Pieczone udka z kurczaka z warzywami
- Udko kurczaka bez skóry (500 g)
- Cukinia (200 g)
- Papryka czerwona (200 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Czosnek (25 g)
- Musztarda miodowa (15 g)
- Sok z cytryny (7 ml)
Przepis na pieczone udka z kurczaka z warzywami krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek.
W misce zmieszaj oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dodaj pół łyżeczki ziół i gałki oraz 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego. Dokładnie wymieszaj.
Do marynaty wrzuć kawałki mięsa i odstaw na 3 godziny.
Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Mięso i warzywa poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat pieczonych udek z kurczaka z warzywami
Pieczone udka z kurczaka z warzywami to wspaniała opcja na obiad dla całej rodziny. Można je przygotować w kilka chwil, a sprawdzą się na co dzień i od święta.
Przepis na pieczone udka z kurczaka z warzywami to świetny sposób na pyszne mięso pieczone w piekarniku. Z tą recepturą stworzysz wyśmienite mięso drobiowe, które będzie nie tylko zdrowe, ale również niezwykle smaczne. Najważniejsza jest odpowiednia marynata, to dzięki niej mięso jest delikatne i tak smaczne. Możesz wykorzystać marynatę ze sklepu, jednak nie jest to konieczne. Przygotujesz ją bowiem samodzielnie w kilka chwil. Wystarczy do tego oliwa, sok z cytryny i ulubione przyprawy. Możesz wykorzystać inspiracje z tego przepisu lub postawić na swoich ulubieńców. Doskonale sprawdzają się też wszelkie mieszanki ziół. Ważne jest, by zamarynować mięso odpowiednio wcześnie. Jeśli chcesz, by było bardzo aromatyczne. Jeśli nie masz czasu odstaw je na przynajmniej pół godziny. Najlepiej jednak zamarynować je dzień wcześniej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone udka z kurczaka z warzywami, by były smaczne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wykorzystasz do niego smaczne udka. To mięso, które nie jest tak popularne, jak np. filet, jednak warto po nie sięgać. Jest nieco bardziej tłuste, dzięki temu nawet po upieczeniu jest smaczne i nieprzesuszone. Jeśli jesteś na diecie, możesz ściągnąć z niego skórkę już po upieczeniu, dzięki czemu całość będzie miała mniej tłuszczu i kalorii. W porównaniu z innymi mięsem udko z kurczaka charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, sodu, wody i cholesterolu. Zawiera też dawkę fosforu, cynku i witaminy A. Wiele osób nie ma jednak pomysłu jak wkomponować je w codzienną dietę. Zwykle udko ląduje w rosole. Warto jednak postawić na to upieczone w piekarniku. Zwłaszcza jeśli dodamy do niego mnóstwo zdrowych warzyw. Możesz wykorzystać opcję podaną w przepisie lub sięgnąć po mieszankę mrożonych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na krojenie, czy obieranie warzyw.
Alergeny w pieczonych udkach z kurczaka z warzywami
Lista alergenów dla pieczonych udek z kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
Wartości odżywcze pieczonych udek z kurczaka z warzywami
To zdrowa opcja, warto jednak połączyć ją ze źródłem węglowodanów złożonych na przykład kaszą.
Energia i białka
(273g)
Węglowodany
(273g)
Tłuszcze
(273g)
Witaminy
(273g)
Składniki mineralne
(273g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.