Pieczony rosół
Opublikowano: 23.11.2023 r.
Udka kurczaka ze skórą, cebula i marchewka to kluczowe składniki pieczonego rosołu. To właśnie one nadają tej potrawie głębokiego smaku i aromatu. Dodatkowo seler korzeniowy, pietruszka oraz por dopełniają bukiet warzyw, tworząc harmonijną całość. Otrzymasz ciepłe, domowe danie, które zadowoli każdego domownika.
Składniki dla 1 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 1000 g (4 sztuki)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Marchewka - 400 g (4 sztuki)
- Seler korzeniowy - 100 g (niewielki kawałek)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Por - 140 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, lubczyk
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 200 st C.
- Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
- Na blaszce wyłóż mięso, obrane marchewki, pietruszkę i selera, a także 4 ząbki czosnku (obrane).
- Wszystko posyp solą (1 łyżeczka) oraz pieprzem (0,5 łyżeczki).
- Piecz około godzinę lub do uzyskania złocistego koloru.
- Podpieczone składniki przełóż do garnka.
- Zalej zimną wodą, by przykryć wszystkie składniki. Nie wlewaj zbyt dużo wody, wystarczy maksymalnie 3 cm ponad poziom składników.
- Dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i łyżkę lubczyku.
- Gotuj na minimalnym ogniu przez około 3 godziny.
- Na koniec dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Rosół zawiera niewielką wartość kaloryczną. Ma także niską zawartość węglowodanów. Jest więc dobry w diecie ketogenicznej.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości