Pieczona ćwiartka z kurczaka

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak na pomarańczach z lawendą
Pieczona ćwiartka z kurczaka
Pieczona ćwiartka z kurczaka to doskonała opcja na smaczne danie, które sprawdzi się doskonale na obiad, czy kolację. Ćwiartki są smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 75 min
369 kcal
Kcal w porcji
266 g
Wielkość porcji
2
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, kurkuma, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pieczoną ćwiartkę z kurczaka krok po kroku

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie posypać resztą przypraw: kurkumą, papryką, oregano i tymiankiem, dodać starty ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać nacierając dokładnie mięso z każdej strony.

Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika.

Piecz bez przykrycia ok.75 min. W trakcie pieczenia dobrze jest polewać ćwiartki powstałymi sokami.

Upieczone ćwiartki podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na pieczoną ćwiartkę z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,9% osób

Więcej informacji na temat pieczonej ćwiartki z kurczaka

Pieczona ćwiartka z kurczaka to doskonała opcja na smaczne danie, które sprawdzi się doskonale na obiad, czy kolację. Ćwiartki są smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec ćwiartki z kurczaka, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Dowiesz się z niego jak zrobić naprawdę smaczne i soczyste mięso z piekarnika. Kurczak przygotowany w piekarniku często jest suchy, przez co mniej smaczny. Jednak dzięki temu sposobowi przygotowania całość jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Pieczenie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Przepis na pieczone ćwiartki z kurczaka to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka w prosty sposób. Możesz do marynowania wykorzystać dowolne ulubione przyprawy, dzięki temu to smaczne danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Jeśli szukasz dobrej opcji na co dzień, udko z kurczaka jest doskonałym wyborem. To mięso nie tylko smaczne, ale również zdrowe. W porównaniu z innymi mięsem udko z kurczaka charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, sodu, wody i cholesterolu. Zawiera też dawkę fosforu, cynku i witaminy A. Udko kurczaka to równie dobre źródło białka, jak potężne mięśnie piersi drobiowej. Udko upieczone w całości zawsze jest soczyste i przepyszne. W dodatku ma również mało kcal. 1 porcja, czyi około 100 g dostarcza zaledwie 124 kcal. Co sprawia, że jest świetnym wyborem również dla osób na diecie redukcyjnej. Udka wspaniale sprawdzają się dla osób, które chcą zadbać o odpowiednią ilość tryptofanu w swojej diecie.

Alergeny w pieczonej ćwiartce z kurczaka

Lista alergenów dla pieczonej ćwiartki z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną ćwiartkę z kurczaka

Wartości odżywcze pieczonej ćwiartki z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na obiad, pełna białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Energia (kcal)
138.90
369.47
Białko (g)
18.07
48.06
Fenyloalanina (mg)
0.73
1.93
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(266g)
Węglowodany (g)
0.35
0.93
Węglowodany przyswajalne (g)
0.33
0.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.05
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.03
0.08
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(266g)
Tłuszcz (g)
6.79
18.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
5.80
Tłuszcze nienasycone (g)
4.61
12.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.41
9.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
3.19
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.45
227.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(266g)
Witamina A (µg (mcg))
9.39
24.98
Witamina B6 (mg)
0.39
1.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.42
Witamina C (mg)
1.24
3.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.58
1.53
Retinol (µg (mcg))
9.39
24.98
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Ryboflawina (mg)
0.17
0.45
Niacyna (mg)
5.25
13.95
Foliany (µg (mcg))
4.33
11.53
Beta karoten (µg (mcg))
0.05
0.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(266g)
Sód (mg)
90.31
240.21
Potas (mg)
228.29
607.24
Wapń (mg)
10.44
27.76
Fosfor (mg)
169.96
452.09
Magnez (mg)
21.88
58.21
Żelazo (mg)
0.76
2.02
Cynk (mg)
1.66
4.41
Miedź (mg)
0.06
0.16
Mangan (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej ćwiartki z kurczaka 2
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej ćwiartki z kurczaka

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
41.00