Pieczony filet z kurczaka

Opublikowano: 07.03.2022 r., 19:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty pieczony filet z kurczaka
Pieczony filet z kurczaka
Pieczony filet z kurczaka to idealny pomysł na obiad, ale także jako dodatek do wielu dań np. do sałatki ze świeżymi warzywami.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
288 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 3 sztuki (600 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Rozmaryn świeży - 1 gałązka (10 g)
  • Tymianek świeży - 1 gałązka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pieczony filet z kurczaka krok po kroku

Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.

Delikatnie natnij mięso na wierzchu i skropl olejem rzepakowym.

Dopraw mięso do smaku świeżymi ziołami i przyprawami.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pieczony filet z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat pieczonego fileta z kurczaka

Pieczony filet z kurczaka to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest to pyszne połączenie chudego gatunku mięsa ze świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Mój przepis na pieczony filet z kurczaka to idealny pomysł na obiad z Twoimi ulubionymi dodatkami lub jeden z elementów sałatki.

Zatem, jak zrobić pieczony filet z kurczaka w piekarniku?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso z piersi z kurczaka.

Następnie natnij je na wierzchu, natrzyj olejem oraz świeżymi ziołami, postaw na aromatyczne przyprawy.

Przełóż piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego i upiecz w piekarniku w 180 stopniach. Po około 25-30 minutach powinny być dobre do spożycia. Dokoła możesz rozrzucić cebulę pokrojoną w pióra i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko to sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Mięso z kurczaka możesz zamienić na piersi z indyka, obydwa rodzaje mięsa należą do gatunków chudych i łatwostrawnych o niskiej ilości tłuszczu.

Tak przygotowane mięso możesz podawać z Twoimi ulubionymi dodatkami. Postaw na ziemniaczane puree, domowe frytki z batatów lub ze zwykłych ziemniaków. Nie zapominaj o sporej ilości warzyw, możesz też postawić na sos pieczeniowy. Pamiętaj, aby nie korzystać z gotowych sosów lub sosów w kostce. Najlepiej przygotować swój domowy sos na bazie warzyw i mięsa. Pieczony filet z kurczaka będzie, także idealnym dodatkiem do sałatki. Wystarczy, że pokroisz go na mniejsze kawałki, wymieszasz z sałatą i świeżymi warzywami.

Sam widzisz, w jaki szybki sposób powstają smaczne dania z kurczakiem w roli głównej. Postaw na domowy dip, a pyszne danie na lunch lub obiad w pełni gotowe.

Alergeny w pieczonym filecie z kurczaka

Lista alergenów dla pieczonego fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczony filet z kurczaka

Wartości odżywcze pieczonego fileta z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Soczyste mięso możesz przygotować też w specjalnym rękawie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
144.25
288.50
Białko (g)
21.23
42.46
Fenyloalanina (mg)
0.86
1.71
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.71
1.41
Węglowodany przyswajalne (g)
0.27
0.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.70
11.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
3.42
Tłuszcze nienasycone (g)
3.99
7.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
5.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
2.52
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
68.44
136.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
14.44
28.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.77
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.84
5.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
8.44
16.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
9.04
18.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.84
21.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.73
85.47
Potas (mg)
333.08
666.16
Wapń (mg)
15.97
31.94
Fosfor (mg)
202.38
404.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.17
60.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
1.45
Cynk (mg)
0.68
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego fileta z kurczaka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego fileta z kurczaka

Koszt składników
117.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
3 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Rozmaryn świeży
10 g
1 gałązka
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 10 g
Tymianek świeży
10 g
1 gałązka
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
117.00