Pieczeń z sarny

Opublikowano: 08.09.2021 r., 7:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń z sarny podana na drewnianej desce. Całość udekorowana jest pieczonymi warzywami.
Pieczeń z sarny
Pieczeń z sarny to doskonała propozycja na wykwintną kolację w gronie znajomych lub bardzo uroczysty obiad. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
346 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka z sarny (1000 g)
  • Whisky (100 ml)
  • Cebula 2 średnie sztuki (150 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (150 g)
  • Masło klarowane (150 g)
  • Burak 2 małe sztuki lub 1 duża (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, rozmaryn, lubczyk
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, rękaw do pieczenia

Przepis na pieczeń z sarny krok po kroku

Mięso z sarny zamarynuj w whisky i przyprawach przez 12 godzin.

Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na maśle. Ułóż na spodzie naczynia.

Obierz marchewkę i buraki, pokrój marchew w grubsze słupki a buraki w cząstki. Dopraw solą i pieprzem.

Mięso obsmaż na patelni, aż się zarumieni. Na warzywach ułóż mięso.

Wlej marynatę i na wierzch mięsa połóż płatki masła.

Pieczeń piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 80 minut.

Z pieczonych warzyw i soków z mięsa zrób gładki sos z odrobiną śmietany kwaśnej.

Gotową pieczeń podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z sarny

Pieczeń z sarny to doskonała propozycja na pyszne i wykwintne danie. Mięso sarny jest mięsem soczystym i z bardzo małą ilością tłuszczu. Najlepiej smakuje nadziane słoniną tzw. sarnina po staropolsku lub pieczone z dodatkiem tłuszczu. Dobrym pomysłem na zachowanie soczystości jest także przygotowanie mięsa w rękawie do pieczenia. Mięso należy zamarynować na około 12 godzin przed obróbką termiczną. Dobra marynata musi zawierać alkohol, ocet lub sok cytrynowy i przyprawy. Dzięki dodatkowi alkoholu, octu lub soku z cytryny mięso będzie miękkie. Sprawdzony przepis na pieczeń z sarny przygotujesz z następujących składników spożywczych: łopatka z sarny, whisky, cebula, marchew, buraki, sól, pieprz, rozmaryn, skórka z cytryny, lubczyk, śmietana kwaśna 18%.

Pieczeń z sarny przygotujesz w następujący sposób: przygotuj marynatę z whisky, soli, pieprzu, dodaj skórkę cytryny, rozmaryn i lubczyk. Umieść w niej mięso i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie pokrój cebulę w pióra i zeszklij na maśle. Obierz marchewkę i buraki, pokrój marchewkę w grubsze słupki a buraki w cząstki. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę i warzywa, dopraw solą. Mięso podsmaż na patelni aż będzie złote, ma tylko się zamknąć tak aby soki podczas pieczenia nie uciekły z mięsa. Na warzywa połóż mięso i wlej marynatę wraz z ziołami. Na mięso ułóż kawałki masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 80 minut. Upieczone warzywa wraz z sosem zblenduj na gładki sos i dodaj do niego kwaśną śmietanę.

Dziczyzna jest bardzo zdrowym rodzajem mięsa. Z natury jest ekologiczna, gdyż w życie zwierząt nie ingeruje człowiek. Zawiera mało cholesterolu, dzięki czemu świetnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Nie zawiera antybiotyków tak jak zwierzęta hodowlane. Żyje bez stresu więc mięso zawiera małe ilości kortyzolu. Ile czasu piec dziczyznę? Zasada jest bardzo prosta na kilogram mięsa godzina w piekarniku, pamiętaj jednak żeby nie piec jej w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej najpierw zamknąć mięso na patelni a potem piec w temperaturze 160-170 stopni.

Podsumowując pyszna pieczeń z sarny jest znakomitą potrawą na wystawne kolacje. Niegdyś częściej spożywaliśmy mięso dzikich zwierząt, teraz boimy się go a przez to tracimy wiele cennych składników odżywczych.

Alergeny w pieczeni z sarny

Lista alergenów dla pieczeni z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze pieczeni z sarny

na 100g gotowej potrawy

Mięso sarny jest niskokalorycznym mięsem pozbawionym prawie całkowicie tłuszczu. Mięso zwierząt dziko żyjących jest bardzo zdrowe. Zawiera duże ilości białka. Jest całkowicie pozbawione konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
192.24
346.04
Białko (g)
12.25
22.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
2.82
5.07
Węglowodany przyswajalne (g)
2.15
3.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
13.05
23.50
Tłuszcze nasycone (g)
9.13
16.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.92
7.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.33
5.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
1.07
Cholesterol (mg)
70.76
127.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
142.73
256.91
Witamina B6 (mg)
0.28
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
1.02
1.84
Witamina C (mg)
1.66
2.98
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.55
0.99
Retinol (µg (mcg))
73.35
132.03
Tiamina (mg)
0.31
0.56
Ryboflawina (mg)
0.18
0.32
Niacyna (mg)
3.21
5.78
Foliany (µg (mcg))
17.35
31.23
Beta karoten (µg (mcg))
691.00
1243.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
56.78
102.21
Potas (mg)
258.57
465.42
Wapń (mg)
18.00
32.40
Fosfor (mg)
122.73
220.91
Magnez (mg)
16.16
29.09
Żelazo (mg)
1.71
3.08
Cynk (mg)
2.36
4.25
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z sarny 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z sarny

Koszt składników
141.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z sarny
1000 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
70.00
Za 1000 g
Whisky
100 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 100 ml
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Burak
200 g
2 małe sztuki lub 1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
141.70