Pielmieni ukraińskie
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na pielmieni ukraińskie krok po kroku
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj 300 ml bardzo ciepłej wody oraz szczyptę soli.
Z mąki zagnieć ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję i przestanie przyklejać się do dłoni.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Następnie do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka, olej rzepakowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mięso dokładnie wymieszaj.
Ciasto z mąki podzielna dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość około 2 mm.
Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka przy pomocy szklanki.
Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu.
Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Ugotowane pierożki wyciągnij łyżką cedzakową.
Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pielmieni ukraińskich
Pielmieni ukraińskie to doskonały pomysł na pyszne pierogi, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Przepis na pielmieni ukraińskie jest trochę skomplikowany, dlatego wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać tradycyjne domowe pielmieni potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mięso mielone wieprzowo-wołowe, jajka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
Jak zrobić pielmieni ukraińskie? Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj 300 ml bardzo ciepłej wody oraz szczyptę soli. Z mąki zagnieć ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję i przestanie przyklejać się do dłoni. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka, olej rzepakowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszaj. Ciasto z mąki podzielna dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość około 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu. Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Ugotowane pierożki wyciągnij łyżką cedzakową. Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Cebula jest warzywem niskokalorycznym. Cebula jest źródłem siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Cebula posiada również wiele właściwości, które doceniano w przeszłości - domowym sposobem na leczenie wielu chorób było spożywanie syropu z cebuli, ponieważ posiada on właściwości dezynfekujące i łagodzące.
Podsumowując sprawdzony przepis na łatwe pielmieni, świetnie sprawdzi się do przygotowania w domu pysznego obiadu dla całej rodziny. Składniki niezbędne do przygotowania pielmieni są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pielmieniach ukraińskich
Lista alergenów dla pielmieni ukraińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pielmieni ukraińskich
Pielmieni ukraińskie to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest bogatym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.