Pieczona ćwiartka z kurczaka
- Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
- Czosnek (5 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na pieczoną ćwiartkę z kurczaka krok po kroku
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie posypać resztą przypraw: kurkumą, papryką, oregano i tymiankiem, dodać starty ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać nacierając dokładnie mięso z każdej strony.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika.
Piecz bez przykrycia ok.75 min. W trakcie pieczenia dobrze jest polewać ćwiartki powstałymi sokami.
Upieczone ćwiartki podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
-
Miruna
-
Szybka pizza
-
Quiche lorraine
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Makrela pieczona
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Ziemniaki po szwedzku
-
Talarki z piekarnika
-
Łopatka w sosie własnym
-
Soczyste szaszłyki z piekarnika
-
Soczysty kurczak z piekarnika
-
Ziemniaki faszerowane boczkiem
-
Kofty wieprzowe
-
Indyk faszerowany
-
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
-
Łosoś pieczony z koperkiem
-
Nadzienie do kurczaka
-
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami
-
Obiad z piekarnika
Więcej informacji na temat pieczonej ćwiartki z kurczaka
Pieczona ćwiartka z kurczaka to doskonała opcja na smaczne danie, które sprawdzi się doskonale na obiad, czy kolację. Ćwiartki są smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec ćwiartki z kurczaka, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Dowiesz się z niego jak zrobić naprawdę smaczne i soczyste mięso z piekarnika. Kurczak przygotowany w piekarniku często jest suchy, przez co mniej smaczny. Jednak dzięki temu sposobowi przygotowania całość jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Pieczenie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.
Przepis na pieczone ćwiartki z kurczaka to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka w prosty sposób. Możesz do marynowania wykorzystać dowolne ulubione przyprawy, dzięki temu to smaczne danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Jeśli szukasz dobrej opcji na co dzień, udko z kurczaka jest doskonałym wyborem. To mięso nie tylko smaczne, ale również zdrowe. W porównaniu z innymi mięsem udko z kurczaka charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, sodu, wody i cholesterolu. Zawiera też dawkę fosforu, cynku i witaminy A. Udko kurczaka to równie dobre źródło białka, jak potężne mięśnie piersi drobiowej. Udko upieczone w całości zawsze jest soczyste i przepyszne. W dodatku ma również mało kcal. 1 porcja, czyi około 100 g dostarcza zaledwie 124 kcal. Co sprawia, że jest świetnym wyborem również dla osób na diecie redukcyjnej. Udka wspaniale sprawdzają się dla osób, które chcą zadbać o odpowiednią ilość tryptofanu w swojej diecie.
Alergeny w pieczonej ćwiartce z kurczaka
Lista alergenów dla pieczonej ćwiartki z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną ćwiartkę z kurczaka
Wartości odżywcze pieczonej ćwiartki z kurczaka
To zdrowa opcja na obiad, pełna białka.
Energia i białka
(266g)
Węglowodany
(266g)
Tłuszcze
(266g)
Witaminy
(266g)
Składniki mineralne
(266g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.