Pieczone udka z kurczaka z warzywami

Opublikowano: 12.05.2023 r., 13:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone udka z kurczaka z warzywami podane na blaszce.
Pieczone udka z kurczaka z warzywami
Pieczone udka z kurczaka z warzywami to wspaniała opcja na obiad dla całej rodziny. Można je przygotować w kilka chwil, a sprawdzą się na co dzień i od święta.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
292 kcal
Kcal w porcji
273 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (500 g)
  • Cukinia (200 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Czosnek (25 g)
  • Musztarda miodowa (15 g)
  • Sok z cytryny (7 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, lodówka

Przepis na pieczone udka z kurczaka z warzywami krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek.

W misce zmieszaj oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dodaj pół łyżeczki ziół i gałki oraz 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego. Dokładnie wymieszaj.

Do marynaty wrzuć kawałki mięsa i odstaw na 3 godziny.

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Mięso i warzywa poukładaj w naczyniu żaroodpornym.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczone udka z kurczaka z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat pieczonych udek z kurczaka z warzywami

Pieczone udka z kurczaka z warzywami to wspaniała opcja na obiad dla całej rodziny. Można je przygotować w kilka chwil, a sprawdzą się na co dzień i od święta.

Przepis na pieczone udka z kurczaka z warzywami to świetny sposób na pyszne mięso pieczone w piekarniku. Z tą recepturą stworzysz wyśmienite mięso drobiowe, które będzie nie tylko zdrowe, ale również niezwykle smaczne. Najważniejsza jest odpowiednia marynata, to dzięki niej mięso jest delikatne i tak smaczne. Możesz wykorzystać marynatę ze sklepu, jednak nie jest to konieczne. Przygotujesz ją bowiem samodzielnie w kilka chwil. Wystarczy do tego oliwa, sok z cytryny i ulubione przyprawy. Możesz wykorzystać inspiracje z tego przepisu lub postawić na swoich ulubieńców. Doskonale sprawdzają się też wszelkie mieszanki ziół. Ważne jest, by zamarynować mięso odpowiednio wcześnie. Jeśli chcesz, by było bardzo aromatyczne. Jeśli nie masz czasu odstaw je na przynajmniej pół godziny. Najlepiej jednak zamarynować je dzień wcześniej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone udka z kurczaka z warzywami, by były smaczne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wykorzystasz do niego smaczne udka. To mięso, które nie jest tak popularne, jak np. filet, jednak warto po nie sięgać. Jest nieco bardziej tłuste, dzięki temu nawet po upieczeniu jest smaczne i nieprzesuszone. Jeśli jesteś na diecie, możesz ściągnąć z niego skórkę już po upieczeniu, dzięki czemu całość będzie miała mniej tłuszczu i kalorii. W porównaniu z innymi mięsem udko z kurczaka charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, sodu, wody i cholesterolu. Zawiera też dawkę fosforu, cynku i witaminy A. Wiele osób nie ma jednak pomysłu jak wkomponować je w codzienną dietę. Zwykle udko ląduje w rosole. Warto jednak postawić na to upieczone w piekarniku. Zwłaszcza jeśli dodamy do niego mnóstwo zdrowych warzyw. Możesz wykorzystać opcję podaną w przepisie lub sięgnąć po mieszankę mrożonych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na krojenie, czy obieranie warzyw.

Alergeny w pieczonych udkach z kurczaka z warzywami

Lista alergenów dla pieczonych udek z kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa

Wartości odżywcze pieczonych udek z kurczaka z warzywami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, warto jednak połączyć ją ze źródłem węglowodanów złożonych na przykład kaszą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(273g)
Energia (kcal)
107.30
292.94
Białko (g)
9.50
25.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(273g)
Węglowodany (g)
3.40
9.29
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
7.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(273g)
Tłuszcz (g)
6.24
17.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
4.47
Tłuszcze nienasycone (g)
4.60
12.55
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.67
10.03
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
2.53
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: oliwa z oliwek, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.67
113.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(273g)
Witamina A (µg (mcg))
35.22
96.15
Witamina B6 (mg)
0.31
0.85
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.71
Witamina C (mg)
28.31
77.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.00
2.72
Retinol (µg (mcg))
4.58
12.50
Tiamina (mg)
0.07
0.19
Ryboflawina (mg)
0.12
0.33
Niacyna (mg)
2.85
7.79
Foliany (µg (mcg))
16.68
45.55
Beta karoten (µg (mcg))
320.05
873.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(273g)
Sód (mg)
62.11
169.56
Potas (mg)
220.73
602.60
Wapń (mg)
15.99
43.64
Fosfor (mg)
101.83
278.00
Magnez (mg)
18.21
49.72
Żelazo (mg)
0.61
1.66
Cynk (mg)
0.96
2.62
Miedź (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych udek z kurczaka z warzywami 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych udek z kurczaka z warzywami

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
25 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Musztarda miodowa
15 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 15 g
Sok z cytryny
7 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Koszt składników
44.50