Przepis na pieczone placki ziemniaczane fit krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem.

Obierz ziemniaki i umyj je.

Za pomocą tarki zetrzyj ziemniaki na średnich oczkach.

Odciśnij ziemniaki z namiaru wody.

Ziemniaki wymieszaj z jajkiem, mąką, bardzo drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem.

Na papierze formuj placki. Najlepiej niezbyt grube - wtedy szybciej się upieką.

Wstaw placki do piekarnika i piecz około 15 minut (mają być dobrze zarumienione). Po tym czasie przekręć placki na drugą stronę i zrób tak samo - piecz aż będą zarumienione.

Podawaj gorące placki z sosem: jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem.

Pieczone placki ziemniaczane fit
Pieczone placki ziemniaczane fit
Koszt przygotowania dania
6.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
253 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Pieczone placki ziemniaczane fit - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczonych plackach ziemniaczanych fit

Dietetyczna odsłona placków ziemniaczanych w wersji pieczonej z pysznym sosem koperkowo-czosnkowym. Spróbuj, jak dobre są te placki kartoflane - i to bez smażenia. Ciasto na pieczone placki ziemniaczane robi się szybko i łatwo. Nie potrzeba skomplikowanych produktów, przyprawy natomiast to klasyka gatunku. Pieczone placki ziemniaczane wychodzą smaczne i są idealnie chrupiące. Najlepsze placki ziemniaczane pieczone są te podane na gorąco z aromatycznym, domowym i lżejszym sosem. Pyszne, zdrowe i fit danie dobre na obiad albo kolację.

Przed zrobieniem placków warto pomyśleć o sosie. Dobrze jest go przygotować kilka godzin wcześniej, ponieważ wtedy czosnek i przyprawy będą lepsze w smaku. Gdyby ilość sosu była niewystarczająca dodaj więcej składników. Poza takim sosem do placków można dodać sam jogurt naturalny lub sosy niezabielane i nie zagęszczane mąką. Warto także podawać je z kiszonkami, na przykład różnymi surówkami lub warzywami. Będzie to fajny posiłek, który jest sycący i pyszny.

W przypadku pieczonych placków ziemniaczanych istotne jest to, by ze startych ziemniaków odcedzić jak najwięcej wody. Jeśli ziemniaki będą dobrze odciśnięte placki ziemniaczane mają szansę być bardziej chrupiące niż gdy jest w nich sporo wody. Również wielkość i grubość placków ma wpływ na to, czy placki będą chrupiące. Jeśli placuszki są niewielkie i cienkie, wtedy szybciej będą gotowe, a zarazem będą bardziej chrupkie. Ziemniaki możesz nie tylko zetrzeć na tarce, ale też zblendować blenderem na gładką masę. Można kombinować z konsystencją i wybrać odpowiednią dla siebie.

Najlepiej jest blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia spryskać olejem w sprayu. Wtedy jest to wygodne i zapewni równomierne rozłożenie tłuszczu. Można także wylać trochę oleju i następnie rozprowadzić go pędzelkiem na całej długości blaszki. Zamiast pędzelka sprawdzi się też użycie ręcznika papierowego bądź dłoni. Kontroluj czas pieczenia. Jeśli widzisz, że po 15 minutach placki nie są rumiane piecz je dłużej. Czas pieczenia może się różnić ze względu na to, że piekarniki różnie działają.

Wartości odżywcze pieczonych placków ziemniaczanych fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
74.52 kcal
253.36 kcal
Białko
2.71 g
9.20 g

Węglowodany w pieczonych plackach ziemniaczanych fit

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
15.28 g
51.96 g
Węglowodany przyswajalne
13.32 g
45.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.96 g
6.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
0.49 g
1.68 g
Tłuszcze nasycone
0.22 g
0.75 g
Tłuszcze nienasycone
0.27 g
0.93 g
Tłuszcze jednonasycone
0.15 g
0.53 g
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.40 g
Cholesterol
15.14 mg
51.46 mg

Witaminy w przepisie na pieczone placki ziemniaczane fit

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
6.60 µg (mcg)
22.44 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.85 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina C
15.58 mg
52.98 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.18 mg
Retinol
6.59 µg (mcg)
22.42 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.22 mg
Niacyna
0.84 mg
2.85 mg
Foliany
16.79 µg (mcg)
57.08 µg (mcg)
Beta karoten
0.93 µg (mcg)
3.16 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczone placki ziemniaczane fit

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
16.36 mg
55.62 mg
Potas
357.51 mg
1215.53 mg
Wapń
29.27 mg
99.51 mg
Fosfor
69.14 mg
235.09 mg
Magnez
21.36 mg
72.63 mg
Żelazo
0.74 mg
2.51 mg
Cynk
0.40 mg
1.38 mg
Miedź
0.09 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych placków ziemniaczanych fit 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonych plackach ziemniaczanych fit

Lista alergenów dla pieczonych placków ziemniaczanych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania pieczonych placków ziemniaczanych fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka żytnia typ 2000
10 g
1 łyżka
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 10 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Koszt składników
18.80
Jak oceniasz przepis na pieczone placki ziemniaczane fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób