Pieczeń wołowa w rękawie
- Polędwica wołowa (1500 g)
- Oliwa z oliwek - do marynaty (45 ml)
- Ocet winny (30 ml)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na pieczeń wołową w rękawie krok po kroku
Polędwicę oczyść z błonek.
Mięso natrzyj dobrze przyprawami i wstaw do miski.
Mięso zalej oliwą i octem. Dobrze nasącz je z każdej strony. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej pieczeń z każdej strony.
Mięso przełóż do rękawa i zabezpiecz go. Włóż całość do naczynia żaroodpornego.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 90 minut.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat pieczeni wołowej w rękawie
Pieczeń wołowa w rękawie to świetny wybór na naprawdę smaczny dodatek do kanapek, ale również na obiad. Mięso tak przygotowane jest smaczne, aromatyczne i lekkie.
Przepis na pieczeń wołową w piekarniku to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięs. Dowiesz się z niego ile czasu piec mięso wołowe, by powstała smaczna i niezwykle delikatna pieczeń. Mięso wieprzowe traci na swojej popularności. Wiadomo, że jego nadmiar w diecie może prowadzić do chorób układu krwionośnego oraz metabolicznych. Jednak spożywana od czasu do czasu nie przynosi negatywnych skutków dla ciała. Wieprzowina jest mięsem o dużej wartości energetycznej. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Dostarcza również witaminy: B6, B12, PP, A i D oraz łatwo przyswajalne przez nasz organizm żelazo. Wołowina to jedno z najlepszych źródeł żelaza, dlatego sprawdzi się zwłaszcza w diecie osób cierpiących z powodu anemii. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Warto pamiętać o odpowiedniej marynacie np. z oliwy, octu, musztardy i przypraw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń wołową w rękawie, by była smaczna, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego pyszne i dobre dla zdrowia mięso. Sprawdzi się zarówno na obiad na co dzień, jak i na święta. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.
Alergeny w pieczeni wołowej w rękawie
Lista alergenów dla pieczeni wołowej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze pieczeni wołowej w rękawie
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(199g)
Węglowodany
(199g)
Tłuszcze
(199g)
Witaminy
(199g)
Składniki mineralne
(199g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.