Pieczeń z cielęciny
- Cielęcina (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Musztarda - 1 łyżka (25 g)
Przepis na pieczeń z cielęciny krok po kroku
Mięso dokładnie oczyść.
Do miski wlej oliwę i dodaj musztardę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszaj.
Mięso włóż do środka i dokładnie natrzyj.
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 80 minut.
-
Ossobuco
-
Gicz cielęca
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Cielęcina duszona
-
Gulasz z cielęciny
-
Sznycel cielęcy
-
Cielęcina pieczona
-
Pieczeń cielęca
-
Flaki cielęce
-
Flaczki cielęce
-
Wątróbka cielęca
-
Żeberka cielęce
-
Cielęcina w sosie
-
Bitki z cielęciny
-
Kotleciki z cielęciny
-
Pulpety z cielęciny
-
Stek z cielęciny
-
Dania z cielęciny
Więcej informacji na temat pieczeni z cielęciny
Pieczeń z cielęciny to wspaniała opcja na wyjątkowy, a przy okazji pyszny obiad. Całość, choć zabiera nieco czasu, pozwala stworzyć wykwintne i oryginalne mięsne danie, pełne smaku i aromatu. Cielęcina przygotowana w taki sposób nie tylko jest bardzo miękka, ale również delikatna. Nie należy zapominać, że podobnie jak w przypadku innych dań mięsnych, tak i tutaj należy najpierw mięso zamarynować, by cieszyć się jego odpowiednią strukturą.
Przepis na pieczeń z cielęciny będzie wspaniałą opcją na wszelkiego rodzaju wykwintne okazje. To dlatego, że tego rodzaju mięso jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Sprawdzi się więc również dla osób, które cierpią z powodu chorób układu pokarmowego, gdyż jest niezwykle lekkostrawne. By całość była delikatniejsza, można mięso piec w rękawie, dzięki temu nie powstanie na nim rumiana skórka, która przez niektórych nie jest zbyt dobrze tolerowana.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń z cielęciny, która będzie nie tylko zdrowa i prosta, ale również bardzo pyszna, to ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ze względu na konieczność marynowania, a następnie dość długiego pieczenia, jednak efekt końcowy jest wart tego poświęcenia. To danie o wyrazistym smaku, ze względu na specjalnie dobraną marynatę. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie, a potrzeba do niej tylko kilku składników, które zwykle goszczą w domowej spiżarni. Podstawą marynaty jest oliwa, która należy do najzdrowszych tłuszczy roślinnych, charakteryzuje się pozytywnym wpływem na cały układ krwionośny, dlatego warto, by gościła w menu jak najczęściej. Całość przygotowuje się w piekarniku, dzięki czemu mięso nie jest zbyt tłuste, czy ciężkostrawne. By danie było dietetyczne dobrze jest połączyć je z jakimś źródłem węglowodanów złożonych - np. kaszą, czy brązowym ryżem i surówką.
Ten sprawdzony przepis podpowie ci jak upiec cielęcinę, jaka temperatura będzie najodpowiedniejsza, a także ile czasu należy poświęcić temu daniu, by było naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo zdrowe.
Alergeny w pieczeni z cielęciny
Lista alergenów dla pieczeni z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
W przepisie na pieczeń z cielęciny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- estragon świeży
Wartości odżywcze pieczeni z cielęciny
To zdrowa opcja, jednak ze względu na rodzaj mięsa nie powinna gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(107g)
Węglowodany
(107g)
Tłuszcze
(107g)
Witaminy
(107g)
Składniki mineralne
(107g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.