Pieczone placki ziemniaczane
- Ziemniaki późne (600 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula (100 g)
- Masło klarowane (30 g)
Przepis na pieczone placki ziemniaczane krok po kroku
Roztop masło.
Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
Obierz ziemniaki i cebulę, umyj. Zetrzyj ziemniaki na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
Do startych ziemniaków dodaj cebulę, czosnek, jajko, masło, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Blaszkę wyłóż papierem i lekko posmaruj olejem. Wykładaj masę tworząc placki ziemniaczane.
Piecz placki aż będą rumiane przez około 30 minut.
- Pulpety w sosie koperkowym
- Turbot
- Falafel
- Sałatka z kurczakiem
- Makaron ze szpinakiem
- Spaghetti
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makaron z cukinii
- Schabowe w sosie
- Kurczak curry
- Pierś z kaczki
- Pstrąg pieczony
- Filet z kurczaka
- Łosoś z piekarnika
- Dietetyczne pulpety na parze
- Pstrąg
- Makaron z pesto
- Kapusta wigilijna
- Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat pieczonych placków ziemniaczanych
Odchudzone pieczone placki ziemniaczane z piekarnika możesz zrobić nawet będąc na diecie. Takie placki ziemniaczane zapiekane mają mniej kilokalorii i lekko maślany smak. Ciasto na pieczonego placka ziemniaczanego składa się z banalnych produktów. Wystarczą tylko ziemniaki tarte na grubych oczkach, jajko, cebula oraz masło klarowane. Wszystko to jest przyprawione solą, pieprzem oraz świeżym czosnkiem. Placki ziemniaczane upiec możesz już w 30 minut, aż osiągną piękny, złoty kolor. Jedz je na gorąco, ponieważ wtedy są chrupiące i najsmaczniejsze.
Najsmaczniejsze placki ziemniaczane z pieca podaje się na przykład z jogurtem naturalnym. Świetnie smakują także ze śmietaną oraz świeżymi ziołami. Placki ziemniaczane z pieca można podawać z różnymi dodatkami. Zalicza się do nich także sosy, na przykład sos gulaszowy, pieczarkowy, pomidorowy, koperkowy lub czosnkowy. Świetne są także placki ziemniaczane z podsmażonymi na maśle pieczarkami oraz serem żółtym.
Wykonanie placków jest bardzo proste. Wystarczy jedynie ziemniaki obrać i umyć. Warto jest je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Nie każdy jednak lubi takie placki ziemniaczane. Można zetrzeć je na drobniejszych oczkach, na puree lub zblendować blenderem na gładką masę. Dobrze jest odcisnąć trochę wody, która się wydzieli po starciu ziemniaków. Polecam na części tłuszczu podsmażyć pokrojoną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wtedy warzywa mają ciekawy smak.
Do przepisu nie potrzeba dodawać mąki. Jest to więc dobry sposób na ograniczenie kaloryczności placków ziemniaczanych. Poza tym na plus wychodzi brak konieczności smażenia placków na głębokim tłuszczu. Dzięki temu, że do ciasta dodaje się nie za dużą ilość roztopionego masła, ogranicza się kaloryczność placków o sporą ilość kilokalorii. Blaszkę można posmarować olejem i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Dobrze jest także posmarować blaszkę pędzelkiem, by uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczu jeśli na tym Ci zależy. Polecam także używanie oleju w sprayu. Nakładanie oleju w sprayu jest wygodne i ułatwia równomierne rozprowadzanie tłuszczu na blaszce.
Alergeny w pieczonych plackach ziemniaczanych
Lista alergenów dla pieczonych placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze pieczonych placków ziemniaczanych
Przepis składa się z węglowodanów oraz niewielkiej ilości tłuszczu. Brakuje źródła białka. Przepis ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.