Pieczony udziec z indyka z kością i skórą

Opublikowano: 02.08.2023 r., 11:45 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pieczony udziec indyka ze skórą
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą
Poznaj przepis na pieczony udziec z indyka z kością i skórą, który świetnie sprawdzi się na uroczystą kolację lub dodatek do kanapek i sałatek.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 90 min
240 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udziec z indyka (1500 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Musztarda sarepska - 2 łyżki (20 g)
  • Miód - 1 łyżka (15 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, brytfanna

Przepis na pieczony z indyka z kością i skórą krok po kroku

Mięso umyj i osusz.

Wymieszaj oliwę z musztardą, miodem i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Mięso dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 90 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczony z indyka z kością i skórą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat pieczonego udźca z indyka z kością i skórą

Pieczony udziec z indyka z kością i skórą to danie, który zdecydowanie warto znać. To świetny pomysł na dodatek do sałatek, kanapek, sosów, czy mięso do dania głównego na obiad. Dobrze sprawdzi się również na święta, uroczyste kolacje, czy spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół. Jak zrobić pieczony udziec z indyka z kością i skórą, aby był naprawdę pyszny, soczysty i dobry na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Na pewno poradzisz sobie z tym daniem, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia kulinarnego. Potrzebujesz zaledwie kilku składników i kilkunastu minut spędzonych w kuchni. Mimo to pamiętaj, że nie jest to potrawa, którą możesz przygotować na ostatnią chwilę. Mięso potrzebujesz czasu na zamarynowanie, również pieczenie w piekarniku powinno trwać około półtorej godziny. Dlatego, jeśli planujesz przygotować pieczony udziec z indyka z kością i skórą, zaplanuj to sobie odpowiednio wcześnie. Oprócz udźca z indyka potrzebne Ci będą również składniki do zalewy. Standardowo poleca się przygotować ją z oliwy, musztardy, miodu i czosnku, jednak masz tu pełną dowolność. W zależności od tego, jakie smaki preferujesz na co dzień, możesz dowolnie modyfikować składniki zalewy i ich wzajemne proporcje. Jeśli nie lubisz smaków mieszanych, możesz zrezygnować z miodu, a jeśli wolisz bardziej wyraziste, ostre, pikantne smaki, dodaj więcej czosnku, mieloną ostrą paprykę lub papryczki chilli. Przepis na pieczony udziec z indyka z kością i skórą jest bardzo prosty, nie wymaga dużego wysiłku, ani zaangażowania, dodatkowo jest bardzo uniwersalny. Pieczone mięso sprawdzi się jako dodatek do wielu dań lub jako główny punk uroczystej kolacji, lub obiadu. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać naszą propozycję przygotowania tego pysznego dania. Będzie to dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w pieczonym udźcu z indyka z kością i skórą

Lista alergenów dla pieczonego udźca z indyka z kością i skórą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze pieczonego udźca z indyka z kością i skórą

na 100g gotowej potrawy

Mięso z indyka jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i minerałów, a przy tym jest stosunkowo niskokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
160.30
240.45
Białko (g)
18.98
28.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
1.16
1.73
Węglowodany przyswajalne (g)
1.08
1.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.02
13.52
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
4.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.13
9.20
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.02
6.02
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.12
3.17
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.36
116.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
24.58
36.87
Witamina B6 (mg)
0.33
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
1.79
2.69
Witamina C (mg)
0.30
0.46
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.71
Witamina E (mg)
0.54
0.81
Retinol (µg (mcg))
24.53
36.79
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.27
0.40
Niacyna (mg)
4.54
6.81
Foliany (µg (mcg))
0.14
0.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.44
0.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
95.22
142.83
Potas (mg)
202.41
303.62
Wapń (mg)
11.07
16.61
Fosfor (mg)
145.29
217.94
Magnez (mg)
20.67
31.00
Żelazo (mg)
1.13
1.69
Cynk (mg)
2.78
4.16
Miedź (mg)
0.08
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego udźca z indyka z kością i skórą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego udźca z indyka z kością i skórą

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
1500 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
27.86
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Musztarda sarepska
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Miód
15 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
79.00