Przepis na pieczona ryba z warzywami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Rybę dopraw solą i pieprzem.

Filety umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój paprykę w paski.

Cukinię pokrój w talarki.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka.

Dopraw warzywa solą.

Masło wymieszaj z koper i posmaruj rybę.

Wyłóż warzywa na blaszkę.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Często zadawane pytania

Pieczona ryba z warzywami podana na białym talerzu.
Pieczona ryba z warzywami
Koszt przygotowania dania
32.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
167 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
22

Pieczona ryba z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczonej rybie z warzywami

Pieczona ryba z warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna ryba z warzywami zawiera małą ilość kalorii i jest bardzo soczysta. Ryba pieczona w piekarniku to dobra alternatywa dla smażenia na oleju. Przepis na pieczoną rybę z warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, papryka, cukinia, cebula, koper, masło, sól, pieprz.

Jak zrobić pieczoną rybą z warzywami? Rybę dopraw solą i pieprzem. Filety umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój paprykę w paski. Cukinię pokrój w talarki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. Dopraw warzywa solą. Masło wymieszaj z koper i posmaruj rybę. Wyłóż warzywa na blaszkę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Dorsz jest rybą morską. Jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując: smaczna ryba sprawdzi się idealnie na obiad. Pyszna ryba jest bardzo delikatna i można ją doprawić ulubionymi ziołami. Ryba jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Rybę najlepiej podać z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem.

Wartości odżywcze pieczonej ryby z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
75.98 kcal
167.15 kcal
Białko
9.81 g
21.58 g

Węglowodany w pieczonej rybie z warzywami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
2.51 g
5.53 g
Węglowodany przyswajalne
1.79 g
3.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
2.94 g
6.47 g
Tłuszcze nasycone
1.91 g
4.20 g
Tłuszcze nienasycone
1.03 g
2.27 g
Tłuszcze jednonasycone
0.77 g
1.70 g
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.57 g
Cholesterol
28.85 mg
63.48 mg

Witaminy w przepisie na pieczona ryba z warzywami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
62.56 µg (mcg)
137.64 µg (mcg)
Witamina B6
0.22 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Witamina C
27.84 mg
61.26 mg
Witamina D
0.47 µg (mcg)
1.03 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
1.54 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
26.57 µg (mcg)
58.45 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.17 mg
Niacyna
1.36 mg
2.98 mg
Foliany
20.09 µg (mcg)
44.20 µg (mcg)
Beta karoten
306.87 µg (mcg)
675.10 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczona ryba z warzywami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
31.87 mg
70.10 mg
Potas
322.42 mg
709.33 mg
Wapń
18.61 mg
40.95 mg
Fosfor
120.92 mg
266.02 mg
Magnez
23.70 mg
52.13 mg
Żelazo
0.47 mg
1.03 mg
Cynk
0.37 mg
0.80 mg
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej ryby z warzywami 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonej rybie z warzywami

Lista alergenów dla pieczonej ryby z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pieczonej ryby z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
600 g
10.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Masło
35 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na pieczona ryba z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób