Przepis na pieczoną cukinią krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Cukinię umyj i pokrój w paseczki.

W misce wymieszaj oliwę, 1 łyżeczkę papryki, 2 łyżeczki ziół, szczyptę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu.

Cukinię wymieszaj z marynatą i zostaw na 25 minut.

Warzywa wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Często zadawane pytania

Pieczona cukinia podana na blaszce.
pieczona cukinia
Koszt przygotowania dania
4.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
118 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Pieczona cukinia - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczonej cukinii

Pieczona cukinia to doskonały dodatek do obiadu. Cukinia tak przygotowana smakuje po prostu wybornie. Najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zwłaszcza z parmezanem.

Przepis na pieczoną cukinię to dobry pomysł na przemycenie większej ilości tego warzywa do swojego menu. Jeśli chcesz wiedzieć, jak upiec cukinię, by była jędrna, ale smaczna, ta receptura to dobra opcja dla Ciebie. Ten przepis świetnie sprawdzi się latem i jesienią, kiedy to bez problemu można dostać świeżą cukinię o najlepszym smaku. Będzie cudownym dodatkiem do obiadu. Idealnie komponuje się z mięsem, zwłaszcza drobiem. Wystarczy tylko odpowiednia porcja świeżych cukinii. Najlepiej użyć młodych, które nie mają twardych, zdrewniałych części przy pestkach. W takich warzywach pestek nie trzeba wcale usuwać, co zmniejsza ilość odpadków, a przy okazji redukuje ilość pracy. Cukinie najlepiej pokroić na jak najmniejsze kawałki, sprawdzą się plasterki, które idealnie się zarumienią i lepiej będą smakowały. To danie, które nie wymaga zbyt dużej precyzji czy nakładów pracy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczoną cukinię, by była pyszna i lekkostrawna, to ten przepis przypadnie Ci do gustu. Świetnie sprawdzi się na obiad. Cukinia tak przygotowana jest po prostu najlepsza. Cukinia to warzywo, które bardzo łatwo jest dostać w sklepie, nawet przez cały rok, dlatego spokojnie może być jej podstawą. Ma wspaniały smak, który idealnie komponuje się w wielu daniach, jest łagodna, więc smakuje również dzieciom. Wspaniale chłonie przyprawy, dlatego po tarciu ich i upieczeniu jest bardzo aromatyczna. To również niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera niewiele kalorii, więc jest idealnym wyborem nawet dla osób na diecie redukcyjnej. W dodatku jest niezwykle sycąca, dlatego świetnie sprawdza się jako podstawa obiadu czy kolacji. To również skarbnica wielu cennych witamin. Zawiera witaminę A, C, K, E, a także te z grupy B, w tym również kwas foliowy, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza także potasu, który dba o właściwe działanie mięśni i serca.

Wartości odżywcze pieczonej cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(124g)
Energia (kalorie)
95.82 kcal
118.81 kcal
Białko
1.10 g
1.36 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.05 mg

Węglowodany w pieczonej cukinii

Na 100g
Na porcję
(124g)
Węglowodany
2.83 g
3.51 g
Węglowodany przyswajalne
1.92 g
2.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
1.13 g
Sacharoza (cukier)
0.05 g
0.06 g
Glukoza
0.97 g
1.21 g
Fruktoza
1.25 g
1.56 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(124g)
Tłuszcz
9.38 g
11.63 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
2.11 g
Tłuszcze nienasycone
7.68 g
9.53 g
Tłuszcze jednonasycone
6.65 g
8.24 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
1.29 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pieczoną cukinią

Na 100g
Na porcję
(124g)
Witamina A
9.09 µg (mcg)
11.27 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
16.27 mg
20.18 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.42 mg
1.76 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.10 mg
Niacyna
0.41 mg
0.51 mg
Foliany
21.82 µg (mcg)
27.05 µg (mcg)
Beta karoten
109.09 µg (mcg)
135.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczoną cukinią

Na 100g
Na porcję
(124g)
Sód
7.45 mg
9.24 mg
Potas
237.36 mg
294.33 mg
Wapń
14.64 mg
18.15 mg
Fosfor
34.55 mg
42.84 mg
Magnez
16.36 mg
20.29 mg
Żelazo
0.39 mg
0.48 mg
Cynk
0.29 mg
0.36 mg
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Mangan
0.16 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej cukinii 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonej cukinii

Lista alergenów dla pieczonej cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną cukinią

Cena przygotowania pieczonej cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
450 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 450 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na pieczoną cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób