Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka
- Dorsz filet (200 g)
- Bataty (150 g)
- Marchewka (80 g)
- Jabłko (70 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka krok po kroku
Rybę umyj, osusz, polej oliwą z oliwek i przypraw np. papryką słodką, tymiankiem i bazylią.
Następnie pokrój bataty (według uznania) i ugotuj w garnku przez około 25-30 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw rybę na około 15 minut.
Następnie zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce, całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny.
Podawaj rybę z batatami i surówką.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka to świetna propozycja na domowy obiad. Danie możesz przygotować dla całej rodziny i serwować z ulubionymi dipem np. jogurtowo-czosnkowym.
Dorsz to ryba morska, która jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu i witaminy B12. Dorsz należy do ryb niskokalorycznych, w 100 gramach znajduje się - 78 kcal, 17.7 g białka i 0,7 g tłuszczy. Regularne spożywanie ryb przynosi wiele korzyści zdrowotnych, m.in zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz wpływa pozytywnie na prawidłową pracę mózgu. Warto wspomnieć, że spożywanie ryb jest świetnym rozwiązaniem równie dla osób, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała oraz ją zredukować.
Jak przygotować pieczonego dorsza z batatami i surówką?
Rybę umyj, osusz, polej oliwą z oliwek i przypraw np. papryką słodką, tymiankiem i bazylią. Następnie pokrój bataty (według uznania) i ugotuj w garnku przez około 25-30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw rybę na około 15 minut. Następnie zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce, całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Podawaj rybę z batatami i surówką.
Bataty są to słodkie ziemniaki, które zawierają wiele cennych składników odżywczych m.in witaminę A i potas. W 100 gramach batatów znajduje się - 86 kcal, 1.6 g białka, 0,1 g tłuszczy, 20.1 g węglowodanów i 3 g błonnika pokarmowego. Słodkie ziemniaki wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe oraz wpływają ochronnie na wątrobę.
Marchewka należy do warzyw korzeniowych i jest niskokaloryczna. Jedna marchewka po obraniu waży około 45 g i zawiera 15 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu, jest bogata w błonnik pokarmowy, potas, witaminę C i kwas foliowy. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
Podsumowując, przygotowanie takiego obiadu jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, większość czasu to tylko pieczenie i gotowanie. Koniecznie wypróbuj przepis!
Alergeny w pieczonym dorszu z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Lista alergenów dla Pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
Wartości odżywcze pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Do potrawy możesz przygotować dip jogurtowo-czosnkowy.
Energia i białka
(510g)
Węglowodany
(510g)
Tłuszcze
(510g)
Witaminy
(510g)
Składniki mineralne
(510g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.