Pieczeń wołowa w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczna pieczeń wołowa na talerzu
Pieczeń wołowa w rękawie
Pieczeń wołowa w rękawie to świetny wybór na naprawdę smaczny dodatek do kanapek, ale również na obiad. Mięso tak przygotowane jest smaczne, aromatyczne i lekkie.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 90 min
352 kcal
Kcal w porcji
199 g
Wielkość porcji
4
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Polędwica wołowa (1500 g)
  • Oliwa z oliwek - do marynaty (45 ml)
  • Ocet winny (30 ml)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia

Przepis na pieczeń wołową w rękawie krok po kroku

Polędwicę oczyść z błonek.

Mięso natrzyj dobrze przyprawami i wstaw do miski.

Mięso zalej oliwą i octem. Dobrze nasącz je z każdej strony. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej pieczeń z każdej strony.

Mięso przełóż do rękawa i zabezpiecz go. Włóż całość do naczynia żaroodpornego.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 90 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczeń wołową w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,6% osób

Więcej informacji na temat pieczeni wołowej w rękawie

Pieczeń wołowa w rękawie to świetny wybór na naprawdę smaczny dodatek do kanapek, ale również na obiad. Mięso tak przygotowane jest smaczne, aromatyczne i lekkie.

Przepis na pieczeń wołową w piekarniku to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięs. Dowiesz się z niego ile czasu piec mięso wołowe, by powstała smaczna i niezwykle delikatna pieczeń. Mięso wieprzowe traci na swojej popularności. Wiadomo, że jego nadmiar w diecie może prowadzić do chorób układu krwionośnego oraz metabolicznych. Jednak spożywana od czasu do czasu nie przynosi negatywnych skutków dla ciała. Wieprzowina jest mięsem o dużej wartości energetycznej. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Dostarcza również witaminy: B6, B12, PP, A i D oraz łatwo przyswajalne przez nasz organizm żelazo. Wołowina to jedno z najlepszych źródeł żelaza, dlatego sprawdzi się zwłaszcza w diecie osób cierpiących z powodu anemii. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Warto pamiętać o odpowiedniej marynacie np. z oliwy, octu, musztardy i przypraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń wołową w rękawie, by była smaczna, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego pyszne i dobre dla zdrowia mięso. Sprawdzi się zarówno na obiad na co dzień, jak i na święta. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Alergeny w pieczeni wołowej w rękawie

Lista alergenów dla pieczeni wołowej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze pieczeni wołowej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(199g)
Energia (kcal)
177.15
352.53
Białko (g)
18.02
35.86
Fenyloalanina (mg)
0.73
1.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(199g)
Węglowodany (g)
0.02
0.03
Węglowodany przyswajalne (g)
0.02
0.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(199g)
Tłuszcz (g)
11.14
22.17
Tłuszcze nasycone (g)
4.64
9.24
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
12.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.62
11.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.75
Cholesterol (mg)
73.58
146.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(199g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.46
0.92
Witamina B12 (µg (mcg))
1.20
2.38
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.78
1.55
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.15
Ryboflawina (mg)
0.28
0.56
Niacyna (mg)
7.96
15.84
Foliany (µg (mcg))
12.26
24.41
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(199g)
Sód (mg)
71.87
143.02
Potas (mg)
311.79
620.47
Wapń (mg)
10.55
20.99
Fosfor (mg)
197.32
392.67
Magnez (mg)
22.74
45.24
Żelazo (mg)
0.76
1.51
Cynk (mg)
2.41
4.79
Miedź (mg)
0.10
0.21
Mangan (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni wołowej w rękawie 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni wołowej w rękawie

Koszt składników
226.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
1500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
180.00
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
45 ml
do marynaty
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
226.00