Pieczone udka z kaczki

Opublikowano: 13.12.2021 r., 20:38 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone kacze udka na talerzu
Pieczone udka z kaczki
Wypróbuj najlepszy przepis na przepyszne pieczone udka z kaczki. Delikatne, rozpływające się w ustach i soczyste mięso idealnie sprawdzi się na okazjonalny obiad.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 90 min
275 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Udko kacze - 3 sztuki (420 g)
  • Rozmaryn świeży - 1 gałązka (8 g)
  • Masło - 1 łyżka (15 g)
  • Miód - 1 łyżeczka (12 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (160 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia

Przepis na pieczone udka z kaczki krok po kroku

Do rękawa cukierniczego przełóż udka.

Jabłko pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Przełóż do udek.

Dodaj gałązkę rozmarynu, masło, miód, czosnek, sporą szczyptę soli oraz małą szczyptę pieprzu i cynamonu.

Zamknij rękaw, wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz 70 minut.

Po 70 minutach rozerwij rękaw i wstaw na 20 minut aby zrumienić skórkę.

Jak oceniasz przepis na pieczone udka z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat pieczonych udek z kaczki

Kaczka to jedno z wykwintnych dań znanych w kuchni polskiej. Kaczka pieczona z jabłkami była staropolskim przysmakiem. Obecnie znanych jest wiele różnych wariantów pieczonej kaczki, nie tylko w całości, ale również poszczególnych jej części.

Pieczone udka z kaczki to jedna z propozycji podania wyśmienitej kaczki. Kacze udka z piekarnika to szybsza i łatwiejsza propozycja niż przygotowanie całej kaczki. Pyszne udka możesz podać na świąteczny obiad, sprawdzą się także na uroczysty obiad lub kolację. Pieczenie udek trwa krócej niż całej kaczki. Czas pieczenia udek z kaczki zależy od ich wielkości, dlatego staraj się wybrać wszystkie podobnej wielkości. Przepis na pieczone kacze udka jest łatwy i mniej pracochłonny. Udka możesz zamarynować dzień wcześniej a później tylko włożyć do piekarnika. W czasie pieczenia udek przygotujesz pozostałe składniki dania. Do pieczonych udek z kaczki świetnie pasują pieczone ziemniaki oraz surówka z czerwonej kapusty lub buraków. Do udek możesz przygotować sos na bazie wiśni, porzeczek, pomarańczy lub żurawiny. Jabłka, które piekły się wraz z udkami, możesz podać razem z daniem lub wykorzystać je do przygotowania sosu. Świetny sos przygotujesz także poprzez zagęszczenie płynu, który powstał podczas pieczenia mięsa z dodatkiem zmiksowanych, pieczonych jabłek i soku pomarańczowego. Taka propozycja podania pieczonych udek z kaczki zasmakuje nawet największym smakoszom, a każdy wielbiciel tego mięsa na pewno doceni ich smak i aromat. Jak upiec nogi z kaczki? Najlepiej piec je w rękawie, pergaminie, naczyniu żaroodpornym z pokrywką, świetnie sprawdzi się do tego także garnek rzymski. Jak zrobić kacze udka w piekarniku dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowani jest szczegółowo wytłumaczony.

Dobre pieczone udka z kaczki są wyśmienitym, wykwintnym daniem, które dopełni każdą uroczystość i święta. Łatwość przygotowania i możliwość podania różnych dodatków sprawia, że danie za każdym razem może smakować odrobinę inaczej, dzięki temu za każdym razem zaskoczysz swoich gości nowym i niepowtarzalnym smakiem kaczki.

Alergeny w pieczonych udkach z kaczki

Lista alergenów dla pieczonych udek z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pieczonych udek z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Pieczone udka z kaczki są daniem okazjonalnym, świątecznym dlatego spożywane tak okazjonalnie nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
183.38
275.07
Białko (g)
11.92
17.88
Fenyloalanina (mg)
0.50
0.75
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.95
8.92
Węglowodany przyswajalne (g)
5.11
7.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
12.24
18.37
Tłuszcze nasycone (g)
5.67
8.51
Tłuszcze nienasycone (g)
6.57
9.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.13
7.69
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
2.16
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.73
88.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.40
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.66
Witamina C (mg)
4.37
6.55
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.37
Ryboflawina (mg)
0.19
0.29
Niacyna (mg)
2.28
3.41
Foliany (µg (mcg))
16.39
24.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
39.02
58.53
Potas (mg)
210.08
315.12
Wapń (mg)
13.08
19.62
Fosfor (mg)
119.51
179.26
Magnez (mg)
16.40
24.60
Żelazo (mg)
2.95
4.42
Cynk (mg)
0.57
0.85
Miedź (mg)
0.23
0.34
Mangan (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych udek z kaczki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych udek z kaczki

Koszt składników
101.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kacze
420 g
3 sztuki
22.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
12.32
Za 420 g
Rozmaryn świeży
8 g
1 gałązka
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 8
56.00
Za 8 g
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Jabłko
160 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Koszt składników
101.50