Pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi

Opublikowano: 11.04.2022 r., 11:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi podana na białym talerzu.
Pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi
Pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi to bardzo dobra propozycja na obiad dla całej rodziny. Zdrowe danie zawiera dużą ilość błonnika i białka pochodzenia zwierzęcego. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
459 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
  • Brokuły mrożony (400 g)
  • Kalafior mrożony (400 g)
  • Marchewka mrożona (300 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Dopraw ją solą i pieprzem.

Warzywa należy rozmrozić przed pieczeniem.

Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj do reszty warzyw i wymieszaj.

Na warzywach umieść pierś z kurczaka i skrop olejem rzepakowym.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat pieczonej piersi z kurczaka z warzywami mrożonymi

Pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi to świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszne danie to bardzo dobry pomysł na potrawę dla osób odchudzających się. Przepis na pieczoną pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, mrożony brokuł, mrożony kalafior, cebula, mrożona marchewka, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw ją solą i pieprzem. Warzywa należy rozmrozić przed pieczeniem. Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do reszty warzyw i wymieszaj. Na warzywach umieść pierś z kurczaka i skrop olejem rzepakowym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Marchew zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego oraz beta-karotenu.

Podsumowując prosta pierś z piekarnika jest bardzo dobra na obiad dla całej rodziny, lecz nie tylko. Szybka do zrobienia potrawa sprawdzi się także jako danie podczas spotkania ze znajomymi. Aby wzbogacić potrawę podaj pierś z dodatkiem sosu koperkowego lub czosnkowego. Pierś jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Pierś z piekarnika zawiera mniej kalorii niż smażona na patelni.

Alergeny w pieczonej piersi z kurczaka z warzywami mrożonymi

Lista alergenów dla pieczonej piersi z kurczaka z warzywami mrożonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi

Wartości odżywcze pieczonej piersi z kurczaka z warzywami mrożonymi

na 100g gotowej potrawy

Pieczona pierś z kurczaka z warzywami mrożonymi to doskonała propozycja na przygotowanie dania w okresie zimowym. Danie to będzie doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
99.78
459.00
Białko (g)
8.82
40.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
3.93
18.08
Węglowodany przyswajalne (g)
2.36
10.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
7.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
5.46
25.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.94
4.31
Tłuszcze nienasycone (g)
4.53
20.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.12
14.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
6.45
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.02
Brak danych dla: brokuły.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.39
116.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
118.87
546.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.22
102.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.48
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.13
14.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.57
16.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.13
115.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1133.52
5214.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
104.57
481.00
Potas (mg)
239.39
1101.20
Wapń (mg)
20.43
94.00
Fosfor (mg)
97.57
448.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.70
81.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
1.95
Cynk (mg)
0.40
1.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej piersi z kurczaka z warzywami mrożonymi 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej piersi z kurczaka z warzywami mrożonymi

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Brokuły
400 g
mrożony
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Kalafior mrożony
400 g
6.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.78
Za 400 g
Marchewka mrożona
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
57.50