Przepis na pieczone banany krok po kroku
- Banan 500 g 2 duże sztuki
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 20 g 1 łyżka
- Porzeczki czerwone 30 g 1 garść
- Wiórki kokosowe 10 g 1 łyżka
Banany ułóż na blaszce do pieczenia i piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Natnij wzdłuż całej długości.
Do środka włóż masło orzechowe, porzeczki. Posyp wiórkami kokosowymi.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pieczone banany - cechy przepisu
Więcej o pieczonych bananach
Pieczone banany to świetny pomysł na zdrową, słodką, pyszną przekąskę dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmie nie więcej niż 20 minut, są więc idealnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych i zabieganych, które nie mają czasu na spędzanie kilku godzin dziennie w kuchni. To wspaniała alternatywa dla gotowych, sklepowych słodyczy, po które często sięgamy w pośpiechu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a brakuje czasu na przygotowanie wartościowej przekąski. Nasz deser z pieczonych bananów wychodzi na przeciw tym wszystkim problemom i oczekiwaniom. Zapiekane w piekarniku banany są idealnie słodkie, ale jednocześnie nie mdłe ze względu na dodatek kwaśnych owoców oraz wiórków kokosowych, które fantastycznie dopełniają wszystkie smaki. Jednocześnie nasz przepis na pieczone banany nie uwzględnia żadnego dodatkowego cukru, przez co jest to deser niskokaloryczny, zdrowy, przygotowany z wyłącznie naturalnych składników. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone banany które sprawdzą się zarówno jako deser dla gości, jak i coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania? Oczywiście banany oraz dodatki - u nas będzie to masło orzechowe z orzeszków ziemnych 100%, czerwone, sezonowe porzeczki oraz wiórki kokosowe. Tak naprawdę w kwestii dodatków ogranicza Cię wyłącznie Twoja własna wyobraźnia. Polecamy w szczególności owoce jagodowe, które ożywią całość swoim intensywnym kolorem oraz lekko kwaskowatym, orzeźwiającym, letnik smakiem. Możesz dodać też kakao lub pokruszoną gorzką czekoladę, cynamon, rodzynki, orzechy, migdały... Opcji jest bardzo wiele, dzięki czemu pieczone banany możesz przygotowywać na wiele sposobów i nigdy się nie znudzą. To przekąska którą koniecznie musisz spróbować - z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.
Wartości odżywcze pieczonych bananów
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w pieczonych bananach
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na pieczone banany
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczone banany
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonych bananach
Lista alergenów dla pieczonych bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)