Pieczone buraki w plastrach
- Burak (300 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na pieczone buraki w plastrach krok po kroku
Buraki obierz, opłucz i pokrój w plastry.
Przełóż do miski, dodaj oliwę i przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz i wymieszaj.
Ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40 minut.
-
Sałatka z burakiem
-
Kiszone buraki
-
Buraki zasmażane
-
Zasmażane buraczki
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Pieczone buraki
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Surówka z buraków
-
Buraczki z papryką
-
Chłodnik z buraka
-
Carpaccio z buraków
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Krem z buraków
-
Surówka z kiszonych buraków
-
Sałatka z burakami i rukolą
-
Sałatka z gotowanych buraków
-
Sałatka z pieczonym burakiem
-
Surówka z buraczków
-
Buraki do obiadu
Więcej informacji na temat pieczonych buraków w plastrach
Pieczone buraki w plastrach to doskonała opcja na pyszny dodatek do wielu dań, np. sałatek. Są niezwykle delikatne, proste w przygotowaniu i bardzo odżywcze.
Przepis na pieczone buraki w plastrach to doskonały pomysł na wykorzystanie tych smacznych warzyw w nietypowy sposób. Zwykle sięga się bowiem po te gotowane. Warto jednak zamienić je jednak pieczone, gdyż zyskują one zupełnie innego smaku. Buraki można piec w piekarniku zarówno w całości, jak i pokrojone. Warto wybierać jednak tę drugą opcję, gdyż dzięki temu są delikatne, smaczne i naprawdę szybko się robią. Buraki zazwyczaj goszczą w menu w postaci barszczu. Warto jednak to zmienić, gdyż warzywa te mają naprawdę duży potencjał. Gdy je upieczemy, pozwalamy uwolnić ich naturalną słodycz. Idealnie połączyć je z odrobiną soku z cytryny, a także ulubionymi ziołami. Tak przygotowane warzywa smakują po prostu wybornie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone buraki w plastrach, by były smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Nie wiesz, jak upiec buraki? To całkiem proste wystarczy blacha, piekarnik i odrobina cierpliwości. Buraki czerwone to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze je włączyć do codziennej diety. Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy. Buraki są więc doskonałym wyborem dla wszystkich osób cierpiących z powodu anemii. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak polecany jest również na diecie osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz dokucza im zgaga. Warzywo to również wspiera wątrobę. Burak ćwikłowy swoje korzystne właściwości zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów. Warto więc zadbać o to, by pojawiał się w diecie regularnie. Jeśli nie wiesz, jak włączyć go do menu, skorzystaj z tego przepisu.
Alergeny w pieczonych burakach w plastrach
Lista alergenów dla pieczonych buraków w plastrach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone buraki w plastrach
Wartości odżywcze pieczonych buraków w plastrach
To zdrowa opcja dla osób z chorobami układu krążenia.
Energia i białka
(158g)
Węglowodany
(158g)
Tłuszcze
(158g)
Witaminy
(158g)
Składniki mineralne
(158g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.