Przepis na pieczony filet z kurczaka krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g 3 sztuki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Rozmaryn świeży 10 g 1 gałązka
- Tymianek świeży 10 g 1 gałązka
Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.
Delikatnie natnij mięso na wierzchu i skropl olejem rzepakowym.
Dopraw mięso do smaku świeżymi ziołami i przyprawami.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Pieczony filet z kurczaka - cechy przepisu
Więcej o pieczonym filecie z kurczaka
Pieczony filet z kurczaka to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest to pyszne połączenie chudego gatunku mięsa ze świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Mój przepis na pieczony filet z kurczaka to idealny pomysł na obiad z Twoimi ulubionymi dodatkami lub jeden z elementów sałatki.
Zatem, jak zrobić pieczony filet z kurczaka w piekarniku?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso z piersi z kurczaka.
Następnie natnij je na wierzchu, natrzyj olejem oraz świeżymi ziołami, postaw na aromatyczne przyprawy.
Przełóż piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego i upiecz w piekarniku w 180 stopniach. Po około 25-30 minutach powinny być dobre do spożycia. Dokoła możesz rozrzucić cebulę pokrojoną w pióra i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko to sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Mięso z kurczaka możesz zamienić na piersi z indyka, obydwa rodzaje mięsa należą do gatunków chudych i łatwostrawnych o niskiej ilości tłuszczu.
Tak przygotowane mięso możesz podawać z Twoimi ulubionymi dodatkami. Postaw na ziemniaczane puree, domowe frytki z batatów lub ze zwykłych ziemniaków. Nie zapominaj o sporej ilości warzyw, możesz też postawić na sos pieczeniowy. Pamiętaj, aby nie korzystać z gotowych sosów lub sosów w kostce. Najlepiej przygotować swój domowy sos na bazie warzyw i mięsa. Pieczony filet z kurczaka będzie, także idealnym dodatkiem do sałatki. Wystarczy, że pokroisz go na mniejsze kawałki, wymieszasz z sałatą i świeżymi warzywami.
Sam widzisz, w jaki szybki sposób powstają smaczne dania z kurczakiem w roli głównej. Postaw na domowy dip, a pyszne danie na lunch lub obiad w pełni gotowe.
Wartości odżywcze pieczonego fileta z kurczaka
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w pieczonym filecie z kurczaka
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na pieczony filet z kurczaka
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczony filet z kurczaka
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonym filecie z kurczaka
Lista alergenów dla pieczonego fileta z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczony filet z kurczaka