Pieczeń z dzika
- Schab z dzika (1000 g)
- Marchewka - 1 marchewka (50 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Masło (50 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
Przepis na pieczeń z dzika krok po kroku
Mięso z dzika dokładnie myjemy. Jeśli jest potrzeba, usuwamy jego zbędne części. Nacieramy je jałowcem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut.
Mięso podsmażamy na maśle w naczyniu żeliwnym z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę i marchewkę. Całość jeszcze chwile smażymy razem.
Do mięsa dolewamy bulion warzywny. Dodajemy majeranek i rozmaryn.
Mięso zamknięte w naczyniu odstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy je około 90 minut w temperaturze 180 st. C.
Więcej informacji na temat pieczeni z dzika
Pyszna pieczeń z dzika z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Marynowany schab z dzika duszony z warzywami w sosie jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić dobrą pieczeń z dzika? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso z dzika dokładnie myjemy. Jeśli jest potrzeba, usuwamy jego zbędne części. Nacieramy je jałowcem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Mięso podsmażamy na maśle w naczyniu żeliwnym z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę i marchewkę. Całość jeszcze chwile smażymy razem. Do mięsa dolewamy bulion warzywny. Dodajemy majeranek i rozmaryn. Mięso zamknięte w naczyniu odstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 90 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na pieczeń z dzika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Dziczyzna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Przyprawy i marynata są najważniejsze w tym przepisie, ponieważ nadają całego aromatu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pieczeni z dzika
Lista alergenów dla pieczeni z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pieczeni z dzika
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.