Pieczeń z cielęciny

Opublikowano: 03.12.2021 r., 16:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń z cielęciny podana na blaszce z fasolką i ziemniakami.
Pieczeń z cielęciny
Pieczeń z cielęciny jest naprawdę świetną opcją na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest chrupiąca na zewnątrz, ale soczysta i bardzo miękka w środku.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 80 min
238 kcal
Kcal w porcji
107 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Cielęcina (1000 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Musztarda 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia, mielony czosnek, rozmaryn, estragon świeży
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, lodówka

Przepis na pieczeń z cielęciny krok po kroku

Mięso dokładnie oczyść.

Do miski wlej oliwę i dodaj musztardę oraz przyprawy.

Całość dokładnie wymieszaj.

Mięso włóż do środka i dokładnie natrzyj.

Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 80 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z cielęciny

Pieczeń z cielęciny to wspaniała opcja na wyjątkowy, a przy okazji pyszny obiad. Całość, choć zabiera nieco czasu, pozwala stworzyć wykwintne i oryginalne mięsne danie, pełne smaku i aromatu. Cielęcina przygotowana w taki sposób nie tylko jest bardzo miękka, ale również delikatna. Nie należy zapominać, że podobnie jak w przypadku innych dań mięsnych, tak i tutaj należy najpierw mięso zamarynować, by cieszyć się jego odpowiednią strukturą.

Przepis na pieczeń z cielęciny będzie wspaniałą opcją na wszelkiego rodzaju wykwintne okazje. To dlatego, że tego rodzaju mięso jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Sprawdzi się więc również dla osób, które cierpią z powodu chorób układu pokarmowego, gdyż jest niezwykle lekkostrawne. By całość była delikatniejsza, można mięso piec w rękawie, dzięki temu nie powstanie na nim rumiana skórka, która przez niektórych nie jest zbyt dobrze tolerowana.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń z cielęciny, która będzie nie tylko zdrowa i prosta, ale również bardzo pyszna, to ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ze względu na konieczność marynowania, a następnie dość długiego pieczenia, jednak efekt końcowy jest wart tego poświęcenia. To danie o wyrazistym smaku, ze względu na specjalnie dobraną marynatę. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie, a potrzeba do niej tylko kilku składników, które zwykle goszczą w domowej spiżarni. Podstawą marynaty jest oliwa, która należy do najzdrowszych tłuszczy roślinnych, charakteryzuje się pozytywnym wpływem na cały układ krwionośny, dlatego warto, by gościła w menu jak najczęściej. Całość przygotowuje się w piekarniku, dzięki czemu mięso nie jest zbyt tłuste, czy ciężkostrawne. By danie było dietetyczne dobrze jest połączyć je z jakimś źródłem węglowodanów złożonych - np. kaszą, czy brązowym ryżem i surówką.

Ten sprawdzony przepis podpowie ci jak upiec cielęcinę, jaka temperatura będzie najodpowiedniejsza, a także ile czasu należy poświęcić temu daniu, by było naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo zdrowe.

Alergeny w pieczeni z cielęciny

Lista alergenów dla pieczeni z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na pieczeń z cielęciny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pieczeni z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na rodzaj mięsa nie powinna gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(107g)
Energia (kcal)
222.71
238.31
Białko (g)
17.48
18.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(107g)
Węglowodany (g)
0.12
0.13
Węglowodany przyswajalne (g)
0.02
0.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(107g)
Tłuszcz (g)
16.53
17.68
Tłuszcze nasycone (g)
6.58
7.04
Cholesterol (mg)
45.79
49.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(107g)
Witamina A (µg (mcg))
0.09
0.10
Witamina B6 (mg)
0.42
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
2.13
2.28
Witamina C (mg)
0.01
0.01
Witamina D (µg (mcg))
1.21
1.30
Witamina E (mg)
1.07
1.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Ryboflawina (mg)
0.26
0.28
Niacyna (mg)
5.17
5.53
Foliany (µg (mcg))
2.97
3.17
Beta karoten (µg (mcg))
0.72
0.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(107g)
Sód (mg)
122.05
130.59
Potas (mg)
188.59
201.79
Wapń (mg)
12.73
13.62
Fosfor (mg)
186.64
199.70
Magnez (mg)
30.09
32.20
Żelazo (mg)
1.34
1.43
Cynk (mg)
2.36
2.53
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z cielęciny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z cielęciny

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
1000 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
56.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
78.00