Pieczone ziemniaki
- Ziemniaki późne - 6 szt (450 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na pieczone ziemniaki krok po kroku
Ziemniaki dobrze umyj, tak by na skórce nie było zabrudzeń. Osusz je i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do miski.
Do miski z ziemniakami dodaj oliwę, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, koperek i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie wszystkie ziemniaki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Więcej informacji na temat pieczonych ziemniaków
Pieczone ziemniaki to najlepszy i najbardziej aromatyczny dodatek do drugich dań. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom potraw z tego warzywa, a najbardziej spodobają się tym, którym znudziła się ich tradycyjna forma. To opcja, która pięknie się prezentuje, wspaniale pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dzięki unikalnej mieszance przypraw smakuje naprawdę dobrze i sprawia, że ma się ochotę na większą porcję, dlatego lepiej od razu przygotować ich więcej. Te ziemniaki z piekarnika pasują do każdego dania. Ich smak jest bardzo uniwersalny i świetnie skomponuje się z mięsem rybą, czy tofu. Można więc eksperymentować i tworzyć z nimi przeróżne połączenia, tak, by się nam nie nudziły.
Ziemniaczki pieczone są dobrym wyborem również na redukcji, gdyż nie są kaloryczne, a świetnie sycą. Już mała porcja wystarczy, by nie czuć głodu przez kilka godzin. To idealna opcja dla osób, które zaczęły przygodę ze zdrową dietą i nie chcą żegnać się z ulubioną formą ziemniaków. Ziemniaki, tak przyprawione, smakują dużo lepiej niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Przygotowując je można też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które musza na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe.
Przepis na pieczone ziemniaki jest niezwykle prosty i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobre pieczone ziemniaki w piekarniku, które można przygotować w kilkanaście minut, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Ziemniaki, które z niego powstają są niesamowicie pyszne, a przy tym bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu ze względu na łatwość przygotowania i uniwersalny smak. Sprawdzą się świetnie w towarzystwie mięsa, ale i warzyw.
Alergeny w pieczonych ziemniakach
Lista alergenów dla pieczonych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone ziemniaki
Wartości odżywcze pieczonych ziemniaków
Te ziemniaki to dobry pomysł na dodatek do drugiego dania. Niestety powinny na niego uważać osoby z cukrzycą.
Energia i białka
(248g)
Węglowodany
(248g)
Tłuszcze
(248g)
Witaminy
(248g)
Składniki mineralne
(248g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.