Pierekaczewnik

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:26 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny pierekaczewnik z nadzieniem
Pierekaczewnik
Pierekaczewnik to pyszna zapiekanka wywodząca się z kuchni tatarskiej. Tak przygotowaną zapiekankę z ciasta makaronowego możecie przygotować na słodko lub na wytrawnie.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
1049 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (600 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
  • Podudzie indyka bez skóry - samo mięso, bez kości (500 g)
  • Cebula (150 g)
  • Masło (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek, pędzelek, miska, tortownica 24 cm

Przepis na pierekaczewnik krok po kroku

Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, pół łyżeczki soli, łyżkę oleju i 250 ml letniej wody. Całość zagnieć na ciasto. Ciasto przykryj ściereczką.

W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.

Mięso z indyka pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w kostkę. Wymieszaj razem mięso i cebulę. Dodaj również po łyżeczce soli i czarnego, mielonego pieprzu. Wymieszaj.

Ciasto podziel na 6 części.

Każdą część rozwałkuj na grubość 1 mm. Następnie delikatnie każdy płat rozciągnij, by stał się przezroczysty, ale by nie powstały dziurki. W czasie przygotowania pozostałych części ciasta przykryj płaty ściereczką, by nie wyschły.

Na posypanej mąką stolnicy połóż pierwszy blat ciasta. Obficie posmaruj masłem. Nałóż na to następny płat ciasta i znów posmaruj masłem. Postępuj tak samo z czterema pozostałymi blatami.

Ostatni blat ciasta posmaruj masłem i wyłóż mięso z cebulą i przyprawami. Całość zawiń w rulon i zlep brzegi, by farsz nie wyszedł poza ciasto.

Tak przygotowany rulon zwiń w kształt ślimaka.

Tortownicę wysmaruj masłem. Włóż do niej przygotowanego ślimaka z ciasta. Wierzch dokładnie posmaruj masłem.

Piecz przez godzinę w 190 stopniach.

Jak oceniasz przepis na pierekaczewnik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat pierekaczewnika

Nasz przepis na pierekaczewnik wykorzystuje farsz wytrawny przygotowany z indyka i cebulki. Podstawę tego dania stanowi jednak ciasto. Przygotowuje się je podobnie jak ciasto na makaron. Potrzebna będzie mąka pszenna, żółtka, olej, sól i woda. Całe ciasto należy zagnieść, a następnie podzielić na 6 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj, a następnie delikatnie rozciągnij, tak by ciasto zrobiło się przezroczyste. Warto pilnować by ciasto się nie rozerwało. Teraz układaj płat jeden na drugim, każdą warstwę smarując obficie masłem. Na wierzch wyłóż farsz i zwiń w rulon. Następnie rulon zwiń w kształt ślimaka. Całość przełóż do wysmarowanej masłem formy i piecz przez godzinę.

Pierekaczewnik to danie wywodzące się z kuchni tatarskiej. Pojawia się również w kuchni białoruskiej, tureckiej i litewskiej. Przepis na zapiekankę z ciasta makaronowego ma swój początek w wieku XVIII. Podaje się go najczęściej na ciepło podczas świąt. Jednak może być również smaczną przekąską na zimno. Farsz może być słodki lub wytrawny. Z nadzieniem na słodko, np. z jabłkami będzie stanowił dobry pomysł na pyszny deser. Jako słodki farsz można wykorzystać również twaróg z rodzynkami lub suszone śliwki. Nadzienie wytrawne może być przygotowane z mięsa indyczego, baraniny, wołowiny lub gęsiny. Istotne jest by całość zwinąć w rulon, a następnie w ślimaka. To zapewni odpowiedni wygląd i strukturę.

Indyk to mięso niskokaloryczne, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza za to dużą ilość cennego białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie syntetyzuje, a potrzebuje, w odpowiednich ilościach i w prawidłowym wzajemnym stosunku. Jako mięso z niewielką ilością tłuszczu jest odpowiednie dla osób, które powinny stosować dietę łatwostrawną lub tych, którzy chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Szczególnie polecane jest dla małych dzieci, ponieważ rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego może być podawane jako pierwsze mięso już po 6. miesiącu życia.

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić pierekaczewnik. To nieco pracochłonne danie to smaczny pomysł na obiad.

Alergeny w pierekaczewniku

Lista alergenów dla pierekaczewnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pierekaczewnika

na 100g gotowej potrawy

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
299.82
1049.36
Białko (g)
13.22
46.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
29.77
104.19
Węglowodany przyswajalne (g)
29.60
103.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
14.46
50.60
Tłuszcze nasycone (g)
8.89
31.11
Tłuszcze nienasycone (g)
5.57
19.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.25
14.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.16
235.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
33.50
117.23
Potas (mg)
144.18
504.63
Wapń (mg)
21.28
74.48
Fosfor (mg)
122.17
427.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.83
79.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.71
9.47
Cynk (mg)
1.56
5.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierekaczewnika 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierekaczewnika

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Podudzie indyka bez skóry
500 g
samo mięso, bez kości
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
39.00