Pieczeń wołowa

Opublikowano: 29.09.2021 r., 23:13 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń wołowa z rozmarynem
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa to pyszny i soczysty zamiennik sklepowej wędliny, którą przygotujesz samodzielnie w domu. Jest pieczona w folii, dzięki czemu nie wychodzi sucha.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
387 kcal
Kcal w porcji
172 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wołowe (1500 g)
  • Cebula - 2 sztuki (210 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, miska, blaszka keksowa, patelnia

Przepis na pieczeń wołową krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Mięso wymieszaj z cebulą, jajkami i przyprawami (łyżeczką soli, rozmarynu i pieprzu, 2 łyżeczkami majeranku i czosnku oraz 3 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela angielskiego.

Mięso przełóż do keksówki i piecz w 180 C, przez około 90 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczeń wołową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat pieczeni wołowej

Pieczeń wołowa pieczona pod folią wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową wędlinę, doprawioną tak jak lubisz. Potrzebujesz jedynie kawałek mięsa wołowego mielonego, przyprawy, warzywa i oliwę.

Jak zrobić pieczeń z mięsa wołowego?

Odpowiedź brzmi bardzo prosto, lecz przygotowanie mięsa wymaga trochę czasu. Zaczynamy od podsmażenia posiekanej cebulki z czosnkiem i papryką. Ja do pieczeni z mięsa wołowego dodaję, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, ale można też przygotować ją z dodatkiem suszonych owoców, np. morelami i śliwkami, lub z wędzoną papryką. Możesz dowolnie modyfikować ten przepis na pieczeń wołową, żeby pasowała ona do Twojego gustu. Jeżeli nie lubisz jakiejś przyprawy, np. czosnku, to możesz go pominąć. Sklepowe wędliny często nie mają wyszczególnionych przypraw, które zostały użyte, przez co, jeżeli źle tolerujesz np. czosnek, to często nie wiesz jaką wędlinę możesz wybrać. Jednym z dużych plusów samodzielnie przygotowywanych wędlin, jest to, że wiesz, co w nich jest.

Po wymieszaniu składników przekładamy mięso do blaszki, razem z przyprawami, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy. Mimo że pieczenie mięsa w piekarniku, ciężko zepsuć, to i tak często pojawiają się pytania, jak upiec taką pieczeń. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną pieczeń pieczemy około godziny na kilogram mięsa, dlatego ostateczny czas pieczenia musisz samodzielnie dobrać do wielkości pieczeni oraz tego, w jakiej blasze ją pieczesz, ponieważ cieńsza warstwa mięsa, pieczona w szerokiej blasze, upiecze się znacznie szybciej niż pieczeń z keksówki, w której warstwa mięsa będzie prawdopodobnie grubsza. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć folię, aby mięso mogła się zarumienić z wierzchu. W ten sposób nasza biała pieczeń wołowa jest soczysta i aromatyczna oraz ma zarumieniony wierzch. Dokładną instrukcję jak przyrządzić pieczeń wołową znajdziesz w przepisie powyżej.

Alergeny w pieczeni wołowej

Lista alergenów dla pieczeni wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczeń wołową

Wartości odżywcze pieczeni wołowej

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń wołowa to bogaty w białko pomysł na obiad lub dodatek do pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(172g)
Energia (kcal)
225.43
387.74
Białko (g)
15.34
26.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(172g)
Węglowodany (g)
1.14
1.96
Węglowodany przyswajalne (g)
0.93
1.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(172g)
Tłuszcz (g)
17.22
29.63
Tłuszcze nasycone (g)
8.90
15.30
Tłuszcze nienasycone (g)
8.33
14.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.82
13.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.87
Cholesterol (mg)
61.92
106.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(172g)
Witamina A (µg (mcg))
3.49
6.00
Witamina B6 (mg)
0.30
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
1.88
3.23
Witamina C (mg)
0.90
1.55
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.15
Witamina E (mg)
0.23
0.40
Retinol (µg (mcg))
3.49
6.00
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.13
0.23
Niacyna (mg)
3.77
6.49
Foliany (µg (mcg))
8.42
14.49
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(172g)
Sód (mg)
58.06
99.86
Potas (mg)
256.78
441.67
Wapń (mg)
17.64
30.34
Fosfor (mg)
143.08
246.09
Magnez (mg)
16.05
27.60
Żelazo (mg)
1.75
3.00
Cynk (mg)
3.71
6.38
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni wołowej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni wołowej

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
1500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 4
41.25
Za 1500 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
67.00