Przepis na pieczeń z łopatki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na 2 łyżkach oleju.

Jabłka pokrój na ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne.

Przyprawy wymieszaj z olejem (łyżka soli, pieprz, po dwie łyżki papryki ostrej i słodkiej, łyżka kuminu).

Olejem z przyprawami natrzyj dokładnie mięso. Odstaw na 30 minut do godziny.

Przełóż cebulę i jabłka na dno naczynia do pieczenia, na nich ułóż mięso.

Mięso piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 120-150 minut.

Pieczeń z łopatki podana jest na drewnianej desce.
Pieczeń z łopatki
Koszt przygotowania dania
38.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
449 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Pieczeń z łopatki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczeni z łopatki

Pieczeń z łopatki to doskonała propozycja na pyszne mięso dla całej rodziny. Łopatka jest mięsem z tuszy wieprzowej, średnio kalorycznym, jest ładnie przerośnięta tłuszczem, który w trakcie pieczenia nadaje mięsu smak. Łopatka po upieczeniu jest miękka i krucha. Przepis na pieczeń z łopatki jest bardzo łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia tej pieczeni wieprzowej potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: łopatka wieprzowa, olej rzepakowy, jabłka, cebula, papryka słodka, papryka ostra, kumin rzymski, sól i pieprz.

Jak zrobić pieczeń z łopatki i ile czasu piec? Na początek pokrój cebulę w pióra i zeszklij na oleju rzepakowym. Następnie jabłka pokrój w ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne. W miseczce wymieszaj łyżkę soli, dwie łyżki papryki słodkiej, dwie łyżki papryki ostrej, łyżkę kuminu oraz pieprz czarny, dodaj do tego olej i dokładnie rozprowadź przyprawy w oleju. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso i odstaw aby smaki się połączyły na 30-60 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę i jabłka. Na wierz ułóż mięso. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 120-150 minut. Gotowe mięso podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty lub pokrój w plastry i zrób pyszną kanapkę dodając cebulę z jabłkami jako słodki sos.

Łopatka jest mięsem wieprzowym o średniej kaloryczności zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Jabłka są źródłem błonnika i pektyn pokarmowych, które poprawiają pracę naszych jelit oraz zapobiegają zaparciom.

Podsumowując pieczona w piekarniku łatwa i pyszna łopatka jest doskonałym daniem na obiad dla całej rodziny. Prosty sposób na łopatkę przygotujesz bez doświadczenia w kuchni. Dobra łopatka jest miękka i rozpływa się w ustach.

Wartości odżywcze pieczeni z łopatki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
214.27 kcal
449.97 kcal
Białko
11.95 g
25.10 g
Fenyloalanina
0.46 mg
0.98 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w pieczeni z łopatki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
2.93 g
6.16 g
Węglowodany przyswajalne
2.41 g
5.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
1.11 g
Sacharoza (cukier)
0.19 g
0.40 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
0.17 g
0.36 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
0.55 g
1.16 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
16.85 g
35.38 g
Tłuszcze nasycone
5.85 g
12.28 g
Tłuszcze nienasycone
11.00 g
23.11 g
Tłuszcze jednonasycone
8.46 g
17.77 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.54 g
5.33 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pieczeń z łopatki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
1.64 µg (mcg)
3.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
1.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.16 µg (mcg)
2.43 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.36 µg (mcg)
2.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.54 mg
1.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.64 mg
5.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.14 µg (mcg)
14.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.45 µg (mcg)
5.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczeń z łopatki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
45.23 mg
94.98 mg
Potas
241.55 mg
507.25 mg
Wapń
14.95 mg
31.40 mg
Fosfor
130.27 mg
273.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.55 mg
30.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
1.61 mg
Cynk
1.88 mg
3.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z łopatki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczeni z łopatki

Lista alergenów dla pieczeni z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczeń z łopatki

Cena przygotowania pieczeni z łopatki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1500 g
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na pieczeń z łopatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób