Pieczeń rzymska z warzywami

Opublikowano: 25.08.2021 r., 9:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń rzymska z warzywami podana na czarnej desce.
Pieczeń rzymska z warzywami
Pieczeń rzymska z warzywami to doskonała propozycja na klops z mięsem mielonym i dodatkiem warzyw. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
198 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (800 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Cukinia (100 g)
  • Bułka pszenna (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, blaszka keksowa

Przepis na pieczeń rzymska z warzywami krok po kroku

Marchewkę i cukinie starkuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju usmaż warzywa.

Namocz bułkę w mleku.

Wszystkie składanki umieść w misce i zagnieć na jednolitą masę.

Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 60 minut.

Upieczoną pieczeń wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na pieczeń rzymska z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat pieczeni rzymskiej z warzywami

Pieczeń rzymska z warzywami to doskonała propozycja na danie obiadowe z mięsa mielonego i warzyw. Przepis na pieczeń rzymską z warzywami jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz następujących składników: mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, cebuli, cukinii, marchewki, bułki pszennej, mleka, jajek, soli i pieprzu oraz czosnku. Pieczeń możesz dodatkowo przygotować z jajkiem gotowanym na twardo, które umieszcza się w środku pieczeni. Pomysł na klops możesz dowolnie modyfikować dodając różne warzywa korzeniowe, marchewkę zawartą w przepisie możesz zmienić i przygotować klops z pietruszką.

Jak więc przygotować klops z mięsa mielonego? Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz po tarkowaną marchew i cukinie. Bułkę pszenną namocz w mleku. W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej zwartej konsystencji. Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę. Piecz w 170 stopniach przez 60 minut. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie pieczeni z jajkiem gotowanym na twardo podziel masę mięsną na dwie części. Pierwszą część wyłóż na spód blachy, ułóż obrane ze skorupek jajka i na wierzch wyłóż drugą część masy.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując ta pyszna pieczeń rzymska z marchewką i innymi warzywami sprawdzi się doskonale na obiad podana na ciepło z gotowanymi ziemniakami i surówką. Pieczeń z dodatkiem warzyw to dobra alternatywa dla tradycyjnej pieczeni rzymskiej. Przepis z warzywami zawiera dużo więcej błonnika i składników odżywczych.

Alergeny w pieczeni rzymskiej z warzywami

Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń rzymska z warzywami to świetna alternatywa dla pieczeni z mięsem. Jest nisko kaloryczna, zawiera niewiele tłuszczu i dużo błonnika. Pieczeń zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
198.15
198.15
Białko (g)
11.10
11.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.09
5.09
Węglowodany przyswajalne (g)
4.40
4.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.60
14.60
Tłuszcze nasycone (g)
5.98
5.98
Tłuszcze nienasycone (g)
8.62
8.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.81
6.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
1.81
Cholesterol (mg)
77.79
77.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
101.91
101.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.57
2.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.13
20.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.66
2.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.12
16.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
816.28
816.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
88.01
88.01
Potas (mg)
237.91
237.91
Wapń (mg)
38.31
38.31
Fosfor (mg)
132.76
132.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.20
17.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
0.94
Cynk (mg)
1.42
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni rzymskiej z warzywami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni rzymskiej z warzywami

Koszt składników
40.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukinia
100 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
40.20