Pieczonki z piekarnika
- Ziemniaki średnie - 6 średnich sztuk (1000 g)
- Burak - 3 duże sztuki (600 g)
- Marchewka - 3 duże sztuki (450 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Kiełbasa z kurczaka (300 g)
- Boczek surowy (200 g)
- Smalec (20 g)
- Kapusta biała - kilka liści (40 g)
Przepis na pieczonki z piekarnika krok po kroku
Ziemniaki, buraki oraz marchew obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i wyłóż liśćmi kapusty.
Na liście kapusty wysyp odrobinę boczku oraz cebuli, ułóż warstwę ziemniaków, buraków oraz marchewki. Wierzch warzyw dopraw do smaku przyprawami. Następnie na wierzch marchwi ułóż plastry kiełbasy. Czynność powtarzaj do całkowitego wyczerpania składników.
Na sam koniec warstwy posyp pokrojonym boczkiem.
Całość posmaruj smalcem i ułóż na nim kilka liści kapusty. Naczynie żaroodporne szczelnie zamknij.
Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 90 minut (przed wyciągnięciem sprawdź widelcem, czy warzywa są miękkie - jeśli nie, piecz jeszcze chwilę).
Upieczone danie podawaj na ciepło.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat pieczonek z piekarnika
Pieczonki z piekarnika to doskonały pomysł na pyszne danie mięsne, które świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Smaczne pieczonki można przygotować także na imprezę jako ciepłą przekąskę. Przepis na pieczonki z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, buraki, marchew, cebula, kiełbasa z kurczaka, boczek surowy, smalec, kapusta biała, sól, pieprz oraz papryka słodka.
A jak zrobić pieczonki z piekarnika? Ziemniaki, buraki oraz marchew obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i wyłóż liśćmi kapusty. Na liście kapusty wysyp odrobinę boczku oraz cebuli, ułóż warstwę ziemniaków, buraków oraz marchewki. Wierzch warzyw dopraw do smaku przyprawami. Następnie na wierzch marchwi ułóż plastry kiełbasy. Czynność powtarzaj do całkowitego wyczerpania składników. Na sam koniec warstwy posyp pokrojonym boczkiem. Całość posmaruj smalcem i ułóż na nim kilka liści kapusty. Naczynie żaroodporne szczelnie zamknij. Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Upieczone danie podawaj na ciepło.
W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne.
Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: pieczonki z piekarnika świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub przekąska serwowana podczas imprez. Najlepsze pieczonki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pieczonkach z piekarnika
Lista alergenów dla pieczonek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczonki z piekarnika
Wartości odżywcze pieczonek z piekarnika
Pieczonki z piekarnika to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pieczonki wykonuje się na bazie buraków oraz ziemniaków, które stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.