Pieczeń z łopatki

Opublikowano: 14.09.2021 r., 6:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń z łopatki podana jest na drewnianej desce.
Pieczeń z łopatki
Pieczeń z łopatki to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 150 min
449 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1500 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Jabłko 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczeń z łopatki krok po kroku

Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na 2 łyżkach oleju.

Jabłka pokrój na ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne.

Przyprawy wymieszaj z olejem (łyżka soli, pieprz, po dwie łyżki papryki ostrej i słodkiej, łyżka kuminu).

Olejem z przyprawami natrzyj dokładnie mięso. Odstaw na 30 minut do godziny.

Przełóż cebulę i jabłka na dno naczynia do pieczenia, na nich ułóż mięso.

Mięso piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 120-150 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z łopatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z łopatki

Pieczeń z łopatki to doskonała propozycja na pyszne mięso dla całej rodziny. Łopatka jest mięsem z tuszy wieprzowej, średnio kalorycznym, jest ładnie przerośnięta tłuszczem, który w trakcie pieczenia nadaje mięsu smak. Łopatka po upieczeniu jest miękka i krucha. Przepis na pieczeń z łopatki jest bardzo łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia tej pieczeni wieprzowej potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: łopatka wieprzowa, olej rzepakowy, jabłka, cebula, papryka słodka, papryka ostra, kumin rzymski, sól i pieprz.

Jak zrobić pieczeń z łopatki i ile czasu piec? Na początek pokrój cebulę w pióra i zeszklij na oleju rzepakowym. Następnie jabłka pokrój w ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne. W miseczce wymieszaj łyżkę soli, dwie łyżki papryki słodkiej, dwie łyżki papryki ostrej, łyżkę kuminu oraz pieprz czarny, dodaj do tego olej i dokładnie rozprowadź przyprawy w oleju. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso i odstaw aby smaki się połączyły na 30-60 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę i jabłka. Na wierz ułóż mięso. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 120-150 minut. Gotowe mięso podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty lub pokrój w plastry i zrób pyszną kanapkę dodając cebulę z jabłkami jako słodki sos.

Łopatka jest mięsem wieprzowym o średniej kaloryczności zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Jabłka są źródłem błonnika i pektyn pokarmowych, które poprawiają pracę naszych jelit oraz zapobiegają zaparciom.

Podsumowując pieczona w piekarniku łatwa i pyszna łopatka jest doskonałym daniem na obiad dla całej rodziny. Prosty sposób na łopatkę przygotujesz bez doświadczenia w kuchni. Dobra łopatka jest miękka i rozpływa się w ustach.

Alergeny w pieczeni z łopatki

Lista alergenów dla pieczeni z łopatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczeń z łopatki

Wartości odżywcze pieczeni z łopatki

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń z łopatki zawiera dużo białka pochodzenia zwierzęcego. Łopatka należy do średnio kalorycznego mięsa. Zawiera sporo tłuszczu. Staraj się wybrać kawałek z mniejszymi jego przerostami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
214.27
449.97
Białko (g)
11.95
25.10
Fenyloalanina (mg)
0.46
0.98
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
2.93
6.16
Węglowodany przyswajalne (g)
2.41
5.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.11
Sacharoza (cukier) (g)
0.19
0.40
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.17
0.36
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.55
1.16
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
16.85
35.38
Tłuszcze nasycone (g)
5.85
12.28
Tłuszcze nienasycone (g)
11.00
23.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.46
17.77
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.54
5.33
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
1.64
3.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.16
2.43
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.36
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.54
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.64
5.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.14
14.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.45
5.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
45.23
94.98
Potas (mg)
241.55
507.25
Wapń (mg)
14.95
31.40
Fosfor (mg)
130.27
273.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.55
30.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
1.61
Cynk (mg)
1.88
3.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z łopatki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z łopatki

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koszt składników
62.00