Przepis na pieczona brukselka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Brukselki przekrój na pół, wytnij z nich głąb.

Umieść brukselki w naczyniu do zapiekania.

Posiekaj czosnek i cebulę.

Umieść czosnek i cebulę razem z brukselką, dopraw solą i pieprzem.

Na wierzch warzyw ułóż kawałki masła.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Posyp brukselkę posiekanym koprem.

Pieczona brukselka podana w białej miseczce.
Pieczona brukselka
Koszt przygotowania dania
11.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Pieczona brukselka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczonej brukselce

Pieczona brukselka to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Przepis na pieczoną brukselkę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pieczonej brukselki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: brukselka, masło, czosnek, cebula, koper, sól, pieprz.

Jak upiec brukselkę? Brukselki przekrój na pół, wytnij z nich głąb. Umieść brukselki w naczyniu do zapiekania. Posiekaj czosnek i cebulę. Umieść czosnek i cebulę razem z brukselką, dopraw solą i pieprzem. Na wierzch warzyw ułóż kawałki masła. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Posyp brukselkę posiekanym koprem.

Brukselka jest warzywem zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Brukselka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Brukselka zawiera także sporą ilość potasu, oraz witaminy K. Witamina C jest naturalnym składnikiem do syntezy kolagenu. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oraz wspomaga naszą odporność. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Masło jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, który wchłania się bezpośrednio do krwi bez potrzeby trawienia. Koper jest dostępną przez cały rok zieloną przyprawą. Koper świetnie nadaje się do doprawiania ryb, twarożku oraz warzyw. Nasiona kopru parzy się jako herbatę wspomagającą trawienie.

Podsumowując prosty przepis przygotujesz bez większego doświadczenia kulinarnego. Pyszna i łatwa do zrobienia brukselka jest doskonała jako dodatek do obiadu. Szybka brukselka pieczona w piekarniku wspaniale sprawdza się także jako przekąska. Brukselka jest dobra od razu po przygotowaniu i może być przechowywana w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze pieczonej brukselki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
154.38 kcal
231.58 kcal
Białko
2.87 g
4.30 g
Fenyloalanina
0.13 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w pieczonej brukselce

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
9.51 g
14.26 g
Węglowodany przyswajalne
6.74 g
10.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.76 g
4.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
12.72 g
19.07 g
Tłuszcze nasycone
8.52 g
12.78 g
Tłuszcze nienasycone
4.19 g
6.29 g
Tłuszcze jednonasycone
3.61 g
5.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
0.87 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
33.08 mg
49.62 mg

Witaminy w przepisie na pieczona brukselka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
128.62 µg (mcg)
192.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina C
55.85 mg
83.77 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.91 mg
1.36 mg
Retinol
103.23 µg (mcg)
154.85 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.11 mg
Niacyna
0.54 mg
0.81 mg
Foliany
41.15 µg (mcg)
61.73 µg (mcg)
Beta karoten
301.77 µg (mcg)
452.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczona brukselka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
19.00 mg
28.50 mg
Potas
296.38 mg
444.58 mg
Wapń
47.00 mg
70.50 mg
Fosfor
62.38 mg
93.58 mg
Magnez
17.92 mg
26.88 mg
Żelazo
1.03 mg
1.54 mg
Cynk
0.39 mg
0.58 mg
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Mangan
0.34 mg
0.51 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej brukselki 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonej brukselce

Lista alergenów dla pieczonej brukselki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pieczonej brukselki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
400 g
7.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
50 g
1 duża główka
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na pieczona brukselka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.1% osób