Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka

Opublikowano: 15.04.2023 r., 13:22 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz z batatami i surówką
Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Poznaj przepis na pyszną rybkę z piekarnika z dodatkiem batatów i surówki. Jest to świetne rozwiązanie na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
439 kcal
Kcal w porcji
510 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Dorsz filet (200 g)
  • Bataty (150 g)
  • Marchewka (80 g)
  • Jabłko (70 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka krok po kroku

Rybę umyj, osusz, polej oliwą z oliwek i przypraw np. papryką słodką, tymiankiem i bazylią.

Następnie pokrój bataty (według uznania) i ugotuj w garnku przez około 25-30 minut.

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw rybę na około 15 minut.

Następnie zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce, całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny.

Podawaj rybę z batatami i surówką.

Jak oceniasz przepis na pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka

Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka to świetna propozycja na domowy obiad. Danie możesz przygotować dla całej rodziny i serwować z ulubionymi dipem np. jogurtowo-czosnkowym.

Dorsz to ryba morska, która jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu i witaminy B12. Dorsz należy do ryb niskokalorycznych, w 100 gramach znajduje się - 78 kcal, 17.7 g białka i 0,7 g tłuszczy. Regularne spożywanie ryb przynosi wiele korzyści zdrowotnych, m.in zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz wpływa pozytywnie na prawidłową pracę mózgu. Warto wspomnieć, że spożywanie ryb jest świetnym rozwiązaniem równie dla osób, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała oraz ją zredukować.

Jak przygotować pieczonego dorsza z batatami i surówką?

Rybę umyj, osusz, polej oliwą z oliwek i przypraw np. papryką słodką, tymiankiem i bazylią. Następnie pokrój bataty (według uznania) i ugotuj w garnku przez około 25-30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw rybę na około 15 minut. Następnie zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce, całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Podawaj rybę z batatami i surówką.

Bataty są to słodkie ziemniaki, które zawierają wiele cennych składników odżywczych m.in witaminę A i potas. W 100 gramach batatów znajduje się - 86 kcal, 1.6 g białka, 0,1 g tłuszczy, 20.1 g węglowodanów i 3 g błonnika pokarmowego. Słodkie ziemniaki wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe oraz wpływają ochronnie na wątrobę.

Marchewka należy do warzyw korzeniowych i jest niskokaloryczna. Jedna marchewka po obraniu waży około 45 g i zawiera 15 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu, jest bogata w błonnik pokarmowy, potas, witaminę C i kwas foliowy. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

Podsumowując, przygotowanie takiego obiadu jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, większość czasu to tylko pieczenie i gotowanie. Koniecznie wypróbuj przepis!

Alergeny w pieczonym dorszu z batatami i surówką z marchewki i jabłka

Lista alergenów dla Pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Do potrawy możesz przygotować dip jogurtowo-czosnkowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(510g)
Energia (kcal)
86.10
439.10
Białko (g)
7.57
38.59
Fenyloalanina (mg)
0.31
1.56
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(510g)
Węglowodany (g)
8.58
43.76
Węglowodany przyswajalne (g)
7.08
36.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
7.67
Sacharoza (cukier) (g)
0.70
3.59
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.42
2.12
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.96
4.92
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Skrobia (g)
1.54
7.86
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(510g)
Tłuszcz (g)
2.32
11.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
2.65
Tłuszcze nienasycone (g)
1.80
9.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
7.49
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.71
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.86
86.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(510g)
Witamina A (µg (mcg))
367.57
1874.60
Witamina B6 (mg)
0.17
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.82
Witamina C (mg)
5.08
25.92
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.80
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
3.37
Brak danych dla: bataty.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.71
24.00
Tiamina (mg)
0.06
0.32
Ryboflawina (mg)
0.06
0.28
Niacyna (mg)
1.13
5.78
Foliany (µg (mcg))
7.90
40.30
Beta karoten (µg (mcg))
4080.69
20811.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(510g)
Sód (mg)
109.67
559.30
Potas (mg)
293.55
1497.10
Wapń (mg)
20.24
103.20
Fosfor (mg)
95.88
489.00
Magnez (mg)
20.41
104.10
Żelazo (mg)
0.44
2.23
Cynk (mg)
0.28
1.42
Miedź (mg)
0.05
0.26
Mangan (mg)
0.09
0.47
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
200 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Bataty
150 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Marchewka
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Jabłko
70 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 70 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
36.00