Pieczony łosoś z warzywami
- Łosoś filet (300 g)
- Szpinak (100 g)
- Brokuły (150 g)
- Pomidory koktajlowe - 10 małych sztuk (100 g)
- Papryka czerwona - pół małej sztuki (75 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
Przepis na pieczonego łososia z warzywami krok po kroku
Filety łososia umyj, osusz i dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem oraz sokiem z połowy cytryny.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Do naczynia żaroodpornego wsyp szpinak, czosnek oraz oliwę z oliwek. Składniki wymieszaj dokładnie i rozłóż na całą powierzchnię naczynia do zapiekania.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Brokuł umyj i podziel na mniejsze różyczki.
Na szpinak ułóż łososia, różyczki brokuła, paprykę oraz pomidorki koktajlowe.
Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat pieczonego łososia z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Do pieczonego łososia możesz podać ugotowane lub upieczone ziemniaki. Przepis na pieczonego łososia z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łosoś, szpinak, brokuł, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz rozmaryn.
Jak zrobić pieczonego łososia z warzywami? Filet łososia umyj, osusz i dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem oraz sokiem z połowy cytryny. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Do naczynia żaroodpornego wsyp szpinak, czosnek oraz oliwę z oliwek. Składniki wymieszaj dokładnie i rozłóż na całą powierzchnię naczynia do zapiekania. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Brokuł umyj i podziel na mniejsze różyczki. Na szpinak ułóż łososia, różyczki brokuła, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryba zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg składników mineralnych takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Podsumowując najlepszy łosoś pieczony z warzywami to doskonała propozycja na pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Do ryby warto podać ziemniaki gotowane lub pieczone. Łosoś stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka.
Alergeny w pieczonym łososiu z warzywami
Lista alergenów dla pieczonego łososia z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze pieczonego łososia z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami to doskonała propozycja na pełnowartościowy obiad. Ryby warto włączyć do diety minimum dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.