Pieczone ziemniaczki

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste pieczone ziemniaczki na talerzu
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki to dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Tak przygotowane są niezwykle smaczne, a przy tym zdrowe, choć może wydawać się inaczej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
259 kcal
Kcal w porcji
258 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, mielony czosnek, rozmaryn, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na pieczone ziemniaczki krok po kroku

Ziemniaki umyj i pokrój w małą kostkę.

Do dużej miski wlej oliwę, przyprawy i zioła. Wymieszaj całość.

Ziemniaki rozmieszaj z oliwą.

Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia i piecz przez 30-35 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Jak oceniasz przepis na pieczone ziemniaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat pieczonych ziemniaczków

Pieczone ziemniaczki to dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Tak przygotowane są niezwykle smaczne, a przy tym zdrowe, choć może wydawać się inaczej. Całość jest smaczna, zdrowa i wyjątkowo komponuje się z mięsnymi, ale również jarskimi dodatkami. Można podawać je z sosem, ale są tak dobre, że nie jest to konieczne.

Przepis na pieczone ziemniaczki jest bardzo łatwy, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Ziemniaki to podstawowy produkt w polskiej kuchni, jednak dla wielu osób podane w zwyczajowej gotowanej formie nie są zbyt ciekawe. Dlatego te pieczone w piekarniku z ziołami będą doskonałą alternatywą. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. By je przyrządzić przyda się piekarnik. Ziemniaczki można również usmażyć, ale to właśnie te przygotowane w piekarniku są dużo zdrowsze. Ziemniaczki należy piec w dość wysokiej temperaturze, by były naprawdę chrupiące. Można je również wcześniej pokroić i zostawić w zimnej wodzie. Namaczanie ich przez godzinę sprawi, że pozbędą się skrobi i staną się znacznie bardziej miękkie i puszyste w środku. Choć zbyt duża ilość tłuszczu nie jest pożądana, to jednak nie można na nim za bardzo oszczędzać, gdyż wtedy ziemniaczki będą suche i niezbyt chrupiące.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone ziemniaczki, które będą smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil. Na cały przepis składają się tylko dwa składniki: ziemniaki i oliwa. Ziemniaki są naprawdę zdrowym produktem, którego właściwości są zwykle pomijane. To naprawdę świetne źródło potasu, pierwiastka, który pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej upiec je ze skórką. Można pokroić je tak jak w przepisie - w kostkę, ale również na talarki. To wspaniały pomysł na pyszne i bardzo chrupiące danie. Z tego przepisu dowiesz się, ile czasu trzeba piec ziemniaki, by były dobre.

Alergeny w pieczonych ziemniaczkach

Lista alergenów dla pieczonych ziemniaczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na pieczone ziemniaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pieczonych ziemniaczków

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kcal)
100.50
259.30
Białko (g)
1.99
5.13
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany (g)
16.99
43.83
Węglowodany przyswajalne (g)
14.95
38.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
5.26
Sacharoza (cukier) (g)
0.17
0.43
Glukoza (g)
0.30
0.78
Fruktoza (g)
0.25
0.65
Skrobia (g)
14.85
38.32
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz (g)
3.00
7.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
1.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
6.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.13
5.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.89
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.29
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.13
49.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.43
1.11
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
1.03
2.66
Foliany (µg (mcg))
14.56
37.57
Beta karoten (µg (mcg))
0.97
2.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód (mg)
5.88
15.18
Potas (mg)
412.65
1064.64
Wapń (mg)
11.68
30.13
Fosfor (mg)
55.34
142.78
Magnez (mg)
22.33
57.61
Żelazo (mg)
0.80
2.07
Cynk (mg)
0.29
0.75
Miedź (mg)
0.11
0.28
Mangan (mg)
0.15
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych ziemniaczków 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych ziemniaczków

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
24.00