Przepis na pieczone pomidory krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, słoiki, ściereczka

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Czosnek obierz i pokrój na plasterki.

Pomidory umyj i wytnij zieloną część po łodyżce.

Do naczynia żaroodpornego włóż pomidory, oliwę, przyprawy i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Piecz 70-90 minut, zależnie od wielości pomidorów.

Gorące pomidory przełóż do słoików i szczelnie zakręć.

Na dno garnka połóż ściereczkę, na niej ustaw słoiki i zalej letnią wodą do 3/4 wysokości słoików.

Podgrzewaj do 75-85 C, przez 35 minut.

Często zadawane pytania

Pieczone pomidory w czarnym naczyniu żaroodpornym
pieczone pomidory
Koszt przygotowania dania
10.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
163 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Pieczone pomidory - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczonych pomidorach

Pomidory to warzywa, które obecnie możemy dostać przez cały rok, ale najsmaczniejsze są te zbierane latem, w trakcie sezonu na pomidory. Poza sezonem pomidory są sprowadzane z zagranicy i transportowane do nas. Żeby pomidory przetrwały podróż, zwykle nie są zbierane w pełni dojrzałe, ponieważ wtedy łatwiej by się psuły. Natomiast nie do końca dojrzałe pomidory nie są tak smaczne, jak te, które przebywały na słońcu do momentu osiągnięcia idealnego koloru. Przez to często ludzie narzekają na dostępne w sklepach pomidory, szczególnie zimą. Dlatego warto latem przyrządzić różne przetwory pomidorowe. Jednym z takich przetworów są właśnie pieczone pomidory. Uwielbiam je jako bazę do sosów, na przykład do pizzy. Pomidory podczas pieczenia są już wzbogacone w przyprawy, dlatego wystarczy je zblendować i sos lub baza do zupy pomidorowej jest gotowa. Przepis na pieczone pomidory jest bardzo łatwy. Zaczynamy przygotowania oczywiście od umycia pomidorów i wykrojenia zielonego elementu pomidora ze środka, ponieważ nawet po upieczeniu będzie on twardy. Następnie czosnek kroimy w plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, pomidory w całości, bazylię i oregano. Dokładnie mieszamy pomidory z czosnkiem, aby całe pokryły się oliwą. Gdy pomidory są już zatopione w oliwie z oliwek, wstawiamy je do piekarnika. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości pomidorów, pomidorki koktajlowe będą gotowe w 30-40 minut, a duże pomidory mogą być zapiekane w piekarniku nawet około 90 minut. Z gorących pomidorów można ściągnąć skórkę, ale ja ze skórką wkładam pieczone pomidory do słoików. Pomidory po zamknięciu w słoikach należy jeszcze zapasteryzować, żeby się nie zepsuły. Można to zrobić albo w garnku z wodą, albo w piekarniku — ja wolę pasteryzacje w wodzie. Tak przygotowane słoiki można zostawić na zimę i cieszyć się smakiem pomidorów z oliwą, czosnkiem i ziołami przez cały rok. Koniecznie spróbuj potem sosu z takich pomidorów.

Wartości odżywcze pieczonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
74.45 kcal
163.80 kcal
Białko
0.99 g
2.18 g

Węglowodany w pieczonych pomidorach

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
4.54 g
9.99 g
Węglowodany przyswajalne
3.38 g
7.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
2.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
6.26 g
13.77 g
Tłuszcze nasycone
1.09 g
2.40 g
Tłuszcze nienasycone
5.17 g
11.37 g
Tłuszcze jednonasycone
4.45 g
9.79 g
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
1.58 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pieczone pomidory

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
38.18 µg (mcg)
84.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.40 mg
29.48 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.37 mg
3.01 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.05 mg
Niacyna
0.57 mg
1.25 mg
Foliany
13.73 µg (mcg)
30.20 µg (mcg)
Beta karoten
408.33 µg (mcg)
898.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczone pomidory

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
5.18 mg
11.40 mg
Potas
227.67 mg
500.87 mg
Wapń
14.64 mg
32.20 mg
Fosfor
26.45 mg
58.20 mg
Magnez
10.76 mg
23.67 mg
Żelazo
0.33 mg
0.73 mg
Cynk
0.19 mg
0.42 mg
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych pomidorów 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonych pomidorach

Lista alergenów dla pieczonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone pomidory

Cena przygotowania pieczonych pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
600 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na pieczone pomidory
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób