Pieczone buraki w plastrach

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plastry pieczonych buraków na talerzu
Pieczone buraki w plastrach
Pieczone buraki w plastrach to doskonała opcja na pyszny dodatek do wielu dań, np. sałatek. Są niezwykle delikatne, proste w przygotowaniu i bardzo odżywcze.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
131 kcal
Kcal w porcji
158 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Burak (300 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pieczone buraki w plastrach krok po kroku

Buraki obierz, opłucz i pokrój w plastry.

Przełóż do miski, dodaj oliwę i przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz i wymieszaj.

Ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczone buraki w plastrach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat pieczonych buraków w plastrach

Pieczone buraki w plastrach to doskonała opcja na pyszny dodatek do wielu dań, np. sałatek. Są niezwykle delikatne, proste w przygotowaniu i bardzo odżywcze.

Przepis na pieczone buraki w plastrach to doskonały pomysł na wykorzystanie tych smacznych warzyw w nietypowy sposób. Zwykle sięga się bowiem po te gotowane. Warto jednak zamienić je jednak pieczone, gdyż zyskują one zupełnie innego smaku. Buraki można piec w piekarniku zarówno w całości, jak i pokrojone. Warto wybierać jednak tę drugą opcję, gdyż dzięki temu są delikatne, smaczne i naprawdę szybko się robią. Buraki zazwyczaj goszczą w menu w postaci barszczu. Warto jednak to zmienić, gdyż warzywa te mają naprawdę duży potencjał. Gdy je upieczemy, pozwalamy uwolnić ich naturalną słodycz. Idealnie połączyć je z odrobiną soku z cytryny, a także ulubionymi ziołami. Tak przygotowane warzywa smakują po prostu wybornie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone buraki w plastrach, by były smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Nie wiesz, jak upiec buraki? To całkiem proste wystarczy blacha, piekarnik i odrobina cierpliwości. Buraki czerwone to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze je włączyć do codziennej diety. Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy. Buraki są więc doskonałym wyborem dla wszystkich osób cierpiących z powodu anemii. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak polecany jest również na diecie osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz dokucza im zgaga. Warzywo to również wspiera wątrobę. Burak ćwikłowy swoje korzystne właściwości zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów. Warto więc zadbać o to, by pojawiał się w diecie regularnie. Jeśli nie wiesz, jak włączyć go do menu, skorzystaj z tego przepisu.

Alergeny w pieczonych burakach w plastrach

Lista alergenów dla pieczonych buraków w plastrach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone buraki w plastrach

Wartości odżywcze pieczonych buraków w plastrach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dla osób z chorobami układu krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kcal)
83.05
131.22
Białko (g)
1.53
2.42
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany (g)
9.10
14.39
Węglowodany przyswajalne (g)
6.44
10.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
4.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz (g)
4.92
7.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
1.36
Tłuszcze nienasycone (g)
4.06
6.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.50
5.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.88
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(158g)
Witamina A (µg (mcg))
1.90
3.01
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.67
7.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.72
1.14
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.31
0.50
Foliany (µg (mcg))
103.81
164.02
Beta karoten (µg (mcg))
19.05
30.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(158g)
Sód (mg)
74.38
117.52
Potas (mg)
309.57
489.12
Wapń (mg)
15.29
24.15
Fosfor (mg)
38.10
60.19
Magnez (mg)
21.90
34.61
Żelazo (mg)
0.79
1.25
Cynk (mg)
0.33
0.53
Miedź (mg)
0.08
0.12
Mangan (mg)
0.31
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych buraków w plastrach 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych buraków w plastrach

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
23.00