Pieczeń wieprzowa
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Czosnek (10 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
Przepis na pieczeń wieprzową krok po kroku
Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego mąkę, przyprawy i jajko. Dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż w niej mięso.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat pieczeni wieprzowej
Pieczeń wieprzowa to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i szybka. Idealnie smakuje z kluseczkami.
Przepis na pieczeń wieprzową jest doskonałym wyborem dla każdego miłośnika mięsnych dań. To pomysł na proste danie, które zaskakuje wszystkich idealnym smakiem. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także na zimno, jako zastępstwo dla wędlin, czy kiełbasy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczeń wieprzową, by była smaczna i prosta to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Całość jest pieczona w piekarniku. Robi się ją z mięsa mielonego, dzięki temu będzie dobrym wyborem również na kanapki. To najlepsza pieczeń wieprzowa. Choć całość może wydawać się zbyt banalna i ze względu na delikatną obróbkę termiczną — mdła, to nie jest to prawda. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil. By go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa. Ten klops jest nie tylko pyszny, ale również dobry dla zdrowia. Jest tak smaczny, że znika z talerza w mgnieniu oka. To opcja bardzo zdrowa, ze względu na obróbkę termiczną i idealna na każdej diecie. Całość bazuje na mięsie drobiowym. Jednak przepis sprawdzi się również w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego. Można w nim wyczuć nutę śródziemnomorskiego klimatu. To za sprawą przepysznych ziół. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.
Alergeny w pieczeni wieprzowej
Lista alergenów dla pieczeni wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pieczeni wieprzowej
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.