Pieczone udka z kaczki
- Udko kacze - 3 sztuki (420 g)
- Rozmaryn świeży - 1 gałązka (8 g)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
- Jabłko - 1 sztuka (160 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
Przepis na pieczone udka z kaczki krok po kroku
Do rękawa cukierniczego przełóż udka.
Jabłko pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Przełóż do udek.
Dodaj gałązkę rozmarynu, masło, miód, czosnek, sporą szczyptę soli oraz małą szczyptę pieprzu i cynamonu.
Zamknij rękaw, wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz 70 minut.
Po 70 minutach rozerwij rękaw i wstaw na 20 minut aby zrumienić skórkę.
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Marynata do kaczki
-
Kaczka pieczona faszerowana
-
Udka z kaczki pieczone w rękawie
-
Kaczka w jabłkach
-
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
-
Pierś z kaczki smażona
-
Kaczka pieczona
Więcej informacji na temat pieczonych udek z kaczki
Kaczka to jedno z wykwintnych dań znanych w kuchni polskiej. Kaczka pieczona z jabłkami była staropolskim przysmakiem. Obecnie znanych jest wiele różnych wariantów pieczonej kaczki, nie tylko w całości, ale również poszczególnych jej części.
Pieczone udka z kaczki to jedna z propozycji podania wyśmienitej kaczki. Kacze udka z piekarnika to szybsza i łatwiejsza propozycja niż przygotowanie całej kaczki. Pyszne udka możesz podać na świąteczny obiad, sprawdzą się także na uroczysty obiad lub kolację. Pieczenie udek trwa krócej niż całej kaczki. Czas pieczenia udek z kaczki zależy od ich wielkości, dlatego staraj się wybrać wszystkie podobnej wielkości. Przepis na pieczone kacze udka jest łatwy i mniej pracochłonny. Udka możesz zamarynować dzień wcześniej a później tylko włożyć do piekarnika. W czasie pieczenia udek przygotujesz pozostałe składniki dania. Do pieczonych udek z kaczki świetnie pasują pieczone ziemniaki oraz surówka z czerwonej kapusty lub buraków. Do udek możesz przygotować sos na bazie wiśni, porzeczek, pomarańczy lub żurawiny. Jabłka, które piekły się wraz z udkami, możesz podać razem z daniem lub wykorzystać je do przygotowania sosu. Świetny sos przygotujesz także poprzez zagęszczenie płynu, który powstał podczas pieczenia mięsa z dodatkiem zmiksowanych, pieczonych jabłek i soku pomarańczowego. Taka propozycja podania pieczonych udek z kaczki zasmakuje nawet największym smakoszom, a każdy wielbiciel tego mięsa na pewno doceni ich smak i aromat. Jak upiec nogi z kaczki? Najlepiej piec je w rękawie, pergaminie, naczyniu żaroodpornym z pokrywką, świetnie sprawdzi się do tego także garnek rzymski. Jak zrobić kacze udka w piekarniku dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowani jest szczegółowo wytłumaczony.
Dobre pieczone udka z kaczki są wyśmienitym, wykwintnym daniem, które dopełni każdą uroczystość i święta. Łatwość przygotowania i możliwość podania różnych dodatków sprawia, że danie za każdym razem może smakować odrobinę inaczej, dzięki temu za każdym razem zaskoczysz swoich gości nowym i niepowtarzalnym smakiem kaczki.
Alergeny w pieczonych udkach z kaczki
Lista alergenów dla pieczonych udek z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pieczonych udek z kaczki
Pieczone udka z kaczki są daniem okazjonalnym, świątecznym dlatego spożywane tak okazjonalnie nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.