Lista alergenów dla pierekaczewnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pierekaczewnika
Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.