Pieczonki
- Ziemniaki młode (500 g)
- Burak (140 g)
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Kiełbasa domowa (250 g)
- Masło - 1 łyżka (20 g)
- Kapusta biała - 4 liście (200 g)
Przepis na pieczonki krok po kroku
Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki pokrój w ćwiartki, a pozostałe warzywa i kiełbasę w plastry.
Na dnie kociołka rozgrzej masło, wyłóż go liśćmi kapusty i warstwami układaj warzywa.
Na wierzch dodaj odrobinę masła, przyprawy i ułóż kiełbasę. Powtarzaj, do wyczerpania składników.
Przykryj garnek liściem kapusty, folią aluminiową lub dedykowaną przykrywką.
Ustaw kociołek nad ogniem i podgrzewaj ok. 2 godzin.
Więcej informacji na temat pieczonek
Pieczonki, czasem nazywane też prażonkami, to pyszne, polskie danie z burakami i ziemniakami przygotowywane w kociołku. Oczywiście na przestrzeni lat powstało wiele odmian, dzięki czemu możesz śmiało przygotować je również w garnku, samodzielnie modyfikując ilość i rodzaj składników. Tradycyjny przepis na pieczonki uwzględnia warzywa takie jak ziemniaki, buraki, marchew, cebula, a także dodatek mięsny, najczęściej w postaci kiełbasy lub boczku. Aby przygotować pieczonki możesz jednak wykorzystać niemal wszystkie warzywa i rodzaje mięsa, dlatego nie bój się eksperymentować w kuchni. Jak zrobić pieczonki, aby były naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis na pieczonki w kociołku. Oczywiście potrzebujesz do tego specjalnego żeliwnego kociołka. Jeśli go nie posiadasz, możesz zrobić pieczonki w garnku, jednak dania przygotowywane w kociołku mają swój niepowtarzalny charakter. Warto spróbować ich chociaż raz w życiu. Pyszne pieczonki nie są trudne w przygotowaniu i na pewno poradzisz sobie nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Tak naprawdę jedyne co musisz zrobić to obrać i pokroić warzywa oraz naprzemiennie układać je w kociołku lub garnki z mięsem i przyprawami. Mimo że jest to bardzo prosty przepis, czas gotowania jest dość długi i może wynosić nawet 2 godziny. Dlatego przygotowanie pieczonek lepiej zaplanować sobie odpowiednio wcześnie, ponieważ nie jest to danie, które uda Ci się zrobić na ostatnią chwilę. Pieczonki świetnie smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu, jednak możesz też za jednym razem zrobić większą porcję na kilka kolejnych dni. Jeśli szukasz pomysłu na staropolski, tradycyjny obiad z mięsem i warzywami, koniecznie poznaj nasz pomysł na pyszne pieczonki.
Alergeny w pieczonkach
Lista alergenów dla pieczonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pieczonek
Dzięki temu, że danie składa się głównie z warzyw, jest sycące, bogate w błonnik.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.