Przepis na pieczeń z sarny krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, rozmaryn, lubczyk
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, rękaw do pieczenia

Mięso z sarny zamarynuj w whisky i przyprawach przez 12 godzin.

Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na maśle. Ułóż na spodzie naczynia.

Obierz marchewkę i buraki, pokrój marchew w grubsze słupki a buraki w cząstki. Dopraw solą i pieprzem.

Mięso obsmaż na patelni, aż się zarumieni. Na warzywach ułóż mięso.

Wlej marynatę i na wierzch mięsa połóż płatki masła.

Pieczeń piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 80 minut.

Z pieczonych warzyw i soków z mięsa zrób gładki sos z odrobiną śmietany kwaśnej.

Gotową pieczeń podawaj z sosem.

Pieczeń z sarny podana na drewnianej desce. Całość udekorowana jest pieczonymi warzywami.
Pieczeń z sarny
Koszt przygotowania dania
86.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
346 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
46

Pieczeń z sarny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczeni z sarny

Pieczeń z sarny to doskonała propozycja na pyszne i wykwintne danie. Mięso sarny jest mięsem soczystym i z bardzo małą ilością tłuszczu. Najlepiej smakuje nadziane słoniną tzw. sarnina po staropolsku lub pieczone z dodatkiem tłuszczu. Dobrym pomysłem na zachowanie soczystości jest także przygotowanie mięsa w rękawie do pieczenia. Mięso należy zamarynować na około 12 godzin przed obróbką termiczną. Dobra marynata musi zawierać alkohol, ocet lub sok cytrynowy i przyprawy. Dzięki dodatkowi alkoholu, octu lub soku z cytryny mięso będzie miękkie. Sprawdzony przepis na pieczeń z sarny przygotujesz z następujących składników spożywczych: łopatka z sarny, whisky, cebula, marchew, buraki, sól, pieprz, rozmaryn, skórka z cytryny, lubczyk, śmietana kwaśna 18%.

Pieczeń z sarny przygotujesz w następujący sposób: przygotuj marynatę z whisky, soli, pieprzu, dodaj skórkę cytryny, rozmaryn i lubczyk. Umieść w niej mięso i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie pokrój cebulę w pióra i zeszklij na maśle. Obierz marchewkę i buraki, pokrój marchewkę w grubsze słupki a buraki w cząstki. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę i warzywa, dopraw solą. Mięso podsmaż na patelni aż będzie złote, ma tylko się zamknąć tak aby soki podczas pieczenia nie uciekły z mięsa. Na warzywa połóż mięso i wlej marynatę wraz z ziołami. Na mięso ułóż kawałki masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 80 minut. Upieczone warzywa wraz z sosem zblenduj na gładki sos i dodaj do niego kwaśną śmietanę.

Dziczyzna jest bardzo zdrowym rodzajem mięsa. Z natury jest ekologiczna, gdyż w życie zwierząt nie ingeruje człowiek. Zawiera mało cholesterolu, dzięki czemu świetnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Nie zawiera antybiotyków tak jak zwierzęta hodowlane. Żyje bez stresu więc mięso zawiera małe ilości kortyzolu. Ile czasu piec dziczyznę? Zasada jest bardzo prosta na kilogram mięsa godzina w piekarniku, pamiętaj jednak żeby nie piec jej w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej najpierw zamknąć mięso na patelni a potem piec w temperaturze 160-170 stopni.

Podsumowując pyszna pieczeń z sarny jest znakomitą potrawą na wystawne kolacje. Niegdyś częściej spożywaliśmy mięso dzikich zwierząt, teraz boimy się go a przez to tracimy wiele cennych składników odżywczych.

Wartości odżywcze pieczeni z sarny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
192.24 kcal
346.04 kcal
Białko
12.25 g
22.06 g
Brak danych dla: whisky, masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
13.05 g
23.50 g
Brak danych dla: whisky.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.13 g
16.44 g
Brak danych dla: whisky.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.92 g
7.06 g
Brak danych dla: whisky.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.33 g
5.99 g
Brak danych dla: whisky.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
1.07 g
Brak danych dla: whisky.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pieczeń z sarny

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.28 mg
0.50 mg
Brak danych dla: whisky, masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
0.99 mg
Brak danych dla: whisky.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.56 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.32 mg
Brak danych dla: whisky.
czytaj dalej
Niacyna
3.21 mg
5.78 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
17.35 µg (mcg)
31.23 µg (mcg)
Brak danych dla: whisky, masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczeń z sarny

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
56.78 mg
102.21 mg
Potas
258.57 mg
465.42 mg
Wapń
18.00 mg
32.40 mg
Brak danych dla: whisky.
czytaj dalej
Fosfor
122.73 mg
220.91 mg
Magnez
16.16 mg
29.09 mg
Brak danych dla: whisky, masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
1.71 mg
3.08 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
2.36 mg
4.25 mg
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z sarny 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczeni z sarny

Lista alergenów dla pieczeni z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania pieczeni z sarny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z sarny
1000 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
70.00
Za 1000 g
Whisky
100 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 100 ml
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Burak
200 g
2 małe sztuki lub 1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
141.70
Jak oceniasz przepis na pieczeń z sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób