Pieczone jabłka z cynamonem
- Jabłko - 2 szt (360 g)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
Przepis na pieczone jabłka z cynamonem krok po kroku
Jabłko dobrze wyszoruj i odetnij górną część.
Wydrąż środek z pestkami, zastawiając miąższ wokoło.
Do środka jabłek włóż po łyżeczce miodu i posyp cynamonem.
Jabłka przykryj czapeczką z ogonkiem.
Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat pieczonych jabłek z cynamonem
Pieczone jabłka z cynamonem to szybki pomysł na wspaniałą i zdrową przekąskę. Takie jabłka nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie się prezentują, dlatego przypadną do gustu miłośnikom pięknych dań. Świetnie sprawdzą się w momencie, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, jednak chce się wybrać jakąś wartościową i bardziej zdrową opcję. To dobry wybór także dla najmłodszych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone jabłka z cynamonem, które smakują przepysznie, a przy tym są łatwe w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego jabłka słodkie, pyszne i delikatne. To wszystko zasługa odpowiednich przypraw i długiej obróbki termicznej. Jabłka można jeść zarówno ze skórką, jak i bez. Jednak osoby o wrażliwym żołądku powinny raczej zadowolić się tylko miąższem, gdyż skórka może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Przepis na pieczone jabłka z cynamonem pozwala na stworzenie deseru idealnego. Nie tylko słodkiego, ale również wartościowego i zdrowego. Jabłka zawierają dużą ilość pektyn, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Zawierają również flawonoidy, które chronią przed rakiem tego narządu. Duża ilość tego błonnika pozwala również na obniżanie poziomu cholesterolu. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, dlatego warto włączyć je do diety. Ten przepis umożliwia to w bardzo łatwy i smaczny sposób.
Jabłka zapiekane w piekarniku smakują niesamowicie. Obróbka termiczna sprawia, że przyjemnie miękną i stają się nawet słodsze. Niewielki dodatek miodu świetnie się komponuje z miąższem. Do jabłek dodaje się również szczyptę cynamonu, gdyż ten owoc wspaniale łączy się z korzennymi przyprawami. Można całość wzbogacić również o dodatek nasion słonecznika, orzechów włoskich lub wiórek kokosowych. Dzięki temu całość będzie jeszcze smaczniejsza.
Jeżeli szukasz pomysłu na to jak upiec jabłka z cynamonem, by były naprawdę smaczne i bardzo zdrowe, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Jabłka tak przygotowane są tak pyszne, że rozpływają się w ustach.
Alergeny w pieczonych jabłkach z cynamonem
Lista alergenów dla pieczonych jabłek z cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone jabłka z cynamonem
Wartości odżywcze pieczonych jabłek z cynamonem
To świetny pomysł na zdrowy deser.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.