Pieczeń wołowa
- Mięso mielone wołowe (1500 g)
- Cebula - 2 sztuki (210 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na pieczeń wołową krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Mięso wymieszaj z cebulą, jajkami i przyprawami (łyżeczką soli, rozmarynu i pieprzu, 2 łyżeczkami majeranku i czosnku oraz 3 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela angielskiego.
Mięso przełóż do keksówki i piecz w 180 C, przez około 90 minut.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat pieczeni wołowej
Pieczeń wołowa pieczona pod folią wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową wędlinę, doprawioną tak jak lubisz. Potrzebujesz jedynie kawałek mięsa wołowego mielonego, przyprawy, warzywa i oliwę.
Jak zrobić pieczeń z mięsa wołowego?
Odpowiedź brzmi bardzo prosto, lecz przygotowanie mięsa wymaga trochę czasu. Zaczynamy od podsmażenia posiekanej cebulki z czosnkiem i papryką. Ja do pieczeni z mięsa wołowego dodaję, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, ale można też przygotować ją z dodatkiem suszonych owoców, np. morelami i śliwkami, lub z wędzoną papryką. Możesz dowolnie modyfikować ten przepis na pieczeń wołową, żeby pasowała ona do Twojego gustu. Jeżeli nie lubisz jakiejś przyprawy, np. czosnku, to możesz go pominąć. Sklepowe wędliny często nie mają wyszczególnionych przypraw, które zostały użyte, przez co, jeżeli źle tolerujesz np. czosnek, to często nie wiesz jaką wędlinę możesz wybrać. Jednym z dużych plusów samodzielnie przygotowywanych wędlin, jest to, że wiesz, co w nich jest.
Po wymieszaniu składników przekładamy mięso do blaszki, razem z przyprawami, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy. Mimo że pieczenie mięsa w piekarniku, ciężko zepsuć, to i tak często pojawiają się pytania, jak upiec taką pieczeń. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną pieczeń pieczemy około godziny na kilogram mięsa, dlatego ostateczny czas pieczenia musisz samodzielnie dobrać do wielkości pieczeni oraz tego, w jakiej blasze ją pieczesz, ponieważ cieńsza warstwa mięsa, pieczona w szerokiej blasze, upiecze się znacznie szybciej niż pieczeń z keksówki, w której warstwa mięsa będzie prawdopodobnie grubsza. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć folię, aby mięso mogła się zarumienić z wierzchu. W ten sposób nasza biała pieczeń wołowa jest soczysta i aromatyczna oraz ma zarumieniony wierzch. Dokładną instrukcję jak przyrządzić pieczeń wołową znajdziesz w przepisie powyżej.
Alergeny w pieczeni wołowej
Lista alergenów dla pieczeni wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczeń wołową
Wartości odżywcze pieczeni wołowej
Pieczeń wołowa to bogaty w białko pomysł na obiad lub dodatek do pieczywa.
Energia i białka
(172g)
Węglowodany
(172g)
Tłuszcze
(172g)
Witaminy
(172g)
Składniki mineralne
(172g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.