- Podudzie indyka ze skórą 1000 g
- Jabłko 200 g 2 małe sztuki
- Gruszka 200 g 2 małe sztuki
- Śliwki 100 g
- Bulion warzywny 300 ml
- Masło klarowane 100 g
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
Przepis na pieczeń z indyka krok po kroku
Podudzie z indyka zamarynuj przez 12 godzin w wodzie z 3 łyżkami soli z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz rozgniecionego czosnku.
Na dno naczynia połóż mięso z indyka.
Pokrój jabłka, gruszki i śliwki i ćwiartki. Poukładaj dookoła mięsa i skrop sokiem z cytryny.
Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na maśle.
Cebulę przełóż na owoce.
Udziec posmaruj z wierzchu masłem.
Mięso piecz w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia, mięso ładnie się zarumieni.

-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Knedle ze śliwkami
-
Przepiórka
-
Perliczka
-
Schab ze śliwkami
-
Knedle
-
Sałatka z kurczakiem i ananasem
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki z kaszy manny
-
Czarna polewka
-
Wątróbka z jabłkami
-
Perliczka pieczona
-
Crepe suzette
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Kaczka w pomarańczach
-
Pancakes fit
-
Naleśniki suzette
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Obiad z owocami
Informacje dietetyczne - pieczeń z indyka
Wartości odżywcze pieczeni z indyka
Pieczeń z indyka to zawierająca dużo białka zwierzęcego i mało tłuszczu potrawa. Pieczony indyk jest łatwo strawny i nisko kaloryczny. Potrawa świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych i nie tylko.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczeni z indyka
Lista alergenów dla pieczeni z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Więcej informacji na temat pieczeni z indyka
Pyszna pieczeń z indyka z piekarnika to wspaniała propozycja na obiad z dodatkiem owoców. Udziec z indyka jest soczystym mięsem, którego smak idealnie podkręci dodatek pieczonych owoców. Jeśli nie lubisz mięsa na słodko możesz zamienić owoce na warzywa takie jak cukinia, kalafior czy fasolka szparagowa. Indyk lubi przyprawy takie jak: sok z cytryny, tymianek, oregano czy papryczka chili. Przepis na pieczeń z indyka jest łatwy w przygotowaniu, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tej pysznej potrawy będą Ci potrzebne produkty spożywcze takie jak: udziec z indyka, jabłka, gruszki, śliwki węgierki, bulion warzywny, masło klarowane sól i pieprz oraz sok z cytryny.
Jak zrobić pieczeń z indyka i ile czasu piec mięso? Najpierw musisz zamarynować mięso. Przygotuj solankę z trzech litrów wody, ziela angielskiego i liści laurowych, włóż do niej mięso i wstaw do lodówki na 12 godzin. W naczyniu żaroodpornym umieść mięso. Pokrój jabłka, gruszki i śliwki w ćwiartki. Ułóż dookoła mięsa i skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Przełóż ją na owoce. Indyka posmaruj masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 80 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia aby mięso nabrało złotego koloru. Na każdy kilogram mięsa przyjmuje się 80 minut w piekarniku.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując pieczeń z indyka to wspaniałe danie pasujące na święta czy na imprezę ze znajomymi. Dobra pieczeń nada się na zimno jako wędlina na kanapki lub białkowy dodatek do sałatki.
Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z indyka
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023