Pieczeń z indyka

Opublikowano: 09.09.2021 r., 7:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń z indyka podana jest na talerzu. Udekorowana jest kawałkami pomarańczy.
Pieczeń z indyka
Pieczeń z indyka to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest to rownież doskonała propozycja na pyszny dodatek na kanapki. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 120 min
261 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Podudzie indyka ze skórą (1000 g)
  • Jabłko 2 małe sztuki (200 g)
  • Gruszka 2 małe sztuki (200 g)
  • Śliwki (100 g)
  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczeń z indyka krok po kroku

Podudzie z indyka zamarynuj przez 12 godzin w wodzie z 3 łyżkami soli z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz rozgniecionego czosnku.

Na dno naczynia połóż mięso z indyka.

Pokrój jabłka, gruszki i śliwki i ćwiartki. Poukładaj dookoła mięsa i skrop sokiem z cytryny.

Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na maśle.

Cebulę przełóż na owoce.

Udziec posmaruj z wierzchu masłem.

Mięso piecz w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia, mięso ładnie się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z indyka

Pyszna pieczeń z indyka z piekarnika to wspaniała propozycja na obiad z dodatkiem owoców. Udziec z indyka jest soczystym mięsem, którego smak idealnie podkręci dodatek pieczonych owoców. Jeśli nie lubisz mięsa na słodko możesz zamienić owoce na warzywa takie jak cukinia, kalafior czy fasolka szparagowa. Indyk lubi przyprawy takie jak: sok z cytryny, tymianek, oregano czy papryczka chili. Przepis na pieczeń z indyka jest łatwy w przygotowaniu, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tej pysznej potrawy będą Ci potrzebne produkty spożywcze takie jak: udziec z indyka, jabłka, gruszki, śliwki węgierki, bulion warzywny, masło klarowane sól i pieprz oraz sok z cytryny.

Jak zrobić pieczeń z indyka i ile czasu piec mięso? Najpierw musisz zamarynować mięso. Przygotuj solankę z trzech litrów wody, ziela angielskiego i liści laurowych, włóż do niej mięso i wstaw do lodówki na 12 godzin. W naczyniu żaroodpornym umieść mięso. Pokrój jabłka, gruszki i śliwki w ćwiartki. Ułóż dookoła mięsa i skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Przełóż ją na owoce. Indyka posmaruj masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 80 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia aby mięso nabrało złotego koloru. Na każdy kilogram mięsa przyjmuje się 80 minut w piekarniku.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pieczeń z indyka to wspaniałe danie pasujące na święta czy na imprezę ze znajomymi. Dobra pieczeń nada się na zimno jako wędlina na kanapki lub białkowy dodatek do sałatki.

Alergeny w pieczeni z indyka

Lista alergenów dla pieczeni z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze pieczeni z indyka

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń z indyka to zawierająca dużo białka zwierzęcego i mało tłuszczu potrawa. Pieczony indyk jest łatwo strawny i nisko kaloryczny. Potrawa świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych i nie tylko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
134.31
261.90
Białko (g)
10.42
20.32
Fenyloalanina (mg)
0.33
0.63
Brak danych dla: bulion warzywny, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
3.92
7.65
Węglowodany przyswajalne (g)
3.24
6.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.32
Sacharoza (cukier) (g)
0.37
0.71
Brak danych dla: bulion warzywny, cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.72
1.40
Brak danych dla: bulion warzywny, cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.44
2.81
Brak danych dla: bulion warzywny, cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny, cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
8.70
16.96
Tłuszcze nasycone (g)
4.79
9.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
7.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
5.24
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
2.38
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.08
Brak danych dla: bulion warzywny, masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.44
112.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
59.54
116.10
Witamina B6 (mg)
0.19
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.97
1.90
Witamina C (mg)
1.18
2.30
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.50
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.50
Retinol (µg (mcg))
55.59
108.40
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.16
0.30
Niacyna (mg)
2.53
4.93
Foliany (µg (mcg))
1.77
3.45
Beta karoten (µg (mcg))
40.74
79.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
90.15
175.80
Potas (mg)
143.79
280.40
Wapń (mg)
7.72
15.05
Fosfor (mg)
81.87
159.65
Magnez (mg)
12.77
24.90
Żelazo (mg)
0.64
1.25
Cynk (mg)
1.53
2.98
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z indyka 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z indyka

Koszt składników
63.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podudzie indyka ze skórą
1000 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
18.57
Za 1000 g
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Gruszka
200 g
2 małe sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Śliwki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
63.40