Pieczony łosoś z warzywami

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś pieczony z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami
Pieczony łosoś z warzywami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś to wartościowy produkt, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
492 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet (300 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Brokuły (150 g)
  • Pomidory koktajlowe - 10 małych sztuk (100 g)
  • Papryka czerwona - pół małej sztuki (75 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczonego łososia z warzywami krok po kroku

Filety łososia umyj, osusz i dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem oraz sokiem z połowy cytryny.

Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Do naczynia żaroodpornego wsyp szpinak, czosnek oraz oliwę z oliwek. Składniki wymieszaj dokładnie i rozłóż na całą powierzchnię naczynia do zapiekania.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Brokuł umyj i podziel na mniejsze różyczki.

Na szpinak ułóż łososia, różyczki brokuła, paprykę oraz pomidorki koktajlowe.

Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczonego łososia z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat pieczonego łososia z warzywami

Pieczony łosoś z warzywami to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Do pieczonego łososia możesz podać ugotowane lub upieczone ziemniaki. Przepis na pieczonego łososia z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łosoś, szpinak, brokuł, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz rozmaryn.

Jak zrobić pieczonego łososia z warzywami? Filet łososia umyj, osusz i dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem oraz sokiem z połowy cytryny. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Do naczynia żaroodpornego wsyp szpinak, czosnek oraz oliwę z oliwek. Składniki wymieszaj dokładnie i rozłóż na całą powierzchnię naczynia do zapiekania. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Brokuł umyj i podziel na mniejsze różyczki. Na szpinak ułóż łososia, różyczki brokuła, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryba zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg składników mineralnych takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując najlepszy łosoś pieczony z warzywami to doskonała propozycja na pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Do ryby warto podać ziemniaki gotowane lub pieczone. Łosoś stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Alergeny w pieczonym łososiu z warzywami

Lista alergenów dla pieczonego łososia z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze pieczonego łososia z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Pieczony łosoś z warzywami to doskonała propozycja na pełnowartościowy obiad. Ryby warto włączyć do diety minimum dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
131.23
492.10
Białko (g)
8.91
33.41
Fenyloalanina (mg)
0.33
1.25
Brak danych dla: brokuły, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
3.27
12.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.09
7.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
9.37
35.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
8.21
Tłuszcze nienasycone (g)
7.18
26.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.48
20.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.70
6.37
Cholesterol (mg)
19.35
72.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
139.77
524.15
Witamina B6 (mg)
0.27
1.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.89
Witamina C (mg)
36.97
138.63
Witamina E (mg)
1.52
5.70
Retinol (µg (mcg))
52.65
197.42
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Ryboflawina (mg)
0.10
0.39
Niacyna (mg)
3.66
13.71
Foliany (µg (mcg))
55.26
207.24
Beta karoten (µg (mcg))
1011.48
3793.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
36.13
135.48
Potas (mg)
341.90
1282.14
Wapń (mg)
36.29
136.09
Fosfor (mg)
138.55
519.58
Magnez (mg)
53.94
202.26
Żelazo (mg)
0.72
2.68
Cynk (mg)
0.38
1.42
Miedź (mg)
0.06
0.21
Mangan (mg)
0.16
0.60
Brak danych dla: brokuły, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego łososia z warzywami 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego łososia z warzywami

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
300 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
19.50
Za 300 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
100 g
10 małych sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Papryka czerwona
75 g
pół małej sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 75 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
68.50