Pieczona łopatka

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona łopatka poszarpana na drobne kawałki.
Pieczona łopatka
Pieczona łopatka to jeden ze wspaniałych pomysłów na ciekawe danie na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniakami, czy kaszą. Będzie idealna dla miłośników mięs.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 120 min
383 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Oliwa z oliwek (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia

Przepis na pieczoną łopatkę krok po kroku

Mięso umyj i odetnij tłuste kawałki, jeśli czujesz taką potrzebę.

W miseczce zmieszaj oliwę i wszystkie przyprawy. Gotową mieszanką natrzyj schab. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.

Mięso przełóż do rękawa i zamknij.

Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na pieczoną łopatkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat pieczonej łopatki

Pieczona łopatka to jeden ze wspaniałych pomysłów na ciekawe danie na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniakami, czy kaszą. Będzie idealna dla miłośników mięs.

Przepis na pieczoną łopatkę to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się doskonale na co dzień. Dowiesz się z niego jak upiec łopatkę, była niezwykle miękka i delikatna. Łopatka wspaniale sprawdza się jako inspiracja na pyszny obiad dla całej rodziny. Wspaniale sprawdza się polana z sosem, z dodatkiem ziemniaków, kaszy, czy ryżu. Najlepiej połączyć ją również ze świeżymi warzywami, dzięki czemu całość będzie nieco bardziej zbilansowana. Choć mięso wieprzowe, ze względu na dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, nie powinno gościć w menu zbyt często, to jednak ma też swoje plusy. Zawiera sporo żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dodatku to także świetne źródło pełnowartościowego białka. To danie proste, szybki i ciekawe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczoną łopatkę, by była pyszna i dobra nawet dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Powstaje z niego smaczna łopatka, która doskonale sprawdzi się do szarpanej wieprzowiny. Ten kawałek mięsa można podawać z sosem, na obiad, czy pokrojoną jako wędlinę na kanapki. Łopatka wieprzowa nie jest częstym gościem na polskich talerzach, nie może nawet konkurować ze schabem, czy karkówką, jednak ma naprawdę spory potencjał, dlatego warto ją wykorzystywać w swojej kuchni na co dzień. Łopatka jest nieco tłustsza niż inne kawałki wieprzowiny, dlatego na pewno nie posmakuje osobom, które kochają mięso suche i nietłuste. Łopatka wieprzowa to część tuszy wieprzowej. Jak sama nazwa wskazuje, to kawałek mięsa z kością łopatki. Łopatka to zespół mięśni połączonych tkanką łączną. Dlatego łopatkę należy dłużej gotować. Z tego względu wiele osób z niej rezygnuje. Bez odpowiedniej obróbki będzie twarda, żylasta i po prostu niesmaczna. Jednak odpowiednia temperatura, a także czas pieczenia mogą zdziałać wiele.

Alergeny w pieczonej łopatce

Lista alergenów dla pieczonej łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze pieczonej łopatki

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która za względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
284.00
383.40
Białko (g)
15.93
21.50
Fenyloalanina (mg)
0.63
0.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
24.07
32.50
Tłuszcze nasycone (g)
8.69
11.74
Tłuszcze nienasycone (g)
15.38
20.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.82
17.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.56
3.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
1.85
2.50
Witamina B6 (mg)
0.32
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
0.93
Witamina C (mg)
0.65
0.88
Witamina D (µg (mcg))
1.57
2.12
Witamina E (mg)
1.24
1.68
Retinol (µg (mcg))
1.85
2.50
Tiamina (mg)
0.71
0.96
Ryboflawina (mg)
0.26
0.35
Niacyna (mg)
3.55
4.79
Foliany (µg (mcg))
4.63
6.25
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
60.33
81.45
Potas (mg)
279.70
377.60
Wapń (mg)
13.96
18.85
Fosfor (mg)
168.52
227.50
Magnez (mg)
16.67
22.50
Żelazo (mg)
1.01
1.37
Cynk (mg)
2.50
3.38
Miedź (mg)
0.07
0.10
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej łopatki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej łopatki

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
80 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 ml
Koszt składników
54.00