Przepis na pielmieni ukraińskie krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj 300 ml bardzo ciepłej wody oraz szczyptę soli.

Z mąki zagnieć ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję i przestanie przyklejać się do dłoni.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.

Następnie do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka, olej rzepakowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mięso dokładnie wymieszaj.

Ciasto z mąki podzielna dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość około 2 mm.

Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka przy pomocy szklanki.

Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu.

Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

Ugotowane pierożki wyciągnij łyżką cedzakową.

Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pielmieni ukraińskie podane w ciemnej miseczce.
Pielmieni ukraińskie
Koszt przygotowania dania
11.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
685 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Pielmieni ukraińskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pielmieniach ukraińskich

Pielmieni ukraińskie to doskonały pomysł na pyszne pierogi, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Przepis na pielmieni ukraińskie jest trochę skomplikowany, dlatego wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać tradycyjne domowe pielmieni potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mięso mielone wieprzowo-wołowe, jajka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pielmieni ukraińskie? Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj 300 ml bardzo ciepłej wody oraz szczyptę soli. Z mąki zagnieć ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję i przestanie przyklejać się do dłoni. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka, olej rzepakowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszaj. Ciasto z mąki podzielna dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość około 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu. Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Ugotowane pierożki wyciągnij łyżką cedzakową. Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Cebula jest warzywem niskokalorycznym. Cebula jest źródłem siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Cebula posiada również wiele właściwości, które doceniano w przeszłości - domowym sposobem na leczenie wielu chorób było spożywanie syropu z cebuli, ponieważ posiada on właściwości dezynfekujące i łagodzące.

Podsumowując sprawdzony przepis na łatwe pielmieni, świetnie sprawdzi się do przygotowania w domu pysznego obiadu dla całej rodziny. Składniki niezbędne do przygotowania pielmieni są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze pielmieni ukraińskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
304.71 kcal
685.61 kcal
Białko
13.59 g
30.58 g

Węglowodany w pielmieniach ukraińskich

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
37.66 g
84.74 g
Węglowodany przyswajalne
37.51 g
84.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
10.93 g
24.59 g
Tłuszcze nasycone
4.51 g
10.14 g
Tłuszcze nienasycone
6.42 g
14.45 g

Witaminy w przepisie na pielmieni ukraińskie

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.19 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.73 mg
1.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.78 mg
10.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
78.57 µg (mcg)
176.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pielmieni ukraińskie

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
27.31 mg
61.44 mg
Potas
180.84 mg
406.88 mg
Wapń
19.57 mg
44.03 mg
Fosfor
133.58 mg
300.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.99 mg
58.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.20 mg
7.20 mg
Cynk
1.35 mg
3.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pielmieni ukraińskich 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pielmieniach ukraińskich

Lista alergenów dla pielmieni ukraińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pielmieni ukraińskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na pielmieni ukraińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób