Przepis na pieczeń rzymska z warzywami krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone wieprzowe 800 g
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
  • Marchewka 150 g 1 duża sztuka
  • Cukinia 100 g
  • Bułka pszenna 100 g
  • Jajko 3 szt.
  • Mleko 3,2% 100 ml
  • Olej rzepakowy 30 ml
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, blaszka keksowa

Marchewkę i cukinie starkuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju usmaż warzywa.

Namocz bułkę w mleku.

Wszystkie składanki umieść w misce i zagnieć na jednolitą masę.

Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 60 minut.

Upieczoną pieczeń wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Pieczeń rzymska z warzywami podana na czarnej desce.
Pieczeń rzymska z warzywami
Koszt przygotowania dania
21.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Pieczeń rzymska z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczeni rzymskiej z warzywami

Pieczeń rzymska z warzywami to doskonała propozycja na danie obiadowe z mięsa mielonego i warzyw. Przepis na pieczeń rzymską z warzywami jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz następujących składników: mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, cebuli, cukinii, marchewki, bułki pszennej, mleka, jajek, soli i pieprzu oraz czosnku. Pieczeń możesz dodatkowo przygotować z jajkiem gotowanym na twardo, które umieszcza się w środku pieczeni. Pomysł na klops możesz dowolnie modyfikować dodając różne warzywa korzeniowe, marchewkę zawartą w przepisie możesz zmienić i przygotować klops z pietruszką.

Jak więc przygotować klops z mięsa mielonego? Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz po tarkowaną marchew i cukinie. Bułkę pszenną namocz w mleku. W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej zwartej konsystencji. Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę. Piecz w 170 stopniach przez 60 minut. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie pieczeni z jajkiem gotowanym na twardo podziel masę mięsną na dwie części. Pierwszą część wyłóż na spód blachy, ułóż obrane ze skorupek jajka i na wierzch wyłóż drugą część masy.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując ta pyszna pieczeń rzymska z marchewką i innymi warzywami sprawdzi się doskonale na obiad podana na ciepło z gotowanymi ziemniakami i surówką. Pieczeń z dodatkiem warzyw to dobra alternatywa dla tradycyjnej pieczeni rzymskiej. Przepis z warzywami zawiera dużo więcej błonnika i składników odżywczych.

Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
198.15 kcal
198.15 kcal
Białko
11.10 g
11.10 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
14.60 g
14.60 g
Tłuszcze nasycone
5.98 g
5.98 g
Tłuszcze nienasycone
8.62 g
8.62 g
Tłuszcze jednonasycone
6.81 g
6.81 g
Tłuszcze wielonasycone
1.81 g
1.81 g

Witaminy w przepisie na pieczeń rzymska z warzywami

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina B6
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.66 mg
2.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.12 µg (mcg)
16.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko 3,2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczeń rzymska z warzywami

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
88.01 mg
88.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
237.91 mg
237.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
38.31 mg
38.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
132.76 mg
132.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.20 mg
17.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
0.94 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.42 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni rzymskiej z warzywami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczeni rzymskiej z warzywami

Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania pieczeni rzymskiej z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukinia
100 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
40.20
Łączny koszt
21.55
Jak oceniasz przepis na pieczeń rzymska z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób