Pieczona marchewka
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na pieczoną marchewkę krok po kroku
Marchew dokładnie umyj.
Umytą marchew pokrój w słupki lub plastry.
Pokrojoną marchew ułóż w naczyniu żaroopornym i skrop oliwą.
Marchew posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 min. Jeśli warzywa zaczną się spiekać, ale nie będą jeszcze wystarczająco miękkie przykryj je folią aluminiową.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat pieczonej marchewki
Pieczona marchewka to pomysł na proste i szybkie danie, które daje wiele możliwości przygotowania i wykorzystania. Stanowi świetną alternatywę dla najczęściej pieczonych warzyw - ziemniaków. W porównaniu do nich marchewka z piekarnika jest mniej kaloryczna i bardziej wartościowa, ze względu na wyższą zawartość witamin. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością nie powinny zjadać jej dużych ilości, a najlepiej wkomponować je w posiłek obiadowy, w którym - oprócz pieczonej marchewki - znajdą się także źródła białka i tłuszczu, na przykład mięso lub ryby.
Jak upiec marchewkę? Przepis na to danie jest banalnie prosty. Całe marchewki należy dokładnie wyszorować, cienko obciąć oba końce i pokroić warzywo w słupki lub plastry. Następnie należy skropić je oliwą i dokładnie wymieszać - dzięki temu marchewki nie spieką się odrazu pod wpływem wysokiej temperatury, a dodatek tłuszczu sprawi też, że witaminy z marchewki zostaną lepiej przyswojone przez organizm. Kolejnym krokiem jest obtoczenie marchewek w przyprawach. Ich wybór uzależniony jest od indywidualnych preferencji. Pieczone marchewki w piekarniku można przygotować na ostro - z dodatkiem ostrej papryki, papryczki chilli i/lub czosnku, a także łagodnie, dodając majeranku, tymianku i odrobiny słodkiej papryki. Dla osób preferujące słodkie smaki dobrą alternatywą są karmelizowane marchewki z piekarnika. Przed pieczeniem wystarczy wymieszać je w płynnym miodzie, ewentualnie z dodatkiem cynamonu, czy innych przypraw, na przykład tymianku, jeśli ktoś lubi nieoczywiste połączenia smaków. Dobrze sprawdza się także zamarynowanie marchewek w sosie sojowym przez pieczeniem.
Jeśli chcemy, aby marchewki były miękkie, ale nie przypieczone z wierzchu najlepiej upiec je w folii. Dzięki temu będą delikatne i rozpływające się w ustach.
Do pieczenia marchewek można dodać też inne warzywa, na przykład wspomniane wcześniej ziemniaki, a także bataty, czy buraki. Bardzo dobrze sprawdzi się też pietruszka.
Marchewki z piekarnika można podawać z jogurtowo-ziołowym dipem, sosem tzatziki, hummusem, czy guacamole. Możliwość ich szybkiego przygotowania sprawia, że pieczone marchewki w piekarniku to idealna opcja nie tylko na obiad, ale też przystawki, jako dodatek do grilla, czy przekąski.
Alergeny w pieczonej marchewce
Lista alergenów dla pieczonej marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną marchewkę
Wartości odżywcze pieczonej marchewki
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.