Pieczona gęś
- Gęś tuszka (4500 g)
- Jabłko - kwaśne, 1 sztuka (180 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Cydr (130 ml)
- Sok jabłkowy (130 ml)
Przepis na pieczoną gęś krok po kroku
Gęś opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Jabłko pokrój na ćwiartki i włóż do środka gęsi.
Z góry oprósz gęś solą i świeżo mielonym pieprzem. Natrzyj kminkiem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułóż gęś piersiami do dołu i schowaj w lodówce na 2-3 godziny.
Piekarnik nagrzej do 130 st. C.
Gęś ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na jego dno wlej cydr i sok jabłkowy.
Przykryj gęś i piecz przez 7 godzin.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i ściągnij przykrywkę. Nagrzej piekarnik do 230 st. C.
Włóż z powrotem gęś do piekarnika, na kilka minut by się zrumieniła.
Więcej informacji na temat pieczonej gęsi
Pieczona gęś to pyszne, tradycyjne polskie danie. Idealne na święta takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
Gęsina sama w sobie jest tak smacznym mięsem, że przepis na gęś pieczoną nie wymaga wielu składników. Potrzebne będzie oczywiście dobra tusza gęsia, jabłko, przyprawy, odrobina cydru i soku jabłkowego. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, możesz po prostu dodać więcej soku. Na samym początku należy gęś umyć. Warto ją dobrze obejrzeć i usunąć ewentualne pozostałe pierze. Kupując mięso w sklepie, warto upewnić się, czy nie w nim podrobów. Często są one w środku gęsi owinięte w woreczek. Jabłko pokrój w kawałki. Mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie dokładnie natrzyj ją kminkiem, tymiankiem i startymi ząbkami czosnku. Do środka włóż jabłka. Ułóż gęś piersiami do dołu w naczyniu. W tym momencie możesz od razu zacząć ją piec lub schować na kilka godzin do lodówki w celu zamarynowania mięsa. Przed pieczeniem wlej na dno naczynia cydr oraz sok jabłkowy. Faszerowana gęś powinna spędzić w piekarniku około 7 godzin w 130 stopniach. Pamiętaj by nie otwierać piekarnika przez pierwsze dwie godziny pieczenia. By dodatkowo pieczona w całości gęś ładnie się zarumieniła, wyciągnij ją z piekarnika po siedmiu godzinach. Zwiększ temperaturę do 230 stopni i gdy się nagrzeje umieść w nim mięso na dodatkowe kilka minut. Takie wyciągnięcie mięsa z piekarnika zapobiegnie jego wysuszeniu. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić pieczoną gęś. Ze względu na długi czas pieczenia będzie najlepsza jako pomysł na danie świąteczne.
Gęsinę określa się arystokracją wśród drobiu. W Polsce spożywana jest dość rzadko, a dania z jej użyciem pojawiają się najczęściej w okresie świąt. Co zaskakujące Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcje gęsi w Europie. To niepozorne mięso jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na m.in. pracę serca. Dodatkowo w gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. To powoduje, że jest nie tylko pyszna, ale i zdrowia.
Alergeny w pieczonej gęsi
Lista alergenów dla pieczonej gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną gęś
Wartości odżywcze pieczonej gęsi
W gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mięso,
jabłko,
czosnek,
cydr,
sok jabłkowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.