Pieczone pierogi z łososiem
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Drożdże suche (7 g)
- Śmietana 12% (40 g)
- Masło (50 g)
- Cukier (8 g)
- Łosoś filet (300 g)
- Serek ricotta (250 g)
- Szpinak (200 g)
- Pieczarki (200 g)
- Cebula (210 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Sezam nasiona (20 g)
Przepis na pieczone pierogi z łososiem krok po kroku
Wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże, pół szklanki ciepłej wody, 1 jajko, cukier, 1,5 łyżeczki soli, śmietanę i rozpuszczone masło.
Wyrób ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Szpinak pokrój i podduś z cebulą.
Łososia pokrój w kostkę.
Wymieszaj ricottę z łososiem, pęczkiem posiekanej pietruszki, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz z warzywami.
Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka.
Nałóż na ciasto farsz i zawijaj tworząc pierogi.
Na blasze z papierem do pieczenia ułóż pierogi i zostaw na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Roztrzep jajko i posmaruj nim pierogi. Opcjonalnie posyp sezamem.
Piecz w 180 C przez 20 minut.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat pieczonych pierogów z łososiem
Pierogi z łososiem są świetnym urozmaiceniem, gdy masz już dosyć zwykłych, klasycznych pierogów. Farsz z łososia do pierogów jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Takie pierogi poza tym, że są smaczne, są także zdrowe. Łosoś jest źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które są bardzo cenne dla naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości tych kwasów tłuszczowych (szczególnie DHA i EPA) regularne spożywanie łososia może wpływać korzystnie na nasz mózg. Osoby, u których w diecie pojawiał się łosoś, rzadziej cierpiały na depresję, a także charakteryzowały się lepszymi funkcjami poznawczymi, niż osoby, które nie jadły łososia. Poza mózgiem ma on także pozytywny wpływ na nasze serce i układ krwionośny. Kwasy omega 3 wykazują działanie ochronne przed stanami zapalnymi, powstawaniem zakrzepów, arytmią, nadciśnieniem tętniczym, zawałem, a także mogą obniżać poziom cholesterolu.
Zawartość kwasów omega 3 jest ciężka do określenia, ponieważ istnieje wiele gatunków łososia, a także możemy wyróżnić łososia hodowlanego oraz dzikiego, które mogą różnić się od siebie zawartością składników odżywczych. Kupując łososia, zwróć uwagę, czy posiada on certyfikat MSC lub ASC. Jest to bardzo ważne, ponieważ populacje dziko żyjących ryb są na wyczerpaniu. Certyfikat MSC dotyczy połowów ryb w naturalnych łowiskach i jest to certyfikat zrównoważonego rybołówstwa, wybierając ryby z tym certyfikatem, chronisz morza i oceany. Certyfikat ASC dotyczy natomiast hodowli, które są prowadzone w odpowiedzialny sposób, ograniczający wpływ na środowisko naturalne - większość łososi dostępnych w sklepach pochodzi właśnie z hodowli.
Pieczone pierogi z łososiem przygotujemy z łososia surowego, ale ostatecznie może być też z łososiem wędzonym. Farsz z łososiem do pierogów zrobiony jest z ricottą (lub z twarogiem), z podsmażonymi pieczarkami i warzywami oraz z koperkiem. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zawinąć w ciasto i upiec. Takie pierogi z serem i łososiem mają chrupiące ciasto i rozpływający się w ustach farsz, a przepis na pierogi z łososiem jest dosyć prosty.
Alergeny w pieczonych pierogach z łososiem
Lista alergenów dla pieczonych pierogów z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka pszenna typ 1850
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
- serek ricotta
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze pieczonych pierogów z łososiem
Pierogi z łososiem są ciekawym sposobem na przemycenie ryby do diety.
Energia i białka
(455g)
Węglowodany
(455g)
Tłuszcze
(455g)
Witaminy
(455g)
Składniki mineralne
(455g)
-
mąka pszenna,
mąka pszenna,
jajka,
śmietana,
masło,
cukier,
łosoś,
szpinak,
pieczarki,
cebula,
oliwa z oliwek,
oliwki,
sezam,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.