Pieczeń wołowa z wolnowaru

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojona pieczeń wołowa z wolnowaru
Pieczeń wołowa z wolnowaru
Pieczeń wołowa z wolnowaru to mięso, które koniecznie powinniście przygotować. Krucha, soczysta pieczeń z dodatkiem cebulowego sosu poleca się na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Obsmażanie 540 min
1411 kcal
Kcal w porcji
1100 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Łopatka wołowa (1200 g)
  • Musztarda (70 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion wołowy (180 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender, sznurek, wolnowar

Przepis na pieczeń wołowa z wolnowaru krok po kroku

Mięso umyj i osusz. Owiń sznurkiem, by ładnie utrzymało formę.

Mięso dokładnie popieprz i posmaruj musztardą.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z każdej strony. Ściągnij z patelni i przełóż do nagrzanego wolnowaru.

Na patelnie wlej bulion i chwilę go podgrzej.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść w wolnowarze razem z ząbkami czosnku. Zalej całość bulionem.

Gotuj w wolnowarze przez 8 godzin w temperaturze 80-90 stopni.

Po tym czasie wyciągnij mięso a pozostałą cebulę, czosnek z bulionem zblenduj na sos.

Jak oceniasz przepis na pieczeń wołowa z wolnowaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat pieczeni wołowej z wolnowaru

Ta dobra pieczeń wołowa z wolnowaru to mięso, które koniecznie powinniście przygotować. Krucha, soczysta pieczeń z dodatkiem cebulowego sosu poleca się na obiad.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pieczeń wołową w wolnowarze to już przychodzę z wyjaśnieniem. Wystarczy ładny kawałek mięsa, cebula, czosnek, musztarda i bulion wołowy. Mięso uformuj za pomocą sznurka i natrzyj musztardą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni i umieść w wolnowarze z cebulą i czosnkiem. Na patelnie wlej bulion i podgrzewaj, równocześnie zbieraj z dna patelni pozostałości po smażeniu. Ten zabieg zwiększy smakowitość dania. Wlej bulion do wolnowaru i całość gotuj przez 8 godzin. Następnie mięso wyciągnij a bulion, czosnek i cebulę zblenduj na sos.

Sami widzicie, że przepis na pieczeń wołową z wolnowaru to szybki i smaczny pomysł na obiad. Z tego przepisu powstaje soczysta, pyszna i aromatyczna pieczeń idealna na niedzielny obiad.

Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Warto pamiętać o odpowiedniej marynacie np. z oliwy, octu, musztardy i przypraw. Należy unikać soli podczas przygotowania mięsa, by nie stało się twarde podczas obróbki cieplnej.

Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane ze względów zdrowotnych, to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D.

Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Alergeny w pieczeni wołowej z wolnowaru

Lista alergenów dla pieczeni wołowej z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze pieczeni wołowej z wolnowaru

na 100g gotowej potrawy

Mięso wołowe to dobre źródło żelaza dobrze przyswajalnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Energia (kcal)
128.36
1411.99
Białko (g)
16.06
176.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Węglowodany (g)
0.84
9.19
Węglowodany przyswajalne (g)
0.54
5.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
3.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Tłuszcz (g)
6.32
69.49
Tłuszcze nasycone (g)
3.01
33.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
36.38
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.71
29.80
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
6.58
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.80
470.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.18
1.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
4.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
3.04
33.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.49
5.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
2.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.62
39.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.10
78.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.45
15.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Sód (mg)
137.04
1507.49
Potas (mg)
281.29
3094.15
Wapń (mg)
8.78
96.62
Fosfor (mg)
161.02
1771.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.59
226.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
18.04
Cynk (mg)
3.08
33.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni wołowej z wolnowaru 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni wołowej z wolnowaru

Koszt składników
132.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
1200 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
84.00
Za 1200 g
Musztarda
70 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 70 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion wołowy
180 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.86
Za 180 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
132.00