Pieczone jabłka z cynamonem

Opublikowano: 22.06.2021 r., 13:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone jabłka z cynamonem
Pieczone jabłka z cynamonem
Pieczone jabłka z cynamonem to świetny pomysł na pyszny i bardzo zdrowy deser, który na pewno przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 12 min
140 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko - 2 szt (360 g)
  • Miód - 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczone jabłka z cynamonem krok po kroku

Jabłko dobrze wyszoruj i odetnij górną część.

Wydrąż środek z pestkami, zastawiając miąższ wokoło.

Do środka jabłek włóż po łyżeczce miodu i posyp cynamonem.

Jabłka przykryj czapeczką z ogonkiem.

Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczone jabłka z cynamonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat pieczonych jabłek z cynamonem

Pieczone jabłka z cynamonem to szybki pomysł na wspaniałą i zdrową przekąskę. Takie jabłka nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie się prezentują, dlatego przypadną do gustu miłośnikom pięknych dań. Świetnie sprawdzą się w momencie, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, jednak chce się wybrać jakąś wartościową i bardziej zdrową opcję. To dobry wybór także dla najmłodszych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone jabłka z cynamonem, które smakują przepysznie, a przy tym są łatwe w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego jabłka słodkie, pyszne i delikatne. To wszystko zasługa odpowiednich przypraw i długiej obróbki termicznej. Jabłka można jeść zarówno ze skórką, jak i bez. Jednak osoby o wrażliwym żołądku powinny raczej zadowolić się tylko miąższem, gdyż skórka może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Przepis na pieczone jabłka z cynamonem pozwala na stworzenie deseru idealnego. Nie tylko słodkiego, ale również wartościowego i zdrowego. Jabłka zawierają dużą ilość pektyn, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Zawierają również flawonoidy, które chronią przed rakiem tego narządu. Duża ilość tego błonnika pozwala również na obniżanie poziomu cholesterolu. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, dlatego warto włączyć je do diety. Ten przepis umożliwia to w bardzo łatwy i smaczny sposób.

Jabłka zapiekane w piekarniku smakują niesamowicie. Obróbka termiczna sprawia, że przyjemnie miękną i stają się nawet słodsze. Niewielki dodatek miodu świetnie się komponuje z miąższem. Do jabłek dodaje się również szczyptę cynamonu, gdyż ten owoc wspaniale łączy się z korzennymi przyprawami. Można całość wzbogacić również o dodatek nasion słonecznika, orzechów włoskich lub wiórek kokosowych. Dzięki temu całość będzie jeszcze smaczniejsza.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak upiec jabłka z cynamonem, by były naprawdę smaczne i bardzo zdrowe, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Jabłka tak przygotowane są tak pyszne, że rozpływają się w ustach.

Alergeny w pieczonych jabłkach z cynamonem

Lista alergenów dla pieczonych jabłek z cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone jabłka z cynamonem

Wartości odżywcze pieczonych jabłek z cynamonem

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na zdrowy deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
73.04
140.97
Białko (g)
0.28
0.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
18.07
34.87
Węglowodany przyswajalne (g)
15.81
30.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.26
4.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
2.81
5.41
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.17
0.32
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.09
0.18
Foliany (µg (mcg))
2.94
5.66
Beta karoten (µg (mcg))
23.38
45.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
2.13
4.11
Potas (mg)
96.88
186.98
Wapń (mg)
6.00
11.58
Fosfor (mg)
9.61
18.55
Magnez (mg)
4.81
9.27
Żelazo (mg)
0.15
0.29
Cynk (mg)
0.05
0.10
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych jabłek z cynamonem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych jabłek z cynamonem

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
360 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Koszt składników
16.00