Pieczeń z sarny
- Łopatka z sarny (1000 g)
- Whisky (100 ml)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Masło klarowane (150 g)
- Burak - 2 małe sztuki lub 1 duża (200 g)
- Śmietana 18% (100 g)
Przepis na pieczeń z sarny krok po kroku
Mięso z sarny zamarynuj w whisky i przyprawach przez 12 godzin.
Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na maśle. Ułóż na spodzie naczynia.
Obierz marchewkę i buraki, pokrój marchew w grubsze słupki a buraki w cząstki. Dopraw solą i pieprzem.
Mięso obsmaż na patelni, aż się zarumieni. Na warzywach ułóż mięso.
Wlej marynatę i na wierzch mięsa połóż płatki masła.
Pieczeń piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 80 minut.
Z pieczonych warzyw i soków z mięsa zrób gładki sos z odrobiną śmietany kwaśnej.
Gotową pieczeń podawaj z sosem.
Więcej informacji na temat pieczeni z sarny
Pieczeń z sarny to doskonała propozycja na pyszne i wykwintne danie. Mięso sarny jest mięsem soczystym i z bardzo małą ilością tłuszczu. Najlepiej smakuje nadziane słoniną tzw. sarnina po staropolsku lub pieczone z dodatkiem tłuszczu. Dobrym pomysłem na zachowanie soczystości jest także przygotowanie mięsa w rękawie do pieczenia. Mięso należy zamarynować na około 12 godzin przed obróbką termiczną. Dobra marynata musi zawierać alkohol, ocet lub sok cytrynowy i przyprawy. Dzięki dodatkowi alkoholu, octu lub soku z cytryny mięso będzie miękkie. Sprawdzony przepis na pieczeń z sarny przygotujesz z następujących składników spożywczych: łopatka z sarny, whisky, cebula, marchew, buraki, sól, pieprz, rozmaryn, skórka z cytryny, lubczyk, śmietana kwaśna 18%.
Pieczeń z sarny przygotujesz w następujący sposób: przygotuj marynatę z whisky, soli, pieprzu, dodaj skórkę cytryny, rozmaryn i lubczyk. Umieść w niej mięso i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie pokrój cebulę w pióra i zeszklij na maśle. Obierz marchewkę i buraki, pokrój marchewkę w grubsze słupki a buraki w cząstki. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę i warzywa, dopraw solą. Mięso podsmaż na patelni aż będzie złote, ma tylko się zamknąć tak aby soki podczas pieczenia nie uciekły z mięsa. Na warzywa połóż mięso i wlej marynatę wraz z ziołami. Na mięso ułóż kawałki masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 80 minut. Upieczone warzywa wraz z sosem zblenduj na gładki sos i dodaj do niego kwaśną śmietanę.
Dziczyzna jest bardzo zdrowym rodzajem mięsa. Z natury jest ekologiczna, gdyż w życie zwierząt nie ingeruje człowiek. Zawiera mało cholesterolu, dzięki czemu świetnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Nie zawiera antybiotyków tak jak zwierzęta hodowlane. Żyje bez stresu więc mięso zawiera małe ilości kortyzolu. Ile czasu piec dziczyznę? Zasada jest bardzo prosta na kilogram mięsa godzina w piekarniku, pamiętaj jednak żeby nie piec jej w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej najpierw zamknąć mięso na patelni a potem piec w temperaturze 160-170 stopni.
Podsumowując pyszna pieczeń z sarny jest znakomitą potrawą na wystawne kolacje. Niegdyś częściej spożywaliśmy mięso dzikich zwierząt, teraz boimy się go a przez to tracimy wiele cennych składników odżywczych.
Alergeny w pieczeni z sarny
Lista alergenów dla pieczeni z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze pieczeni z sarny
Mięso sarny jest niskokalorycznym mięsem pozbawionym prawie całkowicie tłuszczu. Mięso zwierząt dziko żyjących jest bardzo zdrowe. Zawiera duże ilości białka. Jest całkowicie pozbawione konserwantów.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.